Δρ Ανδρέας Κωστής: «Χωρίς σύστημα υγείας, η ανισότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα παραμείνει»


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Ανδρέας Κωστής αναφέρει σε δηλώσεις του στο Ygeia-Νews ότι «αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ζούμε το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν σχετικά λίγοι γιατροί στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι εξυπηρετούν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους την εργαστηριακή και τεχνολογική υποστήριξη που χρειάζονται. Από την άλλη, υπάρχει πληθώρα γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και ικανή τεχνολογική και εργαστηριακή υποστήριξη, η οποία παραμένει αναξιοποίητη».

Όπως εξηγεί «αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία του πληθυσμού, η οποία λόγω της κρίσης καταφεύγει στα δημόσια νοσηλευτήρια, να μην λαμβάνει την απαιτούμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας». «Αυτή την άνιση κατανομή των πόρων και την άνιση ποιότητα παροχής υπηρεσιών», συνεχίζει, «ευελπιστεί να διορθώσει το Γε.ΣΥ, μαζί με πολλές άλλες παθογένειες του υπάρχοντος συστήματος. Μέχρι τότε όμως, πρέπει να γίνουν κάποιες άμεσες διορθωτικές κινήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι στον τομέα της υγείας, με τον πιο αποδοτικό και συνάμα αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να εξοπλιστούν και επανδρωθούν επαρκώς τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Κινήσεις άμεσης εφαρμογής

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών αναφέρει πως τέτοιες κινήσεις που μπορούν να τύχουν άμεσης εφαρμογής, είναι οι εξής:

  • Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. Για να είναι όμως αυτή αποδοτική, πρέπει να γίνεται βάσει αυστηρών και προκαθορισμένων κριτηρίων, μέσα από ανοικτούς διαγωνισμούς και βάσει των πραγματικών αναγκών.

  • Η επέκταση της αγοράς υπηρεσιών πρέπει να γίνει άμεσα σε τομείς όπως είναι οι ορμονικές εξετάσεις, ο ανοσολογικός έλεγχος, ο απεικονιστικός έλεγχος και οι ενδοσκοπήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες αυτές, μεταξύ άλλων, είναι επικίνδυνα χρονοβόρες.

  • Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς σε ειδικότητες που είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν επαρκούν στο δημόσιο.

  • Άμεση κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για να θεωρείται κάποιος δικαιούχος στο δημόσιο, εφόσον αυτός πάσχει από οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα. Αυτό το μέτρο είναι και κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποδοτικό, καθώς με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας των χρονίως πασχόντων, προλαμβάνεις τις επιπλοκές.

Ωράριο υπηρεσιών υγείας

  • Τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές τους σε 24ωρη βάση και παράλληλα να διευκολυνθούν οι πολίτες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες που ως τώρα παρέχονται μόνο τις πρωινές ώρες.

  • Χορήγηση κινήτρων στους λειτουργούς υγείας, για να αποτραπεί η φυγή ικανού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαινόμενο το οποίο ήδη παρατηρείται.

  • Εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία, με εφαρμογή ελέγχου επί της εφαρμογής αυτών.

  • Άμεση ηλεκτρονική μηχανογράφηση των φακέλων των ασθενών, ώστε να μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτόν εύκολα και γρήγορα.

  • Αύξηση του ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού που δαπανάται στην υγεία, με έμφαση στην προαγωγή υγείας και στην πρόληψη.

«Αυτά και άλλα πολλά», καταλήγει ο Δρ Κωστής, «μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να υπάρξει επιτέλους η πολιτική βούληση ώστε να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Χωρίς σύστημα υγείας, η ανισότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα παραμείνει. Και η υγεία αποτελεί δικαίωμα όλων μας, καθώς και υποχρέωση της πολιτείας να μας την παρέχει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











358