ΠΑΣΥΝΟ: Οι γυναίκες στον χώρο της υγείας στέκονται με υψηλό φρόνημα και ανιδιοτέλεια


Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας: Καλούμαστε με την υπεύθυνή μας στάση να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ., με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, εκφράζει την πλήρη και συνεχή στήριξή της σε κάθε Νοσηλεύτρια, Μαία και Επισκέπτρια Υγείας, τονίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο τους στον χώρο της υγείας.

Επίσης, αναγνωρίζει ότι «σε έναν χώρο στον οποίον οι εργασιακές συνθήκες είναι εξαντλητικές και ανθυγιεινές, με δύσκολα ωράρια και υψηλές απαιτήσεις για τη νοσηλεία των ασθενών, οι γυναίκες λειτουργοί υγείας στέκονται με υψηλό φρόνημα και ανιδιοτέλεια  προσφέροντας με όλες τους τις δυνάμεις».

Η συντεχνία στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «είναι σημαντικό, από την Πολιτεία μέχρι και τον τελευταίο  πολίτη, να αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες λειτουργοί υγείας εργάζονται, υπό ιδιάζουσες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες τις επηρεάζουν σωματικά και συναισθηματικά, και επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχολογική τους υγεία»

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αναφέρεται στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και τονίζει ότι «ο  ρόλος των γυναικών που απασχολούνται στον τομέα της υγείας και η θέση τους αποτελούν σημείο αναφοράς για τον αγώνα που δίνεται  καθημερινά στα νοσηλευτήρια και στην κοινότητα για την αντιμετώπιση του Covid -19».

«Την παρούσα περίοδο είναι εξαιρετικά αναγκαίο να μην εμφανιστούν φαινόμενα οπισθοδρόμησης, εκμετάλλευσης και αύξησης των ανισοτήτων. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, θα ληφθούν εκείνα τα μέτρα  εκ μέρους της Πολιτείας για να γίνουν βήματα εμπρός και όχι πίσω», επισημαίνεται.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. καλεί την Πολιτεία και κάθε εργοδοτική αρχή, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως «σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών στον χώρο της εργασίας και της κοινωνίας, ώστε να τερματιστεί η αμφισβήτηση, η προκατάληψη και η ανισότητα. Επιπλέον, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εντός του χώρου της εργασίας,  ώστε οι γυναίκες να ανελίσσονται επαγγελματικά και να έχουν δικαίωμα στην ισότιμη διεκδίκηση των  εργασιακών θέσεων, δικαιωμάτων και απολαβών».

Η συντεχνία επίσης τονίζει πως «η Πολιτεία πρέπει να δώσει έμφαση σε δράσεις και ενέργειες που να δηλώνουν την έμπρακτη υποστήριξη για συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «η σημερινή ημέρα δίνει ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα και την καλεί να τιμήσει τον ξεχωριστό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία. Η ημέρα είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας, στη γυναίκα που εργάζεται για να στηρίξει την οικογένειά της, στη γυναίκα που φροντίζει τα παιδιά της στο σπίτι, στη γυναίκα που έχει χάσει την εργασία της και γενικά σε κάθε ευάλωτη ομάδα γυναικών. Καλούμαστε με την υπεύθυνή μας στάση να δώσουμε έμφαση στον ρόλο τους και να σταθούμε δίπλα τους, με σεβασμό για τους αγώνες που δίνουν καθημερινά σε κάθε πτυχή της κοινωνίας. Αγώνες διαχρονικούς για πολιτική και εργατική ισότητα, αγώνες εναντίον της σεξουαλικής και σωματικής καταπίεσής τους».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
1188