Δρ Μ. Λιασίδης: Ο κάθε μαιευτήρας έχει δικαίωμα να επιλέξει από πού θα προσλάβει μαίες


Απογοητευτική η απόφαση της Ολομέλειας για 6μηνη παράταση εφαρμογής του νόμου, επισημαίνει η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία

«Εκφράζουμε την έκπληξη μας. Για άλλη μια φορά είναι πολύ απογοητευτική η απόφαση της Ολομέλειας. Με μεγάλη πικρία ακούσαμε για την 6μηνη παράταση της εφαρμογής του νόμου για την στελέχωση των ιδιωτικών γυναικολογικών-μαιευτικών μονάδων με μαίες». Αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του στο Ygeia-News ο πρόεδρος της Κυπριακής Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας Δρ Μάριος Λιασίδης.

Αναφερόμενος σε θέσεις που τέθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, για εργοδότηση μαιών/μαιευτών από χώρες της ΕΕ, ο Δρ Λιασίδης τόνισε: «Να απολυθεί υφιστάμενο προσωπικό, για να στελεχωθούν οι 20 από τις 28 ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές με μαίες βάσει νομοθεσίας από ξένες χώρες και σε ένα χρόνο, να κάνουμε άλλες απολύσεις για να εργοδοτηθούν τα άτομα που αναμένουμε να αποφοιτήσουν τέλος του 2017. Δηλαδή, για ένα χρόνο περίπου να δουλεύουμε μαζί τους κι όταν δεν θα τις χρειαζόμαστε να τις απολύσουμε. Είναι απάνθρωπο αυτό».

Ερωτηθείς αν όντως είναι μοχλός πίεσης προς τους κλινικάρχες να προσλάβουν τα διαθέσιμα 17 άτομα που έχουν αποφοιτήσει και εγγραφεί στο μητρώο μαιών, με την 6μηνη παράταση αντί του ενός χρόνου, απάντησε: «Υπάρχουν μαιευτικές κλινικές που ζητούν μαίες, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε προς τι όλο αυτό το πείσμα από πλευράς της Βουλής. Το ίδιο το Υπουργείο Υγείας πέρσι αλλά και φέτος, λέει με αριθμούς ότι τέλος του 2017 θα έχουμε τον αριθμό μαιών που χρειαζόμαστε. Την ίδια ώρα, ο κάθε μαιευτήρας έχει δικαίωμα να επιλέξει το προσωπικό που θα προσλάβει».

Ο Δρ Λιασίδης έθιξε εκ νέου τη συνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, λέγοντας ότι σύμφωνα με νομική συμβουλή που έλαβε η Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία:

α) Η νομοθεσία αυτή διέπει την λειτουργία μόνο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και όχι των αντίστοιχων νοσηλευτηρίων του δημοσίου.

β) Για την αδειοδότηση μιας μαιευτικής μονάδας δεν απαιτείται η παρουσία μαιευτήρων γυναικολόγων αλλά μόνον μαιών – μαιευτών, υποβαθμίζοντας έτσι τη θέση των μαιευτήρων-γυναικολόγων, που έχουν πολλαπλάσιο χρόνο εκπαίδευσης με πιο εξειδικευμένες σπουδές και πολλαπλάσια πείρα, σε σύγκριση με την ταχύρρυθμη δεκαοκτάμηνη μετεκπαίδευση των νοσηλευτών- νοσηλευτριών.

Το εν λόγω θέμα αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε η Εταιρεία στη Βουλή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











588