Δρ Κ. Χριστοδούλου στο Ygeia-News: Στο ΙΝΓΚ δημιουργήθηκε πρώτη έδρα Βιοπληροφορικής στην Κύπρο


Η Βιοπληροφορική θα εξάγει στοιχεία για τα γενετικά χαρακτηριστικά των Κυπρίων

«Για την αναβάθμιση της έρευνας αλλά και της καινοτομίας στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάπτυξη και υποστήριξη του τομέα της Βιοπληροφορικής»

*Τα εργαλεία της Βιοπληροφορικής έχουν καταστεί απολύτως αναγκαία για προγράμματα αιχμής στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, που είναι ανεπτυγμένοι και στη χώρα μας

*Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του κλάδου της Βιοπληροφορικής είναι πολύ θετικές

*Η αναβάθμιση της έρευνας, αλλά και της καινοτομίας στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάπτυξη και υποστήριξη του τομέα της Βιοπληροφορικής

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Ygeia-News για τον κλάδο της Βιοπληροφορικής, η Καθηγήτρια Κυπρούλα Χριστοδούλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Νευρογενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου και Υπεύθυνη των προγραμμάτων Ιατρικής Γενετικής της μεταπτυχιακής σχολής του Ινστιτούτου, Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

Τι είναι η Βιοπληροφορική;

ΕΡ: Τι είναι η Βιοπληροφορική;

ΑΠ: Η Βιοπληροφορική είναι ο διεπιστημονικός κλάδος που αναπτύχθηκε με τη συγχώνευση των επιστημών της Βιολογίας, της Πληροφορικής, της Στατιστικής και των Μαθηματικών σε ένα Τομέα.

ΕΡ: Σε ποιους τομείς μπορεί να συμβάλει;

ΑΠ: Η Βιοπληροφορική στοχεύει:

α. στην ανάπτυξη νέων αλγορίθμων και υπολογιστικών μεθόδων, εργαλεία με τα οποία να μπορεί να εκτιμά τις σχέσεις ανάμεσα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων

β. στην ανάλυση και ερμηνεία των διαφόρων τύπων δεδομένων, όπως την αλληλουχία των νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, τις πρωτεϊνικές περιοχές και τις πρωτεϊνικές δομές

γ. στην ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων που να επιτρέπουν την αποτελεσματική πρόσβαση και διαχείριση των διαφόρων τύπων των πληροφοριών

δ. στην επιτάχυνση και τον εμπλουτισμό των μεθόδων ανακάλυψης βιολογικών δεικτών χρήσιμων στην πρώιμη διάγνωση ασθενειών και υποψήφιων φαρμάκων για προσωποποιημένη θεραπεία,

ε. στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων υπολογιστικής διάγνωσης βασισμένων σε βιομοριακά και απεικονιστικά δεδομένα

Πενταετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BIORISE στο ΙΝΓΚ

ΕΡ: Πότε ξεκίνησε το πενταετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα BIORISE στο ΙΝΓΚ;

ΑΠ: Το BIORISE ξεκίνησε στο ΙΝΓΚ την 1η Ιουλίου το 2015 και θα ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 30 Ιουνίου 2020. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα δημιουργείται η 1η Έδρα Βιοπληροφορικής στην Κύπρο. Αυτή η υποδομή αποτελείται από τον κάτοχο της Έδρας έμπειρο ειδικό Δρ. Γεώργιο Μ. Σπύρου ο οποίος έχει στελεχώσει την ομάδα του με τέσσερεις μεταδιδακτορικούς συνεργάτες. Στόχος είναι η νέα ομάδα να ενσωματωθεί στη βασική υποδομή του ΙΝΓΚ και να συνεχίσει τις εργασίες της σε βάθος χρόνου πέρα από το Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα.

Με φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου

ΕΡ: Πόσους φοιτητές απασχολεί;

ΑΠ: Από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά έχουν αρχίσει την εξειδίκευση τους στην Βιοπληροφορική τρείς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου.

ΕΡ: Στην Κύπρο εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της Βιοπληροφορικής;

ΑΠ: Εφαρμόζονται και χρησιμοποιούνται πολλά και διάφορα εργαλεία της Βιοπληροφορικής τόσο στο ΙΝΓΚ όσο και σε άλλους οργανισμούς της χώρας μας. Με την Έδρα Βιοπληροφορικής στο ΙΝΓΚ θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο στα υπάρχοντα εργαλεία αλλά και να αναπτύξουμε δικά μας τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα πλήρως στις ανάγκες μας.

Εξαιρετικά σημαντική η Βιοπληροφορική για την έρευνα

ΕΡ: Πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της Βιοπληροφορικής για την αναβάθμιση της έρευνας στην Κύπρο;

ΑΠ: Τα εργαλεία της Βιοπληροφορικής έχουν καταστεί απολύτως αναγκαία για προγράμματα αιχμής στους τομείς της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, που είναι ανεπτυγμένοι και στη χώρα μας, καθώς και στον ευρύτερο τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Με την τεχνολογική ανάπτυξη στη παραγωγή πολύπλοκων και ογκωδέστατων δεδομένων γενομικής, πρωτεομικής, επιγενετικής και πολλών άλλων δεδομένων της κατηγορίας ‘-omics’, είναι αδύνατη η επεξεργασία τους χωρίς ειδικά εργαλεία και εξειδικευμένη γνώση Βιοπληροφορικής. Έτσι λοιπόν για την αναβάθμιση της έρευνας αλλά και της καινοτομίας στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάπτυξη και υποστήριξη του τομέα της Βιοπληροφορικής.

ΕΡ: Υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες στον τομέα αυτό;

ΑΠ: Το ΙΝΓΚ έχει πρόσφατα ιδρύσει υποδομή Μεταφραστικής Έρευνας μέσα από ερευνητικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας της Κύπρου, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του χρηματοδοτικού φορέα NorwayGrants και του ΙΝΓΚ. Σήμερα η υποδομή αυτή χρησιμοποιείται ως το σημαντικό εργαλείο πολλών ερευνητικών προγραμμάτων γενομικής και πρωτεομικής που είναι σε εξέλιξη, και η διεκπεραίωση τους είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τη Βιοπληροφορική επεξεργασία των παραγομένων δεδομένων.

Οι προοπτικές απασχόλησης

ΕΡ: Ποιες οι προοπτικές απασχόλησης των απόφοιτων του κλάδου με την ολοκλήρωση του προγράμματος;

ΑΠ: Η Βιοπληροφορική και η Ιατρική Πληροφορική είναι τομείς αιχμής στις Βιοϊατρικές επιστήμες που καλούνται να ανταποκριθούν στις ραγδαίες εξελίξεις με στόχο την Προσωποποιημένη Ιατρική. Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του κλάδου δεν μπορεί παρά να είναι πολύ θετικές.

ΕΡ: Οι πολίτες της Κύπρου θα επωφεληθούν νέων υπηρεσιών μέσω της Βιοπληροφορικής;

ΑΠ: Η αναγκαιότητα της Έδρας Βιοπληροφορικής στο ΙΝΓΚ έχει προκύψει από την παραγωγή μεγάλων όγκων δεδομένων μέσα από τις νέες υποδομές του. Τα δεδομένα αυτά παράγονται από μελέτες και αφορούν πρώτιστα τον Κυπριακό πληθυσμό. Η Βιοπληροφορική θα επισπεύσει την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών όσον αφορά τα γενετικά χαρακτηριστικά των Κυπρίων καθώς και στην ανακάλυψη Βιοδεικτών που θα έχουν άμεση εφαρμογή σε νέες υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών της χώρας μας.

Για πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου: 22 392 840 www.cing.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











626