Δρ Ανδρέας Ρουμπάς: Έτσι μπορούμε να δείχνουμε 15 χρόνια νεότεροι


* Η κατασκευή αντηλιακής κρέμας είναι ολόκληρη επιστήμη

* Το καλοκαίρι απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε λέιζερ, όταν η απορρόφηση της ακτίνας γίνεται με διοξείδιο του άνθρακα

* Τα φυσικά προϊόντα είναι πολύ πιο καλά και κυρίως πολύ πιο φθηνά για τις θεραπείες κοσμετολογίας

Ανεξίτηλη νεότητα! Το κρυφό όνειρο όλων των ανθρώπων και κυρίως των γυναικών. Μπορεί το όνειρο αυτό να φαντάζει απατηλό, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο μια καινοτόμα θεραπεία υπόσχεται ανανέωση του δέρματος που θα μας κάνει να φαινόμαστε δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια πιο νέοι.

Μιλώντας στο «Ygeia - News» ο Δρ Ανδρέας Ρουμπάς, εμπνευστής της μεθόδου αυτής, μας εξηγεί πως, γιατί και κυρίως πότε θα εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Χρήση λέιζερ τους καλοκαιρινούς μήνες

ΕΡ: Τώρα το καλοκαίρι επιτρέπεται η χρήση laser για αποτρίχωση;

ΑΠ: Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται σε όλες τις ειδικότητες της ιατρικής με απίστευτα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται ευρέως για καταπολέμηση της τριχοφυΐας και όχι μόνον. Καταρχήν να πούμε ότι τα λέιζερ χωρίζονται σε κατηγορίες, αναλόγως του τρόπου με τον οποίο απορροφάται η ακτίνα και έτσι πολύ απλά για να μην πάμε σε επιστημονικές ορολογίες θα τα χωρίσω σε αυτά των οποίων η ακτίνα απορροφάται με μελαμίνη, αυτά με αιμοσφαιρίνη ή με νερό. Τώρα το καλοκαίρι απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε λέιζερ, η απορρόφηση της ακτίνας του οποίου γίνεται με διοξείδιο του άνθρακα. Επιτρέπονται όμως οι θεραπείες με λέιζερ των οποίων η απορρόφηση τους σχετίζεται με το νερό ή την αιμοσφαιρίνη. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται αυτού του είδους τα λέιζερ στη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού έχουν τα ίδια αποτελέσματα, ίσως με κάπως μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση. Ιδιαίτερα τώρα που οι πλείστοι μαυρίζουν λόγω του ήλιου, αυτά τα λέιζερ προσφέρουν τη λύση για καταπολέμηση της τριχοφυΐας.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα λέιζερ χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλούς τομείς της δερματολογίας και κυρίως της κοσμετολογίας, όπως για παράδειγμα στις θεραπείες προσώπου, στην ανάπλαση κολλαγόνου και άλλα. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλό το καλοκαίρι να χρησιμοποιούνται λέιζερ των οποίων η ακτίνα απορροφάται με νερό και αιμοσφαιρίνη.

Θεραπεία στο δέρμα

ΕΡ: Είστε επικεφαλής μιας ομάδας η οποία εργάζεται σε μια νέα μέθοδο αντιγήρανσης με θεαματικά αποτελέσματα. Πείτε μας λίγο για αυτή σας την προσπάθεια.

ΑΠ: Πέραν των θεραπειών καθαυτών με λέιζερ, μπορεί να γίνει επίσης συνδυασμός θεραπειών για το πρόσωπο και το δέρμα. Τι εννοώ; Ξέρουμε για παράδειγμα ότι για να γίνει μια σωστή θεραπεία στο δέρμα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή ας πούμε φλεγμονή – την ερυθρότητα που παρατηρείται στο δέρμα μετά την θεραπεία.

Είναι μια θεραπεία η οποία σύντομα θα πατενταριστεί από μένα. Γίνεται με το derma pen. Είναι ένα «πενάκι» στην άκρη του οποίου υπάρχουν δώδεκα μικρές ενέσεις, οι οποίες είναι πιο λεπτές από την τρίχα των μαλλιών, και μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα, οκτώ φορές ανά δευτερόλεπτο και μπορείς εσύ ως χειριστής να προσδιορίσεις ακριβώς το βάθος διείσδυσης της βελόνας, έτσι σε ένα δευτερόλεπτο μπορούμε να κάνουμε στον ιστό 100 μικρά τσιμπηματάκια. Σε μια έρευνα που κάναμε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, έχουμε εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό των τσιμπηματιών που πρέπει να γίνουν για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Ο αριθμός είναι γύρω στο 1500 με 2000 ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο για να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.

ΕΡ: Ακούγεται λίγο παράξενο…

ΑΠ: Και όμως! Αν πάμε λίγο πίσω στο χρόνο και να θυμηθούμε τις θεραπείες που γίνονταν με το λεγόμενο πιστόλι (gun) εντός του οποίου τοποθετούσαν οι γιατροί υαλουρονικό οξύ ελαφριάς πυκνότητας, κάποιες βιταμίνες κλπ και τρυπούσαν το πρόσωπο προσπαθώντας να περάσουν στο δέρμα τα υλικά αυτά. Γνωρίζοντας όμως ότι η επιδερμίδα έχει μια τεράστια αντίσταση στο να αφήνει οποιαδήποτε υλικά να περνούν εντός της, μπορώ να πω ότι σχεδόν είμαι σίγουρος ότι ούτε το 1% των υλικών δεν εισχωρούσε στην επιδερμίδα. Όχι μόνο ότι υπήρχε μεγάλη αντίσταση από την επιδερμίδα, αλλά κυρίως διότι όσο μεγάλη είναι η τρύπα που δημιουργείται στο δέρμα τόσο πιο εύκολα φεύγει από αυτήν το υλικό που τοποθετείς. Όμως, ακόμη και έτσι, αυτές οι μέθοδοι, είχαν αποτέλεσμα και αυτό οφειλόταν στη φλεγμονή που δημιουργείτο στο δέρμα από τα τρυπήματα του πιστολιού.

Το τι γινόταν πριν με το πιστόλι και κυρίως τα αποτελέσματα που είχε, ήταν από τους λόγους που αρχίσαμε αυτή τη θεραπεία. Με την ομάδα μου προχωρήσαμε και ανακαλύψαμε πολύ ελαφριά υαλουρονικά οξέα με πυκνότητα όπως αυτή του νερού, τα οποία απορροφούνται πιο εύκολα από το δέρμα. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι όσο πιο μικρό είναι το τρύπημα στο δέρμα, τόσο πιο εύκολα κλείνει από την ελαστικότητα του, η τρύπα κρατώντας μεγαλύτερη ποσότητα υλικών που τοποθετούμε σ’ αυτήν. Έχουμε διαπιστώσει ότι εισχωρεί και παραμένει στο δέρμα υλικό ποσοστού 8 – 10%. Ένα ποσοστό που είναι υπεραρκετό για να ενυδατώσει το δέρμα και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί από τους μεταβιβαστές της ενέργειας αυτής στα υπόλοιπα στρώματα του δέρματος. Αυτό επιτυγχάνεται όταν της θεραπείας με το πενάκι ακολουθεί άλλη θεραπεία με λέιζερ απορροφητικότητας νερού - αιμοσφαιρίνης έτσι ενέργειες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μεταβιβαστής για να μεταφέρουν τα υλικά πιο κάτω στο δέρμα. Είδαμε ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε τρομακτικά αποτελέσματα στην δημιουργία ινοβλαστών οι οποίοι δημιουργούν την ελαστίνη, που προσφέρει την ελαστικότητα του δέρματος. Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι σε πιο χαμηλά στρώματα που είναι αυτά παραγωγής του κολλαγόνου, είχαμε πολύ σημαντική αύξηση αυτής της παραγωγής, η οποία συνεχίζεται μέχρι και έξι με επτά μήνες! Ουσιαστικά πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να γίνει μια φορά, οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, να φέρει θεαματικά αποτελέσματα τα οποία θα έχουν διάρκεια.

Ολοκλήρωση επιπρόσθετων ερευνών

ΕΡ: Πότε θα είστε σε θέση να καταθέσετε την ευρεσιτεχνία;

ΑΠ: Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη χρόνο διότι αναμένουμε την ολοκλήρωση κάποιων επιπρόσθετων ερευνών. Υπολογίζω ότι θα μας πάρει ένα περίπου χρόνο. Βέβαια να πω ότι η θεραπεία εφαρμόζεται σε δοκιμαστικό στάδιο στη Ρωσία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της Πετρούπολης. Εργαζόμαστε με μια ομάδα γιατρών από τρεις διαφορετικές έδρες πανεπιστημίων, την έδρα της παθολογικής φυσιολογίας, της πλαστικής χειρουργικής και της μικροβιολογίας.

ΕΡ: Ποιο το όνομα της;

Ονομάζεται biorevitalaser – Ήδη έχει εφαρμοστεί σε πέραν των 100 ατόμων με θεαματικά αποτελέσματα τα οποία αγγίζουν το 95% των ασθενών – αν τους ονομάσουμε έτσι – στους οποίους δημιουργείται μια τρομακτική αλλαγή, μια μεγάλη ανάπλαση του προσώπου τους.

Αποφυγή τεχνητών προϊόντων

ΕΡ: Για ποιο λόγο τότε θα πάρει ένα χρόνο ακόμη η ευρεσιτεχνία;

ΑΠ: Επειδή δώσαμε μεγάλη σημασία στην μετεγχειρητική πορεία των πελατών μας, και κυρίως τη χρήση κάποιων υλικών τα οποία θα ενισχύσουν τα θεαματικά μας αποτελέσματα. Πρόκειται για υλικά που τώρα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά. Αφορούν φυτικά προϊόντα, όπως πχ φυτικοί ινοπλάστες που έχουν βγει στην αγορά, με κάποιου είδους ενυδάτωση, θαλασσινά φύκια τα οποία δεν προκαλούν αλλεργίες και είναι καταπραϋντικά και άλλα τέτοια προϊόντα. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με καθαρά φυσικά, βιολογικά προϊόντα τα οποία μας παρέχει η φύση. Σε αυτή τη θεραπεία αποφεύγουμε παντελώς τα τεχνητά προϊόντα. Τα φυσικά προϊόντα είναι πολύ πιο καλά και κυρίως πολύ πιο φθηνά, έτσι δεν χρεώνεται επιπρόσθετα ο ασθενής.

ΕΡ: Η θεραπεία αυτή παρουσιάζεται σε ένα ιατρικό φιλμάκι.

ΑΠ: Ακριβώς και αξίζει να σας αναφέρω, ότι με την ομάδα μου, πέρσι είχαμε πάρει το 2ο βραβείο στις Κάννες σε ειδικά φιλμάκια ιατρικού θέματος.

ΕΡ: Πόσο δηλαδή θα είναι το κόστος αυτής της θεραπείας;

ΑΠ: Με τη ραγδαία ανάπτυξη που υπάρχει στην τεχνολογία σήμερα, το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Θεωρώ ότι είναι ένα σχετικά χαμηλό ποσό. Ένα ποσό που θα μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να πληρώσει για να δεχθεί αυτή τη θεραπεία, η οποία όπως έχω προαναφέρει θα γίνεται μια φορά, αλλά θα διαρκεί. Και να σου πω ότι θεραπείες που έγιναν πριν ενάμιση χρόνο, τα αποτελέσματα ακόμη παραμένουν. Τολμώ να σας πω ότι αυτή η θεραπεία κάνει το δέρμα να φαίνεται 15 χρόνια νεότερη από ότι είναι.

Χρήση σωστής αντιηλιακής κρέμας

ΕΡ: Χωρίς οποιαδήποτε παρενέργειες ή κάτι άλλο;

ΑΠ: Χωρίς. Το μόνο για το οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί είναι ο ήλιος. Διότι το πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο όσον αφορά τη κοσμετολογία είναι η φωτογήρανση. Αλλά είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε. Δράττοντας της ευκαιρίας θέλω να τονίσω ότι πραγματικά θα πρέπει να προφυλασσόμαστε γενικά και να μην προβαίνουμε σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος μας γερνάει. Είναι σημαντικό όπως χρησιμοποιούμε μια σωστή αντηλιακή κρέμα. Η κατασκευή αντηλιακής κρέμας είναι ολόκληρη επιστήμη. Μια σωστή κρέμα πρέπει να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά να μην μπλοκάρει την ανάπλαση των κυττάρων. Πρέπει γενικά να φοράμε μια σωστή αντηλιακή, διότι στην Κύπρο παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο των λιπαρών επιδερμίδων, οι οποίες δημιουργούνται κυρίως από τις λανθασμένες κρέμες με βασικούς αίτιους τις αντηλιακές που χρησιμοποιούμε.

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2097