Διπλάσια μείωση στις τιμές των φαρμάκων τον Μάρτιο με την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής


Διπλάσια μείωση στις τιμές των φαρμάκων από αυτή που επήλθε με την επικαιροποίηση των τιμών αναμένει να υπάρξει το Υπουργείο Υγείας τον προσεχή Μάρτιο, οπόταν και θ’ αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα. Αναλύοντας τον «οδικό χάρτη» των προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας για μείωση των τιμών των φαρμάκων, ο αρμόδιος Υπουργός Φίλιππος Πατσαλής υπέδειξε πως επιπρόσθετες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική θα γίνουν σε δύο μήνες. «Αναμένουμε ότι, αν η μέση τιμή των φαρμάκων με τη επικαιροποίηση έχει μειωθεί στο 5% επί του συνόλου των φαρμάκων, σε δύο μήνες θα έχουμε τη διπλάσια μείωση, περίπου στο 8% με 10%», ανέφερε.

Δήλωσε αναλυτικά επί του θέματος ο Φίλιππος Πατσαλής: «Η μείωση της τιμής των φαρμάκων γίνεται σε τρεις φάσεις. Αυτή είναι η πρώτη φάση, που αφορά την επικαιροποίηση των τιμών. Μέσα από αυτή την απόφαση επίσης, αλλάζει το ότι η επικαιροποίηση θα γίνεται κάθε χρόνο και όχι κάθε δεύτερο χρόνο. Υπάρχει επίσης η εξής σημαντική απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Επειδή η επικαιροποίηση μπορεί να ανεβάσει τις τιμές, αποφασίστηκε για όσες από αυτές ανέβει η τιμή, να μην συμβεί αυτό και να μείνει σταθερή. Αυτή είναι η πρώτη φάση που ολοκληρώνεται, και τα αποτελέσματα της οποίας θα τα έχουμε τη Δευτέρα.

Τον Μάρτη θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική και αναμένουμε κατά μέσο όρο τη διπλάσια μείωση από αυτή που έχει επέλθει τώρα. Αναμένουμε ότι, αν η μέση τιμή των φαρμάκων έχει μειωθεί στο 5% επί του συνόλου των φαρμάκων, σε δύο μήνες να έχουμε τη διπλάσια μείωση, περίπου στο 8% με 10%.

Με τις αλλαγές του Μαρτίου θα αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική, άρα θα αλλάξει η φόρμουλα, θα έχουμε αλλαγές στην Επιτροπή Ελέγχουν Τιμών Φαρμάκων και άλλες αλλαγές, τις οποίες κατόπιν διαβούλευσης που θα προηγηθεί, θα ολοκληρωθούν και θα μπουν σε εφαρμογή περί τα τέλη Μαρτίου. Η τρίτη φάση είναι με το ΓΕΣΥ. Με το ΓΕΣΥ αλλάζουν όλα και αυτό θα συμβεί σε ένα χρόνο από σήμερα».

Διαβάστε εδώ: Μείωση των τιμών των φαρμάκων από τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Φίλιππος Πατσαλής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











259