Δρ Ανδρέας Άσπρος: Το χαμόγελο δεν είναι προνόμιο των πλουσίων και διάσημων


*Το Smile Design, μας υπόσχεται ένα ελκυστικό χαμόγελο. Τέρμα τα σπασμένα, λεκιασμένα και στραβά δόντια. Με τη νέα μέθοδο τα δόντια τώρα φαίνονται πιο φυσικά και το χαμόγελο πιο ελκυστικό!!

*Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο Ygeia-News o δρ. Ανδρέας Άσπρος (DDS) Οδοντίατρος, Smile Design, FASTBRACES provider.

ΕΡ: Τι είναι ο σχεδιασμός χαμόγελου, ευρύτερα γνωστό ως Smile Design και πόσο διαδεδομένο είναι στον τόπο μας;

ΑΠ: Το Smile Design είναι ο σχεδιασμός ενός ωραίου, αισθητικά και λειτουργικά, χαμόγελου. Στον τόπο μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση ότι ο οδοντίατρος είναι μόνο για τις εξαγωγές, τις εμφράξεις (σφραγίσματα) , τις ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις). Ο κατάλληλα εκπαιδευμένος οδοντίατρος όμως μπορεί να προσφέρει και υπηρεσίες όπως το Smile Design, σχεδιασμός χαμόγελου, που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αισθητική του προσώπου.

Όμορφο χαμόγελο

ΕΡ:: Πόσο εύκολο είναι σήμερα να πετύχουμε όμορφο χαμόγελο.

ΑΠ: Εξαρτάται από το πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο είναι υπεύθυνο για να μην έχει ο «ασθενής» το χαμόγελο που θέλει. Καταρχήν οι παράγοντες που αφορούν τα δόντια και καθορίζουν το χαμόγελο είναι οι εξής: χρώμα, σχήμα, μέγεθος, θέση, επιφανειακή υφή (texture). Αν π.χ. υπάρχει πρόβλημα μόνο με το χρώμα των δοντιών τότε μπορεί να γίνει μια λεύκανση. Αν υπάρχει πρόβλημα με την θέση των δοντιών τότε μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα με Ορθοδοντική. Αν υπάρχουν περισσότερα θέματα τότε προχωρούμε σε αλλαγή του χαμόγελου με ολοκεραμικές όψεις πορσελάνης-veneers- η εκεί που δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε όψεις τοποθετούμε ολοκεραμικές στεφανές.

Αλλαγή του χαμόγελου με όψεις πορσελάνης

ΕΡ: Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει ο οδοντίατρος για να έχει ο ασθενής το ποθούμενο αποτέλεσμα όταν επιλέξει να αλλάξει το χαμόγελο του με όψεις πορσελάνης;

ΑΠ: Καταρχήν πρέπει να αναφέρω ότι η αλλαγή του χαμόγελου με όψεις πορσελάνης είναι μια επιλογή που αλλάζει το στυλ και το στάτους του ανθρώπου που το επιλέγει, είναι κάτι που «αναγκάζει» τους άλλους να σε προσέξουν, είναι κάτι που παίρνει την προσωπική , κοινωνική και επαγγελματική σου σε ένα πιο ψηλό επίπεδο. Τώρα σε κλινικό επίπεδο πρέπει καταρχήν να συζητήσουμε με τον «ασθενή» για το αν πραγματικά θέλει να προχωρήσει σ αυτή την αλλαγή. Εφόσον ο ασθενής είναι θετικός θα προχωρήσουμε σε μια λειτουργική ανάλυση της σύγκλεισης με απλά λόγια θα δούμε πως είναι το «δάγκωμα» του «ασθενούς», ο τρόπος δηλαδή που κλείνει τα δόντια του και παράλληλα θα δούμε αν υπάρχουν άλλα προβλήματα με τα άλλα μέρη του στοματογναθικού συστήματος, τους μύες και την κροταφογναθική άρθρωση. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει στέλλουμε τα εκμαγεία του ασθενούς μαζί με τις οδηγίες μας στον κεραμίστα (οδοντοτεχνίτη) για να κατασκευάσει το wax-up. Το wax-up είναι το νέο χαμόγελο του «ασθενούς» κατασκευασμένο από κερί κάτι που μας δίνει την δυνατότητα με μια μήτρα σιλικόνης να το δοκιμάσουμε στο στόμα του «ασθενούς». Αν ο ασθενής είναι ικανοποιημένος τότε κανονίζουμε ένα ραντεβού όπου παρασκευάζουμε τα δόντια , παίρνουμε αποτυπώματα και κάνουμε προσωρινές αποκαταστάσεις. Στο επόμενο ραντεβού αφαιρούμε τις προσωρινές και τοποθετούμε τις μόνιμες όψεις.

FASTBRACES Technologies

ΕΡ: Ακούμε επίσης για τα FASTBRACES. Τι ακριβώς είναι;

ΑΠ: Τα FASTBRACES Technologies είναι μια νέα φιλοσοφία στον χώρο της Ορθοδοντικής που έρχεται να ανατρέψει πολλές από τις αντιλήψεις τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον θεραπευτικό τομέα που επικρατούν εδώ και 120 χρόνιο στο πεδίο της Ορθοδοντικής. Είναι η Ορθοδοντική που μας δίνει την τεχνογνωσία να φέρουμε τα δόντια που είναι έκτοπα (εκτός θέσης) στην σωστή τους θέση σε διάστημα 120 μερών και το κυριότερο χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσουμε κάποιο δόντι.

ΕΡ: Πόσο κοστίζει να αποκτήσει κανείς ένα λαμπερό χαμόγελο; Μιλάμε για δαπανηρή θεραπεία;

ΑΠ: Εκείνο που πάντα λέω είναι ότι το χαμόγελο δεν είναι προνόμιο των πλουσίων και διάσημων. Εκείνο που καθημερινά παρατηρώ είναι ότι οι άνθρωποι εκείνοι που καταλαβαίνουν την αξία του χαμόγελου στην εξωτερική εμφάνιση , αλλά και την επίδραση που έχει η αλλαγή του χαμόγελου προς το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους , δεν διστάζουν να προχωρήσουν χωρίς να υπολογίσουν το οποιοδήποτε κόστος.

ΕΡ: Ποια άλλα προβλήματα μας λύνει το Smile Design πέρα από το γεγονός ότι μας προσφέρει ένα όμορφο χαμόγελο;

ΑΠ:: Όταν αλλάξουμε το χαμόγελο μας εκτός την βελτίωση της αισθητικής του, βελτιώνουμε και την υγεία του στόματος γιατί μπορούνε να το καθαρίσουμε πιο καλά και εύκολα αλλά παράλληλα βελτιώνουμε και την λειτουργικότητα γιατί φτιάχνουμε μια πιο καλή σύγκλειση ( τις επαφές των δοντιών όταν αυτά κλείνουν, τις επαφές όταν κινείται η κάτω γνάθος προς τα πλαγιά η προς τα εμπρός).

Ένα ελκυστικό χαμόγελο δεν έχει ηλικία!

ΕΡ: Ποιας ηλικίας η φύλου είναι τα άτομα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα όμορφο χαμόγελο;

ΑΠ:: Λίγο πιο παλιά έλεγα ότι η πιο κατάλληλη ηλικία για να αλλάξει κάποιος το χαμόγελο του είναι κοντά στα σαράντα όταν αρχίζει κάποιος να μεγαλώνει και ξεκινούν κάποιες ανασφάλειες σχετικά να την εξωτερική εμφάνιση. Εκείνο όμως που παρατηρώ ότι σε κάθε ηλικία ένα ωραίο και ελκυστικό χαμόγελο είναι ένα «όπλο» το οποίο σε βοηθά να ανεβάσεις ένα επίπεδο πιο πάνω την ζωή. Γι αυτό εγώ προσωπικά το συστήνω και σε πιο μικρές ηλικίες.

Δρ. Ανδρέας Άσπρος (DDS)

(MSc) Οδοντίατρος, SmileDesign,

FASTBRACESprovider

*Λεωφ. Ελευθερίας 79 8220 Χλώρακα – Πάφος Τηλ. 26 273801

*Νίκου Νικολαϊδη 6 8010 Πάφος Τηλ. 26930831

*Μιχαλακοπούλου 14 Demitas Tower διαμ. 204 1075 Λευκωσία Τηλ. 70009067




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1268