Ταμίας ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.: Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα όχι όμως και το προσωπικό


 «Να δημιουργηθούν μεγάλα κέντρα εμβολιασμού με τη συγχώνευση των μικρών κέντρων για καλύτερο προγραμματισμό και καλύτερη στελέχωση»

Τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν διπλασιαστεί, αλλά ο αριθμός του προσωπικού που επωμίζεται την ευθύνη της λειτουργίας του εμβολιαστικού προγράμματος δεν αυξάνονται.

Όπως δηλώνει στο Ygeia- News ο Ταμίας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. Χρίστος Χριστοδούλου «η συντεχνία μας από την πρώτη στιγμή στήριξε τη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του Covid -19 και κυρίως τη στελέχωση της ομάδας των Επισκεπτριών/τών Υγείας, που έχει επωμιστεί τη μεγάλη ευθύνη του εμβολιαστικού προγράμματος, με έμψυχο προσωπικό».

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει πως η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εμβολιασμών κατά του Covid19 σε σχέση με τον πληθυσμό μας. «Αυτό», εξηγεί, «συμβαίνει λόγω της υπερπροσπάθειας των Επισκεπτριών/ών  Υγείας, εθελοντών νοσηλευτών και φοιτητών  οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα στη διεκπεραίωση του τεράστιου τους έργου».

Ραντεβού χωρίς επάρκεια

Ο Ταμίας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. σημειώνει ότι «όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τον καθορισμό του αριθμού των ραντεβού σε κάθε σημείο και σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο καθώς καθορίζονται ραντεβού μέσω του λογισμικού συστήματος και της διαθεσιμότητας των εμβολίων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια προσωπικού για κάλυψη του εμβολιαστικού προγράμματος.  Πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη τα δεδομένα της τελευταίας στιγμής και την καλή θέληση των συναδέλφων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στο προσωπικό, καθώς οι Επισκέπτριες/ες Υγείας είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται πέραν των 10 ωρών συνεχούς εργασίας χωρίς διάλειμμα και χωρίς χρόνο για τις βασικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε προσωπικό που έχει φθάσει στα όρια της εξουθένωσης».

Ο Ταμίας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. προσθέτει ότι «λειτουργεί Κέντρο το οποίο έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 90 ατόμων και έχει προγραμματισμένα ραντεβού για 140 άτομα την ημέρα (7ώρο). Αντιλαμβάνεστε πως είναι ανέφικτο κάθε 3 λεπτά να εμβολιάζεται ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε ηλικιακές ομάδες με σοβαρά προβλήματα κινητικότητα ή συνοδεύεται. Επιπλέον, οι Επισκέπτριες/ες Υγείας έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση του κάθε Κέντρου, τον προγραμματισμό και τον τελικό έλεγχο ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 1-2 ώρες πέραν του ωραρίου που χρειάζεται το κέντρο για τους εμβολιασμούς».

«Το οξύμωρο αυτής της ιστορίας είναι ότι Επισκέπτριες/ες Υγείας, παρά την εξαντλητική τους εργασία, το Υπουργείο τούς ανταμείβει με καθυστέρηση κατά ένα χρόνο στα οδοιπορικά τους, και με λανθασμένη μέθοδο καταβολής των υπερωριών τους».

Εφικτός αριθμός ραντεβού

Ο Ταμίας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ανέπτυξε τις θέσεις της συντεχνίας επί του θέματος σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα και μετέφερε την άποψή της ότι «θα πρέπει να καθορίζεται ένας εφικτός αριθμός ραντεβού ανά μέρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές τού κάθε Κέντρου συνυπολογιζόμενου τού σταθερού προσωπικού και όχι της υποτιθέμενης υποστήριξης. Να καθορίζεται το τελευταίο ραντεβού μέχρι τις 1.45 μ.μ. ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος μέχρι τις 3 μ.μ. που σχολνάει το προσωπικό  για τον τελικό έλεγχο».

Επίσης, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ζητά «τη δημιουργία μεγάλων κέντρων εμβολιασμού με τη συγχώνευση των μικρών κέντρων για καλύτερο προγραμματισμό και καλύτερη στελέχωση και τον καθορισμό καταλόγου ειδικών κριτηρίων που θα λαμβάνει υπόψη το προσωπικό, το οποίο θα καλεί αλλά άτομα για εμβολιασμό σε περίπτωση ακύρωσης ενός ραντεβού ώστε να μην χάνονται ώρες εργασίας για εντοπισμό πολιτών που δεν ανταποκρίνονται. Ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί όσο πιο πολύς κόσμος γίνεται.

Aκόμη, η συντεχνία ζητά «άμεση διεκπεραίωση και πληρωμή των παλαιών οικονομικών οφειλών προς τις Επισκέπτριες/ες Υγείας και έναρξη της διαδικασίας για πρόσληψη πρόσθετων Επισκεπτριών/ών Υγείας».

Τέλος, ευχαριστεί δημοσίως τη Δρα Όλγα Καλακούτα, Πρώτη Λειτουργό Υγείας Υπουργείου Υγείας, για την καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία προς επίλυση των προβλημάτων, όπως πρέπει να πράξει και το Υπουργείο Υγείας,  για τη διαμόρφωση της ενδεδειγμένης πολιτικής εμβολιασμών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1985