Δρ Νεόφυτος Ζαμπάς: Σήμερα οι κιρσοί θεραπεύονται μόνιμα και δεν επανεμφανίζονται


* Ο ιατρός να μπορεί να προσφέρει όλες τις θεραπείες, γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών

*Ασθενείς που υποφέρουν από κιρσούς παρουσιάζουν ψυχολογική επιβάρυνση

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην ενοχλείται στη θέα των κιρσών! Ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι έντονα εμφανίσιμοι στα άλλοτε ωραία πόδια μας. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα… γυναικείο, αφού πέραν όμως της εικόνας, η εμφάνιση των κιρσών συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, πιο σοβαρά. Μιλώντας στο «Ygeia-News» ο Αγγειοχειρουργός Δρ Νεόφυτος Ζαμπάς, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι οι κιρσοί και κυρίως μας ενημερώνει ότι θεραπεύονται!

ΕΡ: Πολλοί άνθρωποι και κυρίως γυναίκες υποφέρουν από κιρσούς. Τι ακριβώς είναι οι κιρσοί;

ΑΠ: Κιρσοί ορίζονται οι διογκωμένες φλέβες των κάτω άκρων, που τις περισσότερες φορές είναι ορατοί κάτω από το γόνατο στην κνήμη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιατρικά επιπολής φλεβική ανεπάρκεια και ορίζεται ως η αδυναμία των επιφανειακών (επιπολής) φλεβών να υπερνικήσουν την βαρύτητα και να κυκλοφορήσουν το αίμα από τα πόδια στην κοιλιά.

Συμπτώματα και διάγνωση κιρσών

ΕΡ: Έχουν κάποια συμπτώματα;

ΑΠ: Τα συμπτώματα των κιρσών είναι:

  • Το οίδημα ή πρήξιμο στα πόδια που συνήθως είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή μετά από ταξίδι με αεροπλάνο. Το οίδημα τις περισσότερες φορές υποχωρεί το βράδυ με την κατάκλιση και εμφανίζεται μετά το μεσημέρι
  • Ο πόνος στα πόδια
  • Το αίσθημα βάρους
  • Η αίσθηση της κούρασης ή τα «κουρασμένα πόδια»
  • Το κάψιμο στα πόδια ή τα «ζεστά» πόδια
  • Η βραδινές κράμπες
  • Η φαγούρα ή κνησμός στα κάτω άκρα ιδιαίτερα το βράδυ
  • Η δυσχρωμία ή μελάχρωση στις κνήμες ή πάνω από τον αστράγαλο σε περιπτώσεις χρόνιων κιρσών
  • Οι πληγές στα πόδια που ονομάζονται φλεβικά έλκη που είναι και το τελευταίο στάδιο της νόσου
  • Η αιμορραγία από τους κιρσούς
  • Η επιπολής φλεβική θρόμβωση που μπορεί να εξελιχτεί σε εν τω βάθει εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα

ΕΡ: Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι έχουμε κιρσούς ή φλεβίτιδα, κυρίως λόγω εμφάνισης στα πόδια μας κάποιων σημαδιών. Πως όμως διαγιγνώσκεται η φλεβίτιδα;

ΑΠ: Για να γίνει αρχικά η διάγνωση χρειάζεται μια καλή κλινική εξέταση από ειδικό αγγειοχειρουργό. Η διάγνωση ολοκληρώνεται με το έγχρωμο υπερηχογράφημα των φλεβών των κάτω άκρων, το γνωστό ως Triplex. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το triplex είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη διάγνωση, αλλά και για τη σωστή θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Επίσης να πούμε ότι ο όρος φλεβίτιδα δεν είναι σωστός γιατί είναι γενικός όρος και ιατρικά χρησιμοποιείται όταν έχουμε θρόμβωση των επιφανειακών φλεβών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Η διάγνωση πρέπει να αναφέρεται σε κιρσούς ή φλεβική ανεπάρκεια, ευρυαγγείες, τηλαγγειεκτασίες κ.τ.λ ανάλογα με το μέγεθος της φλέβας που πάσχει.

ΕΡ: Πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό και πότε;

ΑΠ: Η επίσκεψη είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που περιγράψαμε προηγουμένως.

Επιπρόσθετα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κιρσών και συνυπάρχουν κάποια συμπτώματα, γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό οι κιρσοί όπως και οι θρομβοφιλία κληρονομούνται.

Επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία ή να κάθεται κάποιος πολλές ώρες είναι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη κιρσών.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι γυναίκες που εγκυμονούν γιατί οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια ή μετά από εγκυμοσύνες. Μια επίσκεψη στην αρχή της εγκυμοσύνης στο ιατρό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Εάν επίσης ξαφνικά διαπιστώσουμε πρήξιμο στο πόδι, θερμότητα, ερυθρότητα και πόνο πρέπει αμέσως να επισκεφθούμε αγγειοχειρουργό, γιατί πιθανόν να έχουμε θρόμβωση.

Το αντίτιμο του ανθρώπου στην όρθια θέση

ΕΡ: Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

ΑΠ: Οι ευρυαγγείες εάν δεν συνυπάρχουν κιρσοί δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μπορεί όμως να είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης πίεσης στις φλέβες.

Οι κιρσοί είναι μια εξελικτική νόσος και εάν δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενή όπως θρόμβωση, πληγές στα πόδια, δυσχρωμία και πόνο. Μπορεί επίσης να προκληθεί και αιμορραγία.

Επίσης οι κιρσοί αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για ανάπτυξη φλεγμονών του δέρματος και του υποδορίου στα κάτω άκρα (κυτταρίτιδα ή ερυσίπελας).

Σημαντική επίσης είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών που πάσχουν από κιρσούς. Αίσθημα φόβου, κοινωνικής απομόνωσης, θυμού, κατάθλιψης και αρνητική αυτοεκτίμηση παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με φλεβικά έλκη σε μεγαλύτερα ποσοστά από ότι σε ασθενείς που υποβάλλονται σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις

ΕΡ: Πάντα ήθελα να ρωτήσω… Γιατί συνήθως εμφανίζονται στα πόδια;

ΑΠ: Η εμφάνιση των κιρσών, όπως είπε πρώτος ο Ιπποκράτης, είναι το αντίτιμο του ανθρώπου στην όρθια θέση. Όπως γνωρίζουμε το αίμα μεταφέρεται από τα πόδια στην κοιλιά μέσω των φλεβών. Για να διατηρηθεί η φορά του αίματος προς την κοιλιά και να υπερνικηθεί η δύναμη της βαρύτητας στον αυλό των φλεβών υπάρχουν βαλβίδες. Οι βαλβίδες αποτρέπουν έτσι την παλινδρόμηση του αίματος. Όταν οι βαλβίδες χάσουν αυτή τους την ικανότητα τότε εμφανίζονται οι κιρσοί. Ουσιαστικά λοιπόν το ότι εμφανίζονται στα πόδια έχει να κάνει με την δύναμη της βαρύτητας που πρέπει να υπερνικήσουν οι φλέβες των ποδιών.

ΕΡ: Μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος και ποια;

ΑΠ: Με την ευρύτερη έννοια των κιρσών που είναι οι διογκωμένες φλέβες μπορούν να εμφανιστούν στον οισοφάγο και στις ωοθηκικές φλέβες. Τα συμπτώματα όμως είναι διαφορετικά όπως και η θεραπεία.

ΕΡ: Πως προκαλούνται;

ΑΠ: Για να γίνει κατανοητό το πώς προκαλούνται οι κιρσοί μπορούμε να παρομοιάσουμε τις φλέβες με μαλακούς σωλήνες που φυσιολογικά μεταφέρουν το αίμα από τα πόδια στην κοιλιά. Όταν οι φλέβες αυτές αδυνατούν να κυκλοφορήσουν σωστά το αίμα προς τα πάνω για διάφορους λόγους τότε προκαλούνται οι κιρσοί.

Οι κιρσοί λοιπόν είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στο φλεβικό δίκτυο των ποδιών λόγω της στασιμότητας του αίματος.

Αυτό οφείλεται σε αδυναμία - των βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό των φλεβών να λειτουργήσουν σωστά και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια.

Ως αποτέλεσμα της πίεσης που οφείλεται στην φλεβική στάση, οι φλέβες διογκώνονται και φλεγμαίνουν.

Επιβαρυντικοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην δημιουργία κιρσών αποτελούν η παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινησία σε καθιστική θέση, η κληρονομικότητα, οι εγκυμοσύνες, τραυματισμοί κτλ.

Κατάλληλη θεραπεία για μόνιμο αποτέλεσμα

ΕΡ: Θεραπεύονται και πως;

ΑΠ: Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή γιατί πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες στον κόσμο και να καταρρίψουμε κάποιες απόψεις που επικρατούν.

Η αλήθεια είναι ότι και οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες θεραπεύονται. Πρέπει όμως στον κάθε ασθενή να εφαρμοστεί η καταλληλότερη θεραπεία για να υπάρξει ένα μόνιμο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από σωστή διερεύνηση και διάγνωση.

Η σωστή διερεύνηση περιλαμβάνει εξέταση του ασθενούς από κατάλληλα εκπαιδευμένο αγγειοχειρουργό. Ακολουθεί η απεικόνιση των φλεβών με τρίπλεξ ή έγχρωμο υπερηχογράφημα για να αναγνωριστούν οι φλέβες και βαλβίδες που πάσχουν. Ανάλογα με τα ευρήματα ο Αγγειοχειρουργός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι σύγχρονες τεχνικές περιλαμβάνουν το λέιζερ και τις ραδιοσυχνότητες που αποτελούν θερμικές ενδαγγειακές μεθόδους. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι γίνονται με τοπική αναισθησία και με καθόλου ή ελάχιστες μικροτομές, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα και μπορεί να επανέλθει από την επόμενη μέρα στις δραστηριότητες του. Δεν υπάρχει πόνος ούτε επιπλοκές. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Μια ακόμα πιο σύγχρονη θεραπεία είναι ή θεραπεία με κόλλα (VenaSeal) που εφαρμόζεται πλέον στην Κύπρο και γίνεται και χωρίς τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μια άλλη θεραπεία είναι η θεραπεία με σκληρυντική ουσία (σκληροθεραπεία) που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάποιες περιπτώσεις κιρσών και περισσότερο ευρυαγγειών.

Τέλος υπάρχει και η χειρουργική θεραπεία που απαιτεί γενική, επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία, χειρουργική τομή κτλ. Η χειρουργική θεραπεία υστερεί σε αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου σε σχέση με τις άλλες τεχνικές γι’ αυτό σήμερα αποτελεί και την τελευταία επιλογή όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι υπόλοιπες μέθοδοι.

Συμπερασματικά πρέπει να τονίσουμε ότι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες σήμερα θεραπεύονται με πολύ καλά αποτελέσματα, ανώδυνα, γρήγορα, χωρίς τομές ακόμα και χωρίς αναισθησία. Είναι σημαντικό όμως ο ιατρός να μπορεί να προσφέρει όλες τις θεραπείες γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών.

Οι κιρσοί που θεραπεύονται δεν ξαναεμφανίζονται.

Σημαντικές συμβουλές για πρόληψη

ΕΡ: Υπάρχει πρόληψη και ποια;

ΑΠ: Φυσικά και υπάρχει πρόληψη όπως και σε όλες τις ασθένειες και παθήσεις.

Ιδιαίτερα σε άτομα πού έχουν οικογενειακό ιστορικό η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από νεαρή ηλικία. Η πρόληψη περιλαμβάνει:

  • Αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής.
  • Άσκηση. Το περπάτημα, το κολύμπι και γενικά η άσκηση ενεργοποιούν τον μηχανισμό της μυϊκής αντλίας που προωθεί το αίμα προς τα πάνω
  • Αποφυγή της θερμότητας. Εννοούμε την αποφυγή απευθείας έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή πηγών θερμότητας όπως τζάκια, θερμάστρες, καλοριφέρ, θερμοφόρες κτλ. Η θερμότητα προκαλεί αγγειοδιαστολή και επιδεινώνει το πρόβλημα
  • Αποφυγή στενών ρούχων και ψηλών παπουτσιών. Επιτρέπεται τακούνι μέχρι 4-5 εκατοστά
  • Αποφυγή και καταπολέμηση παχυσαρκίας. Να προτιμάται τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Ανύψωση των ποδιών το βράδυ και κατά την ξεκούραση. Βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο η φλεβική επαναφορά και υποχωρεί το οίδημα.
  • Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και κρύο ντους στα πόδια. Ενεργοποιείται η φλεβική κυκλοφορία και μειώνεται το αίσθημα βάρους στα πόδια
  • Εάν κάποιος πάσχει από δυσκοιλιότητα πρέπει να το αντιμετωπίσει γιατί αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και δρα επιβαρυντικά στους κιρσούς
  • Μασάζ στα πόδια από τον αστράγαλο προς τα πάνω
  • Εφαρμογή ειδικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης στα κάτω άκρα. Οι κάλτσες με την εξωτερική πίεση που ασκούν στο δέρμα και κατά προέκταση στις φλέβες αποτρέπουν την διόγκωση τους. Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη και σε άτομα τα οποία κάθονται ή στέκονται πολλές ώρες
  • Λήψη ειδικών φλεβοτονικών σκευασμάτων (φλαβονοειδή) που βελτιώνουν την φλεβική κυκλοφορία και ανακουφίζουν το αίσθημα βάρους και τον πόνο.

ΕΡ: Καταληκτικά θα θέλατε να πείτε κάτι γιατρέ;

ΑΠ: Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω έχουμε πλέον τα μέσα, την τεχνογνωσία, την εμπειρία αλλά και τις τεχνικές να θεραπεύσουμε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Η παλαιότερη άποψη ότι επανέρχονται δεν υφίσταται πλέον.

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά αποτελεί μια πάθηση που μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές και να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Να επαναλάβω επίσης ότι ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2208