Δρ Μ. Λιασίδης: Πλησιάζει η λήξη της αναστολής εφαρμογής του νόμου για στελέχωση σε μαίες


«Έχουμε προβεί σε κάποιες κινήσεις. Συναντηθήκαμε, ως Διοικητικό Συμβούλιο της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής στις 10 Νοεμβρίου και του ζητήσαμε να μεσολαβήσει ώστε να αρχίσει η διαδικασία παράτασης της εφαρμογής του νόμου για την στελέχωση των μαιευτικών κλινικών με μαίες. Ο κ. Κώστας Κωνσταντίνου έδειξε κατανόηση». Αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του στο Ygeia-News ο πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Δρ Μάριος Λιασίδης.

Για την ιστορία, τον Δεκέμβριο του 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη παράταση στην εφαρμογή του εν λόγο νόμου για δύο χρόνια. Ο κ. Παμπορίδης στη συνέχεια εισηγήθηκε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής παράταση δύο χρόνων, ωστόσο κατά την ψήφιση του νόμου στην Ολομέλεια, το περιθώριο που δόθηκε ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Ο νόμος προνοεί τουλάχιστον μίας μαίας ανά βάρδια, δηλαδή τουλάχιστον 4-5 για κάθε νοσηλευτήριο.

Ο Δρ Λιασίδης πρόσθεσε: «Επίσης αποταθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας πριν από περίπου ένα μήνα, με επιστολή. Το αίτημά μας είναι να παραταθεί η εφαρμογή του νόμου, λόγω έλλειψης προσωπικού. Να παραταθεί σε τέτοιο χρονικό διάστημα, έως ότου να έχουμε επαρκές προσωπικό. Ο χρόνος που θα λήξει η τελευταία παράταση πλησιάζει».

«Μέχρι τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται να αποφοιτήσουν 90 μαίες/μαιευτές», συνέχισε ο πρόεδρος της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να προσλάβει μαίες στο δημόσιο με τον νέο χρόνο, κάτι που δεν είχε συνυπολογιστεί προηγουμένως. Οπότε μένουν λιγότερες μαίες για τον ιδιωτικό τομέα».

Όσο για την προσφυγή που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Ανώτατο Δικαστήριο από μέρους των κλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να δοθεί άδεια στις εγγεγραμμένες νοσηλεύτριες που ως τώρα υπηρετούσαν στις ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές, να μετρούν και να υπέχουν θέση μαίας, η απόφαση αναμένεται αρχές Δεκεμβρίου 2016.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











373