Δωρεάν παροχές υγείας σε 15.000 Έλληνες πρόσφεραν οι Γιατροί του Κόσμου


Περισσότερα από έξι χιλιάδες παιδιά εμβολιάστηκαν και πάνω από οκτώ χιλιάδες παιδιά και ενήλικοι έτυχαν οδοντιατρικής φροντίδας, χάρη στα προγράμματα παιδικού εμβολιασμού και οδοντιατρικής κάλυψης που εκπόνησαν οι Γιατροί του Κόσμου, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν οι δύο φορείς, έγινε απολογισμός των 16 μηνών που διήρκεσαν τα δύο προγράμματα.

Συγκεκριμένα, χάρη στη δωρεά 300.000 δολαρίων από την Ελληνική Πρωτοβουλία, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας υλοποίησαν από τον Φεβρουάριο του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, δύο ανθρωπιστικά προγράμματα που αφορούσαν τον εμβολιασμό παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά και να καλύψουν το εμβολιαστικό κόστος, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικες που είχαν πληγεί σημαντικά από την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Και στα δύο προγράμματα, ο στόχος ήταν κοινός: Η παροχή άμεσης βοήθειας σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επηρεάστηκαν αρνητικά από τις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, αποκαθιστώντας σε έναν μεγάλο βαθμό την ελεύθερη πρόσβασή τους σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας.

Το πρόγραμμα Childhood Immunization αφορά κυρίως στην παροχή παιδιατρικής φροντίδας, παιδιατρικού διαγνωστικού ελέγχου και εμβολιαστικής κάλυψης, σε μια περίοδο, κατά την οποία ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω τόσο της τεράστιας έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας της χώρας μας, όσο και της έλλειψης κάποιων εμβολίων, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

Το διάστημα από τον Φεβρουάριο 2014 έως τον Ιούνιο 2015, συνολικά εξετάστηκαν και εμβολιάστηκαν 6.878 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 7.981 εμβολιασμοί, στα Ανοιχτά Πολυιατρεία της οργάνωσης (Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά), κατά τη διάρκεια των επισκέψεων που πραγματοποίησε η οργάνωση σε σχολεία, αλλά και ιδρύματα που φιλοξενούνται παιδιά, ανά την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Smile Project, ομάδα οδοντιάτρων των Γιατρών του Κόσμου παρείχε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων της οργάνωσης σε Αθήνα και Πέραμα, καθώς και μέσω μιας άρτιας εξοπλισμένης κινητής οδοντιατρικής μονάδας που επισκέφθηκε και περιοχές εκτός Αττικής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Φεβρουάριος 2014- Ιούνιος 2015), εξετάστηκαν συνολικά 2.422 ενήλικες και 6.003 παιδιά, ενώ παρασχέθηκε ορθοδοντική θεραπεία σε επιπλέον 54 άτομα. Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των ωφελούμενων των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν ανασφάλιστοι πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

Ο διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Μιχάλης Πρίντζος, υπογράμμισε ότι «οι συνολικά 15.303 συμπολίτες μας που επωφελήθηκαν από τα δύο αυτά προγράμματα, αποτελούν την πιο απτή απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελληνική Πρωτοβουλία στήριξε την επιτυχημένη υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, συμβάλλοντας στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν όσοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καλύψουν υγειονομικά έξοδα».

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, Νικήτας Κανάκης, προσέθεσε ότι «το πρόγραμμα χάριν στην πολύτιμη υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας ως μία δράση όχι μόνο προστασίας της υγείας παιδιών και ενηλίκων, αλλά και ανακούφισης του οικογενειακού προϋπολογισμού οικογενειών που λόγω της οικονομικής κρίσης βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό με άμεσες συνέπειες στην υγεία τους. Η εν λόγω δράση αποτελεί σημαντικό βήμα προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων πληθυσμών και ως εκ τούτου, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











210