Δρ Μ. Λιασίδης στο Ygeia-News: Στο Ανώτατο και στη Βουλή οι ιδιοκτήτες γυναικολογικών κλινικών


Λόγω έλλειψης μαιών ζητούν αναστολή εφαρμογής του νόμου για τη στελέχωση κλινικών τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγουν οι ιδιοκτήτες γυναικολογικών κλινικών υποστηρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να τους επιβάλει να εργοδοτούν 4-5 μαίες αφού υπάρχει έλλειψη στην Κύπρο γύρω στις 90 μαίες και μαιευτές .

Όπως δήλωσε στο Ygeia-News πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Δρ Μάριος Λιασίδης:

«Το 2011 ψηφίστηκε νομοθεσία που αφορά την στελέχωση των μαιευτικών κλινικών με μαίες. Λόγω αδυναμίας εξευρέσεως μαιών τότε, δόθηκε αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Για σωστή στελέχωση των μαιευτικών κλινικών βάσει της νομοθεσίας, προνοείται τουλάχιστον μια μαία ανά βάρδια, δηλαδή 4-5 για κάθε νοσηλευτήριο. Πήγαμε τον Δεκέμβριο του 2015 στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος στη συνέχεια εισηγήθηκε παράταση εφαρμογής του νόμου για δύο χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας απαιτούνται ακόμη 90 μαίες και μαιευτές για σωστή επάνδρωση. Η ‘παραγωγή’ αυτού του αριθμού θα ήταν εφικτή μετά από δύο χρόνια. Ο νόμος προνοεί τουλάχιστον μίας μαίας ανά βάρδια, δηλαδή τουλάχιστον 4-5 για κάθε νοσηλευτήριο».

Συνεχίζοντας ο Δρ Λιασίδης σημειώνει: «Ωστόσο, η Βουλή, αντί για δύο χρόνια ψήφισε μετά από 2-3 μήνες, παράταση ενός έτους, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουμε αριθμό μαιών που να μας καλύπτει. Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία να ξαναπάμε στη Βουλή, για να αναστείλει πάλι την εφαρμογή της νομοθεσίας για ακόμα ένα χρόνο».

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας επισημαίνει ακόμη: «Ταυτόχρονα, γίνεται μια άλλη προσπάθεια με πρωτοβουλία κλινικαρχών, μέσω δικηγόρου και προσφυγής στο Δικαστήριο τον Ιούνιο, να δοθεί άδεια στις εγγεγραμμένες νοσηλεύτριες που ως τώρα υπηρετούσαν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και βοηθούσαν στις μαιευτικές κλινικές, μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους να μετρούν και να υπέχουν θέση μαίας. Είναι εμπειρότατες. Έχουμε πιθανότητες να δικαιωθούμε αυτό και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει για να γεφυρωθεί το χάσμα». Οι ανάγκες μας σε 90 μαίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, υπολογίζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι κάποιες μαίες από τις υφιστάμενες του ιδιωτικού τομέα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εργοδοτηθούν από το δημόσιο τομέα όταν αδειάσουν θέσεις».

Ο Δρ Λιασίδης αναφερόμενος στα άτομα που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τον κλάδο της μαιευτικής καταλήγει: «Ζητήσαμε εδώ και χρόνια να κάνουν Τμήμα Μαιευτικής στο ΤΕΠΑΚ και αντί αυτού έγινε Τμήμα για Λογοθεραπευτές. Για δικούς τους λόγους δεν έκαναν το Τμήμα. Το μόνο που έχει Τμήμα Μαιευτικής είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοιτούν κάθε χρόνο 33 άτομα. Επίσης αποφοιτούν και από την Ελλάδα. Με αυτά τα στοιχεία, τους απόφοιτους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, τους απόφοιτους Ελλάδας και κάποιες νοσηλεύτριες που μετεκπαιδεύονται στη μαιευτική, απαιτείται η παράταση εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για δύο χρόνια».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











472