Δρ Ιφιγένεια Αθηνοδώρου: Ο Φυσίατρος κερδίζει όλο και περισσότερο τον Κύπριο ασθενή


* Στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ λειτουργεί μια τέτοια Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης από το 1995, στελεχωμένη από έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί στην Κύπρο.

* Η Αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες προϋποθέτει συνεργασία και προσφορά υπηρεσιών από διάφορες ειδικότητες

Φυσίατρος: Φυσική Iατρική και Αποκατάσταση! Μια ειδικότητα που κερδίζει όλο και περισσότερο τον Κύπριο ασθενή και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη αύξηση ασθενών. Για το τι είναι η ΦΙΑΠ και τι θεραπεύει, μιλά στο Ygeia-News, στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Δρ Ιφιγένεια Αθηνοδώρου, Φυσίατρος στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια της Λεμεσού.

Η γιατρός κ. Αθηνοδώρου απαντά στις ερωτήσεις και τονίζει με έμφαση ότι η ΦΙΑΠ έγινε γνωστή στην Κύπρο χάρις στα άριστα αποτελέσματα και την υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης, αποδεχτής ακόμα και στο εξωτερικό. Στα χρόνια λειτουργίας του Μελάθρου έχουν περάσει και έχουν βοηθηθεί πάρα πολλοί ασθενείς.

ΕΡ: Τι είναι Φυσίατρος;

ΑΠ: Φυσίατρος είναι ο ιατρός που κατέχει και ασκεί την ειδικότητα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, μετά τα πρώτα 6 χρόνια ιατρικών σπουδών, απαιτούνται άλλα 4 χρόνια ειδικής εκπαίδευσης σε κλινικές Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Συντονίζει και καθοδηγεί την Ομάδα Αποκατάστασης. Εξετάζει και αξιολογεί την κατάσταση, την λειτουργικότητα του ασθενούς, καθορίζει θεραπευτικούς στόχους και υλοποίηση τους.

Το όλο πρόγραμμα Αποκατάστασης προσαρμόζεται στο άτομο και πάντα σύμφωνα με τις ικανότητες του και την εξέλιξη της πορείας της νόσου.

Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση (ΦΙΑΠ)

ΕΡ: Τι είναι Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση ( ΦΙΑΠ )

ΑΠ: Η Φυσική Ιατρική είναι ειδικός τομέας ιατρικής που χρησιμοποιεί τα φυσικά στοιχεία όπως θερμότητα, πάγο, νερό, ηλεκτρισμό, ασκήσεις για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων μυοσκελετικού , νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, τα οποία προκαλούν προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία.

Η Αποκατάσταση είναι εξειδικευμένη φροντίδα και εκπαίδευση ασθενών που έχουν χάσει την λειτουργικότητα τους, δηλαδή έχουν μια αναπηρία, στο να επανακτήσουν την μέγιστη, φυσική, ψυχολογική κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα τους, ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Ισχυροποιήθηκε μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ

Ερ: Πότε αναπτύχθηκε η ΦΙΑΠ ;

Απ: Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση ( ΦΙΑΠ ) άρχισε να αναπτύσσεται στην Αμερική μετά τον 2ον Παγκόσμιο πόλεμο και ισχυροποιήθηκε μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, λόγω μεγάλου αριθμού στρατιωτών που επέζησαν με βαριές αναπηρίες και οι οποίοι έπρεπε να επανενταχθούν στην κοινωνία σύντομα σαν παραγωγικές μονάδες.

Στην Κύπρο ξεκίνησε η ειδικότητα ΦΙΑΠ το 1986 .

Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ

ΕΡ: Πότε ξεκίνησε η ΦΙΑΠ στο Μέλαθρο ; Τι είναι Ομάδα Αποκατάστασης ;

ΑΠ: Στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ λειτουργεί μια τέτοια Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης από το 1995 , στελεχωμένη από έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί στην Κύπρο.

Διαθέτει μεγάλο Φυσιοθεραπευτήριο με σύγχρονο εξοπλισμό που συνεχώς ανανεώνεται, μεγάλη θερμαινόμενη πισίνα για κινησιοθεραπεία και υδροθεραπεία.

Η Αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες προϋποθέτει συνεργασία και προσφορά υπηρεσιών από διάφορες ειδικότητες που αποτελούν την ομάδα Αποκατάστασης που αποτελείται από τον – Φυσίατρο- Φυσιοθεραπευτή – Εργοθεραπευτή – Λογοθεραπευτή – Ψυχολόγο- Κοινωνική Λειτουργό – νοσηλευτή- ασθενή και συγγενείς- συνεργάτες ιατρούς.

Τι θεραπεύει

ΕΡ: Με τι ασχολείται ,και ποιες παθήσεις θεραπεύει η ΦΙΑΠ ;

Απ: Η ΦΙΑΠ ασχολείται με παθήσεις όπως :

Α) Παθήσεις ή τραυματικές βλάβες κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος όπως ΑΕΕ , ΚΕΚ , Ν.Parkinson , διάφοροι όγκοι, πολυνευροπάθειες, Νευραλγίες, Νευρίτιδες, Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Β) Μυοσκελετικές παθήσεις όπως οσφυοϊσχιαλγία, αυχεναλγία, μυαλγίες, ρευματολογικές παθήσεις, τενοντίτιδες, σκολίωση, οστεοπόρωση, οστεαρθρίτιδα.

Γ) Κακώσεις ή παθήσεις νωτιαίου μυελού ( τετραπληγία, παραπληγία )

Δ) Αθλητικές κακώσεις και επαγγελματικές παθήσεις

Ε) Αποκατάσταση μετά από κατάγματα ή ορθοπαιδικές εγχειρήσεις όπως αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, δισκεκτομή ή σπονδυλοδεσία, ακρωτηριασμό.

Ζ) Παθήσεις αναπνευστικού και καρδιακού συστήματος

Η) Σύνδρομο οξέως και χρόνιου πόνου

ΕΡ: Πιστεύεται ότι η ειδικότητα αυτή κερδίζει τον Κύπριο ασθενή; Ποια τα αποτελέσματα;

ΑΠ: Η ειδικότητα αυτή κερδίζει όλο και περισσότερο τον Κύπριο ασθενή και αυτό φαίνεται από την μεγάλη αύξηση ασθενών που προσέρχεται στο εξωτερικό ιατρείο και την ζήτηση κλινών. ‘Εγινε γνωστή στην Κύπρο χάρις στα άριστα αποτελέσματα και την υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη, αποδεχτής ακόμα και στο εξωτερικό. Στα χρόνια λειτουργίας του Μελάθρου έχουν περάσει και έχουν βοηθηθεί πάρα πολλοί ασθενείς.

Δρ. Ιφιγένεια Αθηνοδώρου

Φυσίατρος

Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ - Λεμεσός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3112