Δρ Μαρία Κολιού: Από τα 39 περιστατικά γρίπης αυτή την περίοδο, πέθαναν πέντε


ΚΥΠΕ- Από τα 39 περιστατικά γρίπης Α΄ που νοσηλεύθηκαν σε κρατικά νοσοκομεία ή σε μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, πέθαναν τέσσερις υπερήλικες και ένα μωρό 20 μηνών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Μαρία Κολιού. Πρόσθεσε ότι ποσοστό 100% των περιστατικών ήταν γρίπη Α΄.

Ανέφερε ότι στη διάρκεια των μηνών από Δεκέμβριο, Ιανουάριο και αρχές Φεβρουαρίου που καταγράφονται τα σοβαρά περιστατικά γρίπης, έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής 39 περιστατικά γρίπης σοβαρότατα, τα οποία νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν σε κάποιες φάσεις στα κρατικά και σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Τα περισσότερα από αυτά φυσικά, σημείωσε, έχουν γίνει καλά και έχουν επιστρέψει σπίτι τους.
«Από τα 39 περιστατικά περιλαμβάνονται μόνο τρία παιδιά κάτω των 15 χρόνων. Οι άλλοι είναι ενήλικες και υπερήλικες. Η διάμεση ηλικία είναι 59 χρόνων. Από αυτά τα περιστατικά πέθαναν τα πέντε Οι τέσσερις στους πέντε ήταν ενήλικες και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας κα το μόνο ήταν ένα παιδάκι, 20 μηνών.
Ερωτηθείσα πώς εξελίσσεται η κατάσταση είπε πως «υπάρχουν περιστατικά. Εξ όσων γνωρίζω από χθες υπήρξαν κάποια περιστατικά, τα οποία αναμένονταν να επιβεβαιωθούν. Υπήρχαν επτά περιστατικά ήπια, ελαφράς γρίπης και ένα από αυτά από είναι στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότ «εφόσον ξεκίνησε νωρίς θα πέσει το επιδημικό κύμα. Η κορύφωση της γρίπης μας ήρθε νωρίς φέτος, ξεκίνησε η δραστηριότητά της γρίπης μέσα στα Χριστούγεννα αντί πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου που είναι συνήθως και το μέγεθος της δραστηριότητας της γρίπης - ήταν η δεύτερη εβδομάδα Ιανουαρίου αντί δεύτερη εβδομάδα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι θα πέσει και πιο νωρίς»
Ερωτηθείσα αν με τη γρίπη μπορεί να υπάρξει γαστρεντερίτιδα είπε πως είναι μέσα στα πιο σπάνια συμπτώματα της γρίπης.
Η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι η κλασική εμφάνιση της γρίπης είναι η έναρξη ρίγους, καταβολής, κεφαλαλγιών, αρθρώσεις, πόνος στα κόκαλα, αλλά κυρίως το αίσθημα της αδιαθεσίας, να νιώθει αδύνατος ο οργανισμός και ο ασθενής να θέλει να κοιμάται. Μπορεί να υπάρχει πόνος στον λαιμό, βήχας, ρινόρροια κ.λπ. Η γρίπη έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων από το πολύ ήπιο χωρίς πυρετό μέχρι και το σοβαρό φάσμα που έχουμε δει με τα σοβαρά περιστατικά.
Κληθείσα να σχολιάσει τη σοβαρότητα της ασθένειας, είπε ότι «δεν είναι υποχρεωτικά μια πολύ σοβαρή νόσος, κατά κανόνα όμως θεωρείται η πιο σοβαρή ίωση από αυτές που κυκλοφορούν αυτή την εποχή».
Εξέφρασε την πεποίθηση της ότι τα νοσοκομεία μας είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν όλα τα περιστατικά.
Είπε πως κάθε χειμώνα έχουμε αυτή την κατάσταση, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε τώρα, κι υπάρχουν δυο τρεις εβδομάδες κατά τις οποίες είμαστε κάτω από μεγάλη πίεση, είναι η αποκορύφωση, από εκεί και πέρα η κατάσταση είναι πολύ διαχειρίσιμη.
Η Δρ Κολιού είπε πως πέρσι ήταν ένας εξαιρετικός ήπιος χειμώνας, δεν είχαμε ουσιαστικά χειμώνα κακό και η γρίπη ήταν πιο ήπια. Αλλά σε σχέση με πρόπερσι ή τα προηγούμενα χρόνια είναι συγκρίσιμη η κατάσταση.
Με βάση τις αναφορές των διευθυντών των κλινικών, συνέχισε, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κάμψη στα περιστατικά που εισάγονται για γρίπη και από εκεί και πέρα ελπίζουμε να μειωθεί και άλλο η δραστηριότητα της γρίπης. «Αυτό θα το δείξει ο χρόνος», σημείωσε.
Αναφερόμενη στα μέτρα πρόληψης, είπε πως για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού που έχουν παράγοντες κινδύνου είναι τα μέτρα υγιεινής - Καλός αερισμός στον χώρο, όταν φταρνιζόμαστε κρατούμε απόσταση από τους άλλους, το μαντηλάκι που χρησιμοποιούμε το πετάμε και πλένουμε τα χέρια. Ενας χρυσός κανόνας υγιεινής το πλύσιμο των χεριών. Επίσης όταν είμαστε άρρωστοι με γρίπη να περιοριζόμαστε στο σπίτι για να σεβόμαστε τους άλλους, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1155