Δίνουν από βδομάδας θέσεις επί του προσχέδιου του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ οι Φορείς Νοσηλευτικής


Τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ θα επιδώσουν από βδομάδας στον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή οι Φορείς Νοσηλευτικής, οι οποίοι την Πέμπτη οριστικοποίησαν τις κατ’ άρθρον παρατηρήσεις τους. Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες οι απόψεις τους- παρατηρήσεις, ενστάσεις και εισηγήσεις-, θα καταγραφούν υπό την μορφή κωδικοποίησης, με στόχο να δοθούν στον Υπουργό Υγείας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Για την πρόθεσή τους αυτή, σημειώνεται, ενημερώθηκε ο Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος επικοινώνησε μαζί τους προς διευθέτηση σχετικής συνάντησης.

Για τους Φορείς Νοσηλευτικής, βασικότερο σημείο τριβής όπως καταγράφεται μετά και την οριστικοποίηση των θέσεων τους, αποτελεί η κατάργηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας των άρθρων 65 και 66 του Βασικού Νόμου του ΓΕΣΥ, τα οποία, όπως υπογραμμίζουν οι Φορείς Νοσηλευτικής, διασφαλίζουν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς να θέτουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κρατικών νοσηλευτηρίων υπό αμφισβήτηση.

Για τη διαμόρφωση των θέσεων τους, πάντως, όπως πληροφορούμαστε, λήφθηκε υπόψη από του Φορείς Νοσηλευτικής και το-κατά τους ίδιους- καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Για παράδειγμα, θέση τους αποτελεί πως το ύψος της συνεισφοράς στο Ταμείο του ΓΕΣΥ θα πρέπει να καθορίζεται από τον Νόμο, και όχι με Κανονισμούς, όπως δηλαδή προβλέπει το υπό συζήτηση προσχέδιο, όπου το άρθρο 19 του Βασικού Νόμου αντικαθίσταται.

Η αυτονόμηση

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους επί του προσχεδίου του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, οι φορείς νοσηλευτικής βρίσκονται εν αναμονή της γνωμοδότησης που ζητήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ως προς τη νομιμότητα ή όχι της μεταφοράς των δημοσίων υπαλλήλων σε άλλο εργασιακό καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτό, και μολονότι έχουν ήδη προβεί σε ανάλυση και επεξεργασία του σχετικού προσχεδίου νομοσχεδίου, δεν πρόκειται να επιδώσουν στον Υπουργό Υγείας οποιεσδήποτε θέσεις πριν από τη λήψη της γραπτής γνωμοδότησης που αναμένουν από τη Νομική Υπηρεσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











222