Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στην υγιή γήρανση για πρόγραμμα του ΑΠΘ


θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)-  Το «Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στην υγιή γήρανση - Most Innovative Project Award in Health Ageing» απέσπασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα H2020 i-PROGNOSIS, στον διαγωνισμό του AgeingFit, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ευφυών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον και καινοτόμων λύσεων για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η ερευνητική ομάδα της Μονάδας Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ ανέπτυξε εφαρμογή στην οποία καταγράφονται κι αναλύονται δεδομένα πληκτρολόγησης σε οθόνη αφής έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone), με σκοπό τον διαχωρισμό υγιών ατόμων από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν σχετίζονται με τον ρυθμό πληκτρολόγησης και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων, χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των χαρακτήρων που πληκτρολογούνται. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τον συσχετισμό των υπό εξέταση χαρακτηριστικών της πληκτρολόγησης με κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως η βραδυκινησία, η υποκινησία και η μυϊκή δυσκαμψία, τα οποία φέρονται να επηρεάζουν τις κινήσεις των δακτύλων κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης και κατά συνέπεια τον ρυθμό και την πίεση που ασκείται κατά το πάτημα των πλήκτρων, οδηγώντας σε ακρίβεια ανίχνευσης της νόσου Πάρκινσον μεγαλύτερης του 88%.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνας στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» (Nature Publishing Group), ενώ παράλληλα επαληθεύονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με δεδομένα που προέρχονται από την καθημερινότητα των χρηστών.

Για τον σκοπό αυτό, αυτήν την περίοδο διεξάγεται μεγάλης κλίμακας μελέτη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία), που έχει ως στόχο τη συλλογή ερευνητικών δεδομένων από έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό ατόμων (>2.500) μέσω της εφαρμογής iPrognosis. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα για κινητά τηλέφωνα Android μέσω του Google Play Store και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν.

Στη μελέτη μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, υγιή και πάσχοντα από τη νόσο Πάρκινσον, τα οποία, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους μέσω της εφαρμογής, μπορούν να προσφέρουν ανώνυμα δεδομένα που σχετίζονται με την πληκτρολόγηση, αλλά και με χαρακτηριστικά της φωνής και της κίνησης, συνδράμοντας την προσπάθεια μελέτης επιπλέον συμπτωμάτων της νόσου, όπως η αλλοίωση του λόγου και ο τρόμος. Η μελέτη έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ (Αριθμός πρωτοκόλλου 359/3.4.2017) και συμμορφώνεται με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι το έργο συντονίζει η Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή της Cosmote, του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και άλλων επτά οργανισμών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Πορτογαλία και Σουηδία). Στον διαγωνισμό, ο οποίος είναι ευρωπαϊκός και προωθεί την καινοτομία στον τομέα της υγιούς γήρανσης, έλαβαν μέρος περισσότερα από 200 projects, ενώ μόνο 15 από αυτά επιλέχθηκαν για παρουσίαση στην τελική φάση στη Νίκαια.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, με αφορμή τη βράβευση, συνεχάρη τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της Μονάδας Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό έργο i-PROGNOSIS.

«Τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, με τις εξαιρετικές τους ιδέες, την αδιάκοπη έρευνά τους και το σπουδαίο έργο που παράγουν συμβάλλουν όχι μόνο στην προαγωγή της επιστήμης, αλλά προσφέρουν και ευρύτερα στην κοινωνία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμβάλλουμε διαρκώς στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης με γνώμονα πάντα το όφελος του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











493