Διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων του δημοσίου


Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΒΑΣΟΥ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρόεδρος και τα μέλη του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ΟΚΥΥ.
Πρόεδρος διορίστηκε ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον (διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής του National Health System) της Μεγάλης Βρετανίας και μέλη :

  • Αναστάσιος Δαβίδ (Εκτελεστικός Διευθυντής της 3 Έψιλον)

— Νικόλας Σιακόλας (επιχειρηματίας)

— Ντέιβιντ Χάσλαμ (διετέλεσε Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου)

— Δρ. Πήτερ Ντόσον (διετέλεσε Διευθυντής του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της Βρετανίας)

— Χρίστος Πατσαλίδης (Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών)

— Χριστίνα Γιαννάκη (Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας)

— Μάριος Κλείτου (λογιστής)

Μοναδικό ή έστω το πιο σημαντικό τους καθήκον είναι η αυτονόμηση των Νοσηλευτηρίων του Δημοσίου, που σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς αποτελεί απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Παρευρέθηκα στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμου Πασχόντων και Φίλων στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Μέρας Ασθενών. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Σε μια σύντομη ομιλία του απέδωσε και καλά έκανε μεγάλη σημασία στην ενεργή συμμετοχή των ασθενών στο πλαίσιο των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και έκανε αναφορά για μερικές χρόνιες σοβαρές ασθένειες που επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, κάτι που όλοι οι σχετιζόμενοι με τα θέματα υγείας πολύ καλά γνωρίζουμε. Προς μεγάλη μου έκπληξη και μεγαλύτερη απογοήτευση δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ρόλο του και κυρίως στο έργο που επιτέλεσε μέχρι τώρα παρά μόνο περιορίστηκε σε γενικόλογες ευχές και αρίθμησε μερικά «θα».

Δεν απαιτώ να αναλύσει και εξηγήσει σε μια τοποθέτησή του σε μια επετειακή εκδήλωση, τις πρακτικές ενέργειες και τα πρακτικά μέτρα που ήδη δρομολόγησε προς την κατεύθυνση της αυτονόμησης των Νοσηλευτηρίων του Δημοσίου, αλλά ναι, περίμενα να κάνει έστω αναφορά και να δώσει το αισιόδοξο μήνυμα ότι στον πολύ λίγο χρόνο που μας απομένει μέχρι την ένταξη των Νοσηλευτηρίων στο Σύστημα Υγείας, θα είμαστε έτοιμοι. Ότι τα Νοσηλευτήρια του Δημοσίου που ανήκουν σε όλους τους πολίτες , θα είναι έτοιμα να αποτελέσουν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα τοποθετηθεί το τεράστιο οικοδόμημα του ΓΕΣΥ. Το τεράστιο οικοδόμημα που σαφώς αποτελεί το πιο μεγαλεπήβολο, το πιο ανθρωπιστικό, το πιο κοινωνικό, το πιο αλτρουιστικό και φυσικά το πιο πολυέξοδο σχέδιο που θα τολμήσει να εφαρμόσει η νεαρή μας Δημοκρατία.

Έφυγα από την πολύ καλού επιπέδου εκδήλωση με αίσθημα απογοήτευσης και άγχους για την επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Διότι επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά και θα συνεχίσω να πράττω, ότι το κυρίως ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή του, αλλά η επιτυχία της εφαρμογής του. Εκεί είναι που κριθούμε όλοι και κυρίως φυσικά οι κυβερνώντες.

Για μια ακόμη φορά εκβράζω την απόλυτη διαφωνία μου, την οποία υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και τοποθετηθήκαμε επί αυτού, για το γεγονός ότι στο Συμβούλιο του ΟΚΥΥ, δεν μετέχει κανένας ιατρός.

Επίσης εκφράζω την έντονη απαρέσκειά μας , ότι πέραν από το γεγονός αυτό, μέχρι σήμερα δε ζήτησε να έχει επίσημη συνάντηση με την εκλεγμένη ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία της πολιτείας ο ΠΙΣ είναι το αρμόδιο σώμα να επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων και προβλημάτων που αφορούν την υγεία, να γνωματεύει και συμβουλεύει την νομική και εκτελεστική εξουσία.

Δικαίως δημιουργείται ένα βασανιστικό ερώτημα , το οποίο θεωρώ ότι καλό θα ήταν αν απαντάτο και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να αυτονομήσουν τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, κάτι που έπρεπε να γίνει προ πολλών ετών, σε μερικούς μήνες ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΣΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ;

Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα της Νομοθεσίας :

Το Συμβούλιον εξετάζει άπαντα τα εφαπτόμενα του Ιατρικού επαγγέλματος θέματα και λαμβάνει άπαντα τα μέτρα άτινα εκάστοτε ήθελε κρίνει σκόπιμα προς τούτο· άνευ δε επηρεασμού της γενικότητος της ανωτέρω διατάξεως ή οιασδήποτε ετέρας εξουσίας χορηγηθείσης εις αυτό υπό του παρόντος Νόμου, το Συμβούλιον κέκτηται τας ακολούθους εξουσίας:

(α) να προστατεύη την τιμήν και την ανεξαρτησίαν του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και να προασπίζη ταύτην εις τας σχέσεις αυτού προς την νομοθετικήν και εκτελεστικήν εξουσίαν

(β) να ρυθμίζει διά κανονισμών την αφορώσαν εις την άσκησιν του Ιατρικού επαγγέλματος δεοντολογίαν

(γ) να δίδη διευκρινίσεις και να αποφαίνεται επί θεμάτων αφορώντων εις την επαγγελματικήν δεοντολογίαν

(δ) να εξετάζη και, εάν κρίνη τούτο σκόπιμον, να υποβάλλη εισηγήσεις επί ισχυούσης νομοθεσίας και ιατρικών θεμάτων υποβαλλομένων αυτώ προς εξέτασιν ή να υποβάλλη εισηγήσεις προς την Κυβέρνησιν επί του κατά πόσον είναι επιθυμητή η εισαγωγή νέας νομοθεσίας

(ε) να εκπροσωπή το ιατρικόν σώμα δι’ οιονδήποτε θέμα ως προς το οποίον η τοιαύτη εκπροσώπησις θεωρείται αναγκαία ή σκόπιμος

(στ) να προωθή καλάς σχέσεις και κατανόησιν μεταξύ του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου και του κοινού

(ζ) να καθορίζει το ποσοστό που θα καταβάλλεται στο Συμβούλιο, από το ποσό που επιβάλλεται στα μέλη για έκδοση ετήσιας άδειας άσκησης επαγγέλματος, και να εκδίδει κανονισμούς που να διέπουν τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος·

(η) να καθορίζη κλίμακας αμοιβών ιατρών δι’ επαγγελματικάς συμβουλάς, παρασχεθείσας υπηρεσίας ή εκτελεσθείσαν εργασίαν

(θ) να εκδίδη Κανονισμούς διέποντας και ρυθμίζοντας οιονδήποτε των ως άνω θεμάτων υπό τον όρον ότι οι τοιούτοι Κανονισμοί θα τύχωσι της εγκρίσεως της πλειοψηφίας της γενικής συνελεύσεως του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά φευ πολλές φορές πεθαίνει και αυτή, η καλύτερα την σκοτώνουν !

*Μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος Σ.Ι.Σ.

Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου “ ΓΑΛΗΝΟΣ ”




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











420