Δρ Ευρυδίκη Παπασταύρου: Η Νοσηλευτική ΤΕΠΑΚ έδωσε στην αγορά εργασίας 872 απόφοιτους προπτυχιακού


Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Ygeia-News με πίνακες και γραφήματα

*Σημαντικά τα ερευνητικά επιτεύγματα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ

*Η εργοδότηση των νοσηλευτών δεν είναι τόσο εύκολη πλέον, όμως οι δυνατότητες υπάρχουν»

* Η κλινική άσκηση στις Νοσηλευτικές σπουδές αποτελεί το 50% της εκπαίδευσης

* Οι καθηγητές του Τμήματος Νοσηλευτικής έχουν πετύχει μεγάλες χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ως συντονιστές ή ως εταίροι

* Λόγω της μεγάλης προσφοράς αποφοίτων Νοσηλευτικής στην κυπριακή αγορά τόσο από το Δημόσιο όσο και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η εργοδότηση των νοσηλευτών δεν είναι τόσο εύκολη πλέον.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Ygeia-News η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) Δρ Ευρυδίκη Παπασταύρου.

872 άτομα/απόφοιτους του Προπτυχιακού

ΕΡ: Το Τμήμα Νοσηλευτικής λειτουργεί από το 2007 στο ΤΕΠΑΚ. Πόσους απόφοιτους έχει δώσει στην αγορά εργασίας το Τμήμα του ΤΕΠΑΚ;

ΑΠ:Το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει δώσει στην αγορά από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα 872 άτομα/απόφοιτους του Προπτυχιακού Προγράμματος Νοσηλευτικής.

ΕΡ: Μπορεί κάποιος να πει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και αποφοίτων σας είναι γυναίκες; Υπάρχει κάποια εξήγηση που να έχει σχέση με την ψυχοσύνθεση των δύο φύλων;

ΑΠ: Υπάρχουν στοιχεία από το 2007 μέχρι και το 2016 και σε πραγματικούς αριθμούς φοιτητών ανά φύλο και σε ποσοστά ενδιαφέροντος. Παραθέτουμε τον πιο κάτω πίνακα και τις γραφικές τους παραστάσεις

Πίνακας 1: αναλογία ανά φύλο σε πραγματικούς αριθμούς

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Male

31

44

64

54

48

42

30

18

23

16

Female

129

157

122

94

63

63

58

76

96

83

Γράφημα 1: αναλογία ανά φύλο σε πραγματικούς αριθμούς (Στο τέλος της συνέντευξης)

Πίνακας 2: ανά φύλο σε αναλογία του συνολικού πληθυσμού (σε ποσοστό %)

2007 (%)

2008 (%)

2009 (%)

2010 (%)

2011 (%)

2012 (%)

2013 (%)

2014 (%)

2015 (%)

2016 (%)

Male

19

22

34

36

43

40

34

19

19

16

Female

81

78

66

64

57

60

66

81

81

84

Γράφημα 2: αναλογία ανά φύλο ανά έτος (Στο τέλος της συνέντευξης)

Σχόλιο: Στους πιο πάνω πίνακες και γραφήματα φαίνεται καθαρά ότι η πλειοψηφία των ατόμων που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν νοσηλευτική είναι γυναίκες. Ωστόσο ο αριθμός των ανδρών που επιλέγουν τη νοσηλευτική ως επάγγελμα στην Κύπρο είναι κατά πολύ ψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ευρώπη και μετά στην Κύπρο (RN4CAST) φάνηκε ότι το 33% των νοσηλευτών οι οποίοι εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι άνδρες, ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό αυτό όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα είναι πολύ χαμηλότερο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό στην Κύπρο. Ένας λόγος είναι η παράδοση της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές της Νοσηλευτικής έπαιρναν αναστολή από τις υποχρεώσεις της στρατιωτικής τους θητείας μέχρι το τέλος των σπουδών τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει τώρα, αλλά τότε είχε δοθεί ως κίνητρο για την προσέλκυση φοιτητών στη Νοσηλευτική σε περιόδους μεγάλης έλλειψης νοσηλευτών.

Επίσης επειδή η πλειοψηφία των αποφοίτων Νοσηλευτικής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εργοδοτούνταν σε δημόσια νοσηλευτήρια υπό το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, παρέχοντας ελκυστικούς όρους εργασίας, αποτελούσε σημαντικό πόλο έλξης η επιδίωξη της καριέρας στο Νοσηλευτικό επάγγελμα.

Πίνακας 3: Το ποσοστό ανδρών νοσηλευτών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (RN4CAST, 2015)

Country

Belgium

England

Finland

Germany

Greece

Ireland

Netherlands

Norway

Poland

Spain

Sweden

Switzerland

Cyprus

Male %

10

8

4

11

11

6

8

6

0

10

7

8

33

ΕΡ: Ποια εφόδια έχουν οι φοιτητές ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα των σπουδών τους;

ΑΠ: Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι φοιτητές είναι έτοιμοι για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, διότι το είδος των σπουδών με το συνδυασμό θεωρίας και κλινικής άσκησης τους προετοιμάζει ώστε να ξεκινήσουν άμεσα την πρακτική τους.

Στο 1% η αποτυχία

ΕΡ: Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι εύκολος κλάδος για ένα φοιτητή για να πάρει πτυχίο. Ποια η πραγματικότητα; Υπάρχουν για παράδειγμα που δεν καταφέρνουν να πάρουν πτυχίο.

ΑΠ:Είναι πραγματικότητα ότι το ποσοστό αποτυχίας στο Τμήμα της Νοσηλευτικής είναι πολύ χαμηλό και αντιστοιχεί της τάξης του 1%. Δηλαδή μέχρι σήμερα από τους 872 απόφοιτους μόνο 8 έχουν διαγραφεί γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του προγράμματος.

ΕΡ: Τι περιλαμβάνει η κλινική άσκηση των φοιτητών της Νοσηλευτικής στο ΤΕΠΑΚ;

ΑΠ: Η Νοσηλευτική ως εφαρμοσμένη επιστήμη της υγείας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κλινική άσκηση η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος των Νοσηλευτικών σπουδών και αποτελεί το 50% της εκπαίδευσης. Η άσκηση αυτή περιλαμβάνει τοποθέτηση των φοιτητών σε διάφορα τμήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια, στην κοινότητα, σε κέντρα υγείας, δομές χρόνιας φροντίδας και σχολεία. Κατά τη διάρκεια των άσκησης τους οι φοιτητές καθοδηγούνται από έμπειρους νοσηλευτές οι οποίοι λειτουργούν ως μέντορες, καθώς και από μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου οι οποίοι είναι οι κλινικοί συντονιστές της πρακτικής άσκησης.

Ερευνητικά προγράμματα

ΕΡ: Ποιες οι ευκαιρίες συμμετοχής των φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα;

ΑΠ: Σε προπτυχιακό επίπεδο, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και ήδη έχουν λάβει μέρος σε διάφορα προγράμματα εθνικά και διεθνή τα οποία συντονίζουν οι καθηγητές του Τμήματος.

ΕΡ: Υπάρχουν σημαντικά επιτεύγματα έρευνας στον κλάδο της Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ;

ΑΠ: Το Τμήμα Νοσηλευτικής έχει να παρουσιάσει σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα στο σύντομο χρόνο ζωής του. Συγκεκριμένα, καθηγητές έχουν πετύχει μεγάλες χρηματοδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ως συντονιστές ή ως εταίροι (π.χ. Ίδρυμα Προώθησης έρευνας, Erasmus Plus, COST Actions, και άλλα). Ταυτόχρονα, η ερευνητική δραστηριότητα των καθηγητών του Τμήματος υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο, αλλά και συνεχίζεται μέσα από τις έρευνες που διεξάγονται μέσω του Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος και διάφορες άλλες συνεργασίες.

Απόδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας των καθηγητών αποτελούν οι δημοσιεύσεις και οι ετεροαναφορές όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά σε σύγκριση με παρόμοια τμήματα στην Κύπρο αλλά και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ερευνητική δραστηριότητα μελών ΔΕΠ

Πίνακας 4: τεκμηρίωση της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ

Citations indices

All

Since 2011

Citations

7142

5241

h-index

48

38

i10-index

142

131

Πηγή:https://scholar.google.com/citations?user=In7PNAwAAAAJ&hl=en&authuser=1

Η εργοδότηση

ΕΡ: Στο θέμα της απασχόλησης μετά τις σπουδές. Πόσο εύκολα απορροφούνται στην αγορά οι απόφοιτοι;

ΑΠ: Λόγω της μεγάλης προσφοράς αποφοίτων Νοσηλευτικής στην κυπριακή αγορά τόσο από το Δημόσιο όσο και τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η εργοδότηση των νοσηλευτών δεν είναι τόσο εύκολη πλέον, όμως οι δυνατότητες υπάρχουν σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια καθώς και στο εξωτερικό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











437