Δρ Άγγελος Αχιλλέως: Η ακράτεια είναι γένους θηλυκού!


* Συνέντευξη στο Ygeia-News

*Ποσοστό 30% γυναικών υποφέρουν από ακράτεια

*Αντρική ακράτεια προκαλείται έπειτα από χειρουργική επέμβαση

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν ακράτεια, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στη δομή του γυναικείου σώματος και κυρίως στις ορμόνες σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι υποφέρουν από ακράτεια συνεπεία χειρουργικής επέμβασης.

Ο Δρ Άγγελος Αχιλλέως, χειρούργος ουρολόγος, αναλύει στο «Ygeia-News» τα της ακράτειας η οποία δυσκολεύει ιδιαίτερα τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας . Εξηγεί πως προκαλείται και κυρίως πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΕΡ: Τι είναι ουσιαστικά η ακράτεια;

ΑΠ: Με τον όρο ακράτεια εννοούμε την ακούσια απώλεια ούρων, δηλαδή όταν κάποιος χάνει ούρα χωρίς τη θέληση του. Δυστυχώς στις γυναίκες το φαινόμενο είναι πολύ πιο συχνό, γύρω στο 30% παρουσιάζουν πρόβλημα, έτσι έχουμε ξεχωρίσει το θέμα σε γυναικεία και αντρική ακράτεια.

Γιατί στις γυναίκες

ΕΡ: Γιατί είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες;

ΑΠ: Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πιο σημαντικός λόγος θα έλεγα ότι είναι ανατομικός διότι η γυναικεία ουρήθρα, το σωληνάκι διά μέσου περνούν τα ούρα είναι πολύ μικρό, είναι διαμέτρου 4 εκατοστών εν αντιθέσει με του άντρα ο οποίος έχει πιο πολλές αντιστάσεις μετά την κύστη του άρα δεν είναι τόσο εύκολο ο άντρας να πάθει ακράτεια. Συνήθως στους άντρες συμβαίνει ακράτεια έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις. Οι λόγοι που προκαλούν μια γυναίκα να πάθει ακράτεια είναι φυσιολογικοί τοκετοί, το στάτους των ορμονών της δηλαδή αν μια γυναίκα περάσει στην εμμηνόπαυση ή είναι μετεμμηνοπαυσιακή, το σωματικό βάρος και διάφοροι άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να την κάνουν να χάνει ούρα ακούσια. Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρό είναι το θέμα αυτό. Διότι πλέον η γυναίκα χάνει την αυτοεκτίμηση της, κάποιες φορές περιορίζεται στο σπίτι, αλλάζει την κοινωνική της ζωή, αποφεύγει να χορέψει, αποφεύγει να τρέξει, αποφεύγει να πάει στο γυμναστήριο. Είναι μια πολύ ασχημη κατάσταση , όμως υπάρχει το θετικό ότι σήμερα αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα, από ότι στο παρελθόν.

Ακόμη σε ηλικίας 25 και 29 ετών

ΕΡ: Αναφερόμενος στους λόγους μιλήσατε για φυσιολογικούς τοκετούς κλπ. Άρα να υποθέσουμε ότι κάποιες γυναίκες παθαίνουν ακράτεια σε νεαρή ηλικία;

ΑΠ: Έχουμε δει γυναίκες ηλικίας 25, 29 ετών. Μπορεί να εμφανιστεί, σπάνια βέβαια, ακόμη και σε πιο μικρές ηλικίες.

Κατηγορίες ακράτειας

ΕΡ: Υπάρχουν είδη ακράτειας;

ΑΠ: Υπάρχει κατηγοριοποίηση. Έχουμε τρία βασικά είδη ακράτειας. Το πρώτο είναι αυτό που λέμε ακράτεια από προσπάθεια όπου, η οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται από το σώμα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση στην περιοχή της κοιλιάς δημιουργεί το φαινόμενο. Η δεύτερη μορφή είναι η επιτακτικού τύπου ακράτειας και η τρίτη μορφή είναι όταν έχουμε και τα δύο για αυτό και ονομάζεται μικτού τύπου ακράτεια.

Στην ακράτεια από προσπάθεια, τα ούρα φεύγουν ακούσια σε οποιαδήποτε περίπτωση η γυναίκα προσπαθήσει να κάνει κάτι, δηλαδή στο βήχα, στο γέλιο, στο να χορέψει, στο να γυμναστεί. Αρχικά η γυναίκα θα χάσει μια μικρή ποσότητα ούρων, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θα αυξάνεται σταδιακά.

Η δεύτερη μορφή ακράτειας που είναι η επιτακτικού τύπου, εμφανίζεται όταν ενώ η γυναίκα κάνει κάτι, εργάζεται, περπατά ή μαγειρεύει, νιώθει ξαφνικά μια επιτακτική ανάγκη να πάει στην τουαλέτα. Στο δρόμο για την τουαλέτα όμως υπάρχει απώλεια ούρων, δεν προλαβαίνει δηλαδή η γυναίκα να πάει στην τουαλέτα. Αυτή είναι η επιτακτική ακράτεια και έχουμε πολλές γυναίκες που εμφανίζουν και τις δύο μορφές ακράτειας και αυτές ανήκουν στην μικτού τύπου ακράτεια.

Θεραπεία

ΕΡ: Πως αντιμετωπίζεται;

ΑΠ: Η επιτακτικού τύπου ακράτεια η οποία ουσιαστικά οφείλεται σε μια τύπου αστάθεια του εξωστήρα μυ – που είναι ο μυς της ουροδόχου κύστης και εξωθεί τα ούρα έξω από το σώμα- αυτός λοιπόν ο μυς πρέπει να συγκεντρώνει ούρα και συσπάται όταν η γυναίκα πάει στην τουαλέτα και δώσει εντολή για σύσπαση για να προωθηθεί η ούρηση. Αν ακούσια συσπαστεί ο μυς, αυτό που νιώθει η κοπέλα είναι μια εντονότατη επιθυμία για να ουρήσει και το αποτέλεσμα είναι στην έντονη ακούσια σύσπαση να φεύγουν κάποια ούρα. Αυτή η μορφή θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν σήμερα χάπια με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα της τάξεως του 72 – 75% σε ποσοστό επιτυχίας.

Στην ακράτεια από προσπάθεια, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με την τοποθέτηση μιας απλής ταινίας, όπως τη λέμε, να λύσουμε το πρόβλημα. Η ταινία ελεύθερης στάσης τοποθετείται με μια μικρή χειρουργική επέμβαση, η ασθενής πρέπει να μείνει εντός της κλινικής ή του νοσοκομείου μόνο 24 ώρες, η τομή είναι πολύ μικρή και γίνεται στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα. Μέσω της ταινίας προσφέρεται μια στήριξη στο κάτω μέρος της γυναικείας ουρήθρας με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η πίεση στην κίνηση, η ταινία αυτή να δρα ενισχυτικά, να υποστηρίζει τη γυναίκεια ουρήθρα, με αποτέλεσμα αμέσως η ακράτεια να σταματά. Είναι πολύ απλή επέμβαση και την επόμενη μέρα, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της, χωρίς κανένα πρόβλημα και βεβαίως η επέμβαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις παλαιότερες επεμβάσεις που ήταν και χρονοβόρες και βεβαίως επώδυνες.

Στην τρίτη περίπτωση, του μεικτού τύπου, τότε αντιλαμβάνεστε ότι ίσως χρειαστεί συνδυασμός των δύο θεραπειών και τα χάπια και η χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία με χάπια

ΕΡ: Τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

ΑΠ: Συνήθως δίνεται μια τρίμηνη θεραπεία. Μετά το τρίμηνο, προχωρούμε σε μια διακοπή 15 ημερών. Οι πλείστες των περιπτώσεων έχουν κερδίσει και έχουν μείνει με το θετικό αποτέλεσμα που είναι η διακοπή της ακράτειας. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που τις δύο εβδομάδες όπου δεν λάμβαναν θεραπευτική αγωγή, τα συμπτώματα επανέρχονταν οπότε σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τη θεραπεία για λίγους ακόμη μήνες. Τώρα αν έχουμε την πολύ σπάνια περίπτωση όπου ακόμη και μετά τη δεύτερη προσπάθεια, το πρόβλημα παραμένει, τότε η γυναίκα θα πρέπει να μείνει μόνιμα στη θεραπεία.

ΕΡ: Το να φτάσει μια γυναίκα στην ακράτεια, φαντάζομαι είναι κάτι που γίνεται σταδιακά. Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να αποφύγει το φαινόμενο;

ΑΠ: Συνήθως η ακράτεια δεν ξεκινά από την πρώτη μέρα, ξεκινούν περιστασιακά συμπτώματα, αρχικά είναι μια σταγόνα, η σταγόνα θα γίνει φλιτζανάκι κλπ. Υπάρχουν κάποια συντηρητικά μέτρα, κάποιες ασκήσεις οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τη γυναίκα να ενισχύσει το πυελικό έδαφος όπου βρίσκονται οι μυς που ελέγχουν την περιοχή των ούρων. Συνήθως όμως με το πέρας του χρόνου η ακράτεια επιδεινώνεται και η πιο άμεση λύση αν θέλετε είναι η φαρμακευτική αγωγή και βεβαίως η χειρουργική επέμβαση.

Η αντρική ακράτεια

ΕΡ: Η αντρική ακράτεια;

ΑΠ: Η αντρική ακράτεια προκαλείται μετά από χειρουργική επέμβαση και ένοχοι συνήθως είμαστε εμείς οι ουρολόγοι. Τα περιστατικά ακράτειας στους άντρες είναι συνήθως σε ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή διότι οι άνθρωποι έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Φυσικά τις πρώτες ή βδομάδες σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα αλλά με οδηγίες δικές μας, με φυσιοθεραπείες ή ασκήσεις επί πυελικού εδάφους οι πλείστοι εξ αυτών επανέρχονται στο φυσιολογικό. Ένα ποσοστό 6% δηλαδή ένας στους είκοσι ασθενείς εμφανίζει ακράτεια μετά την επέμβαση, άρα για να ορίσουμε πότε κάποιος υποφέρει από ακράτεια, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Δυστυχώς η ακράτεια αυτού του τύπου εμπίπτει στην ακράτεια από προσπάθεια άρα τα χάπια δεν βοηθούν και τόσο. Έχουν εμφανιστεί ταινίες και για την αντρική ακράτεια, , από τη δική μου όμως εμπειρία αλλά και από μελέτες από διάφορα επιστημονικά κέντρα, δυστυχώς δεν είναι της ίδιας αποτελεσματικότητας όπως αυτές της γυναικείας ακράτειας. Στην περίπτωση όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε εισηγούμαστε την τοποθετήση τεχνητού σφικτήρα η οποία λύνει ουσιαστικά και το πρόβλημα.

Άλλες πιο σπάνιες περιπτώσεις αντρικής ακράτειας που ευτυχώς σήμερα δεν τις βλέπουμε συχνά, είναι οι λεγόμενες ακράτειας εξ υπέρ πληρώσεως δηλαδή η κύστη να έχει γεμίσει τόσο πολύ που να ξεχειλίζουν τα ούρα και να έχουμε ακούσια απώλεια ούρων. Αυτές οι περιπτώσεις προκαλούνται συνήθως όταν ο ασθενής έχει πρόβλημα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και δεν αντιμετωπίζεται. Ο ασθενής πηγαίνει στην τουαλέτα, δεν έχει την ικανότητα να αδειάσει πλήρως την κύστη του άρα υπάρχει υπόλειμμα ούρων. Κάποια στιγμή η ουροδόχος κύστη γεμίζει τόσο πολύ που να δημιουργείται ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι αιτιολογική, δηλαδή πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λόγος, άρα ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση για να αντιμετωπίσει την υπερπλασία του και να μπορέσει ξανά η κύστη να επανέλθει στα φυσιολογικά. Άλλες σπάνιες περιπτώσεις αντρικής ακράτειας είναι στις ουρολοιμώξεις όπου αντιμετωπίζοντας την ουρολοίμωξη με φάρμακα, σταματά και η ακράτεια.

Τηλέφωνο 99444369

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4473