Δρ Μιχάλης Ιασονίδης: Έτσι προστατεύουμε τα παιδιά μας το καλοκαίρι


*Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι γονείς στις διακοπές

*Πώς μπορεί ένας γονιός να αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει υποστεί ηλίαση ή κάποιο άλλο νόσημα

Το καλοκαίρι και κυρίως οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις οικογένειες να έρθουν πιο κοντά, τονίζει ο Παιδίατρος Μιχάλης Ιασονίδης. Μιλώντας στο «Ygeia-News» ο Δρ Μιχάλης Ιασονίδης συμβουλεύει τους γονείς τι πρέπει να προσέξουν ώστε να χαρούν το καλοκαίρι με τα παιδιά τους χωρίς προβλήματα.

ΕΡ: Bρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού με ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες. Τα παιδιά ανήκουν όπως ξέρουμε στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΑΠ: Τα παιδιά όντως ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και πρέπει οι γονείς να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα προστατεύουν. Να έχουν μαζί τους πάντοτε αντηλιακά, να προσέχουν τα παιδιά από τα τσιμπήματα, να έχουν μαζί τους πάντα ηλεκτρολύτες σε περίπτωση διαρροιών ή εμέτων. Πρέπει να τα κρατούν σε δροσερά μέρη και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω στο ύπαιθρο ή στην παραλία μεταξύ των ωρών 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, τουλάχιστον τις μέρες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να δίνονται πολλά υγρά, να ντύνονται ελαφρά, όταν βγαίνουν έξω να βάζουν καπέλο και αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) πάνω από 30 και να τρέφονται ελαφρά (η διατροφή τους να περιλαμβάνει αρκετά φρούτα, χορταρικά και δημητριακά).

Ασθένειες σε έξαρση το καλοκαίρι

ΕΡ: Υπάρχουν κάποιες παιδικές ασθένειες που παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

ΑΠ: Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε κυρίως θερμοπληξία ή/και εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, διάφορα δερματικά νοσήματα, γαστρεντερίτιδες, τροφικές δηλητηριάσεις και έχουμε πολλά τσιμπήματα από έντομα. Επίσης το καλοκαίρι λόγω της χαλαρότητας και των πιο πολλών εξόδων έχουμε ατυχήματα. Να θυμίσουμε εδώ όταν ταξιδεύουν τα παιδιά με αυτοκίνητο θα πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, τοποθετημένα στο σωστό κάθισμα (car seat), ανάλογα με την ηλικία τους. Επίσης να θυμίσουμε ότι για τα βρέφη κάτω του έτους πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βλέπουν τη ράχη του πίσω καθίσματος.

Άλλα προβλήματα που αφορούν κυρίως το καλοκαίρι είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις από ακατάλληλα ή μη καλά συντηρημένα τρόφιμα, γαστρεντερίτιδες, εμπύρετες ιώσεις (που ευνοούνται συχνά από την υψηλή θερμοκρασία), ωτίτιδες κυρίως από χρήση πισίνας, κλπ. Ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων πριν καταναλωθούν από τα παιδιά, επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς δραστηριότητες, ζητάμε άμεσα τη βοήθεια του ειδικού όταν χρειαστεί και, γενικά, κάνουμε ό,τι κρίνεται απαραίτητο ανάλογα με την περίσταση, για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα που θα προκύψει.

Τι πρέπει να μας ανησυχεί

ΕΡ: Πέραν των τσιμπημάτων ή των εγκαυμάτων που φαίνονται, πώς μπορεί ένας γονιός να αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει υποστεί ηλίαση ή κάποιο άλλο νόσημα;

ΑΠ: Αν ένα παιδί παραμείνει στον ήλιο για πολλή ώρα χωρίς να προφυλάσσεται και να παίρνει ικανοποιητικά υγρά θα υπερθερμανθεί και θα αφυδατωθεί, θα πάθει θερμοπληξία, αυτό που λέει ο κόσμος «ηλίαση». Μπορεί να παρουσιάσει πονοκέφαλο, να κάνει εμετούς οι οποίοι θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της αφυδάτωσης, θα έχει υπνηλία, μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, οπότε οι γονείς θα αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους, ότι είναι άρρωστο και πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Όσον αφορά τα τσιμπήματα επειδή πραγματικά έχουμε πάρα πολλά περιστατικά (πρακτικά δεν ξέρω αν υπάρχουν παιδιά χωρίς τσιμπήματα), καλό είναι οι γονείς να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης για αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων εκτός του ότι αποτρέπουν την ταλαιπωρία των παιδιών, τα προστατεύουν από κινδύνους από τους πιο απλούς, που είναι ο τοπικός ερεθισμός και αλλεργία, μέχρι πιο σοβαρούς, που είναι επιμολύνσεις με σταφυλόκοκκο ή μετάδοση μέσω των τσιμπημάτων πιο σοβαρών ασθενειών.

Ένα πολύ καλό μέτρο για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι η κάλυψη του κρεβατιού τους με ένα πυκνό δίκτυ (κουνουπιέρα), επίσης η χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν ή σπρέι που μπορούν να τοποθετηθούν στα ακάλυπτα μέρη του σώματος είναι μια καλή λύση. Όταν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ή όταν έχουμε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν τα διάφορα αντικουνουπικά μέσα, π.χ ταμπλέτες οι οποίες υπάρχουν και φυτικές πλέον με βάση τη σιτρονέλλα ή αιθέρια έλαια, οι οποίες διώχνουν τα έντομα από τους χώρους και τα υπνοδωμάτια.

ΕΡ: Τι είναι χρήσιμο να έχουν οι γονείς μαζί τους όταν ετοιμάζονται για διακοπές;

ΑΠ: Είναι φρόνιμο να έχουν μαζί τους ορισμένα απλά πράγματα που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα και να μην τα έχουν την ώρα που θα τους χρειαστούν, τέτοια μπορεί να είναι: Θερμόμετρο, αντιπυρετικά σιρόπια και υπόθετα, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ορούς σε φακελάκια (ηλεκτρολύτες), απαραίτητοι για εμετούς και διάρροιες ειδικά σε μικρές ηλικίες. Αντιβιοτική κρέμα για θεραπεία δερματικής μόλυνσης ιδίως από σταφυλόκοκκο που είναι πολύ συχνή το καλοκαίρι. Αντισηπτικό διάλυμα, βαμβάκι, επιδέσμους και γάζες. Εντομοαπωθητικά. Είναι πολύ χρήσιμα για αποφυγή τσιμπημάτων από διάφορα έντομα. Αν κάποιο παιδί πάσχει από κάποια χρόνια ασθένεια να μην ξεχάσουν να πάρουν τα φάρμακα του μαζί τους.

Όλα τα πιο πάνω θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό. Γι' αυτό είναι φρόνιμο οι γονείς πριν πάνε διακοπές να επικοινωνήσουν με το γιατρό του παιδιού τους. Να τον ρωτήσουν επίσης αν το παιδί τους είναι καλυμμένο με εμβόλιο έναντι του τετάνου γιατί το καλοκαίρι οι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί.

Προσοχή στο υγρό στοιχείο

ΕΡ: Η θάλασσα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Τι είναι σημαντικό να θυμούνται οι γονείς;

ΑΠ: Ορισμένα πράγματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και οι γονείς ποτέ δεν πρέπει να τα παραμελούν. Ποτέ να μην αφήνουν τα παιδιά τους κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Να μην βασίζονται απόλυτα σε φουσκωτά αντικείμενα για προστασία, π.χ. φουσκωτά μπρατσάκια, τροχούς, γιλέκα κλπ.

Δεν είναι καλό να κολυμπάνε τα παιδιά με γεμάτο στομάχι. Επίσης δεν είναι ασφαλές το κολύμπι σε ταραγμένη θάλασσα ή όπου υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Καλό είναι να αποφεύγονται οι βουτιές, ιδιαίτερα αν το βάθος του νερού δεν το επιτρέπει.

Τα ίδια μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται και σε περίπτωση πισίνας, η οποία όταν δε χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατάλληλα περιφραγμένη.

Να είναι πάντα εξοπλισμένοι με ομπρέλα για σκιά, παρόλο που ακόμα και η σκιά δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μάθετε τα παιδιά σας να καταφεύγουν στη σκιά της ομπρέλας για να παίξουν. Τα παιδιά να είναι ντυμένα με προστατευτικό ρουχισμό, να φοράνε πλατύγυρο καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά και το σβέρκο και καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε αρκετούς αιφνίδιους θανάτους παιδιών. Ποια είναι τα δικά σας σχόλια.

ΑΠ: Θεωρώ ότι τα περιστατικά τα οποία έχουν παρουσιαστεί ανήκουν στο φυσιολογικό αριθμό των θανάτων αυτών. Όχι δεν υπάρχει αύξηση και σίγουρα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτά τα περιστατικά δεν έχουν σχέση με τις εποχές, δηλαδή δεν πρέπει να θεωρήσει κάποιος ότι έχουν συμβεί λόγω του καλοκαιριού. Οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Βέβαια υπάρχουν τα αυξημένα ατυχήματα όπως είπαμε, αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με παθολογία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε παιδιά με παθολογικό υπόστρωμα πχ καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, κλπ.

Καλοκαίρι, μια δημιουργική περίοδος

ΕΡ: Γιατρέ τελειώνοντας τη συνέντευξη θα θέλατε να δώσετε κάποιο καταληκτικό μήνυμα;

ΑΠ: Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Άπλετος ελεύθερος χρόνος για μπάνια και παιχνίδι με τους φίλους, χαλάρωση των κανόνων και του αυστηρού προγράμματος (φροντιστήρια, διάβασμα, ύπνος από πολύ νωρίς κ.α.), αλλά και πιο χαλαροί γονείς.

Είναι ευκαιρία για όλη την οικογένεια να αξιοποιήσει δημιουργικά την περίοδο αυτή με δραστηριότητες ευχάριστες και δημιουργικές εντός και εκτός σπιτιού με ατομικά, αλλά κυρίως και ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, επιτραπέζια, παζλ, κλπ. Το καλοκαίρι είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία και για ομαδικά αθλήματα: ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα κλπ. Έτσι, συνδυάζετε διασκέδαση με άθληση και περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Να παροτρύνετε τα παιδιά να αφιερώνουν χρόνο για το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να διαλέγουν μόνα τους τα βιβλία που αγαπούν και που θα τα πλουτίσουν σε εικόνες και γνώσεις.

Τέλος να μην ξεχνάμε ότι, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη ίσως ευκαιρία για σύσφιγξη των ενδοοικογενειακών σχέσεων, για μια καλύτερη και πιο ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά, ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας και να έρθουμε πιο κοντά. Οι οικογενειακές διακοπές είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις του καλοκαιριού, που μας συντροφεύουν για μια ζωή.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











942