ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.: Ο ΟΚΥπΥ κάνει συνεχείς εκπτώσεις στην ποιοτική και ασφαλή φροντίδα των ασθενών


«Λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα γραφεία του οργανισμού από άτομα που δεν έχουν καμιά εμπειρία στον κλινικό χώρο»

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. αναφέρει ότι ο ΟΚΥπΥ κάνει συνεχείς εκπτώσεις στην προσφορά ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας προς τους ασθενείς «βάζοντας υπεράνω όλων το χρήμα, ακόμη και στη δυσκολότερη δεύτερη φάση της πανδημίας του COVID – 19». Επίσης κατηγορεί τα στελέχη του οργανισμού «για κακό προγραμματισμό, κακή διοίκηση και ελλιπή επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας».

Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία σημειώνει επίσης πως «λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα γραφεία του οργανισμού από άτομα που δεν έχουν καμιά εμπειρία στον κλινικό χώρο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πάροχοι της υγείας, αυτοί που επωμίζονται το βάρος να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους σε αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός που βιώνει ο τόπος μας και ολόκληρος ο πλανήτης».

Ακολουθως επισημαίνει πως «λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν άμεσα τους νοσηλευτές/τριες μέσα σε μια νύκτα, κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να καλούμαστε να εκφράσουμε την άποψή μας ή τουλάχιστον να ενημερωθούμε, ώστε και εμείς να προωθήσουμε τις αλλαγές και οδηγίες. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που δίνουμε οδηγίες στα μέλη μας θεωρούνται από μέρους σας μονομερείς αποφάσεις και παρέμβαση στα διοικητικά σας καθήκοντα».

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. μιλά «για κακή διοίκηση που αντί να επιλύνει προβλήματα τα αυξάνει, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές/τριες να επιβαρύνονται σωματικά και ψυχολογικά με επιπτώσεις στην υγεία και ασφάλεια των ασθενών».

Η συντεχνία παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα ανάμεσα στα οποία και τα εξής:

  • Έχει αποδεκατιστεί το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με τον διαχωρισμό μιας ΜΕΘ στα τρία, και το άνοιγμα ακόμη μιας  ΜΕΘ.
  • Έχουν επανδρωθεί οι μονάδες με νέο και άπειρο προσωπικό (στην πλειοψηφία τους) το οποίο, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά.
  • Το προσωπικό δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα στις ΜΕΘ και στη διαχείριση του COVID - 19, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Οι τρεις  ΜΕΘ λειτουργούν υποστελεχωμένες και κάτω από τον αριθμό ασφαλείας.
  • Έχουν καταστρατηγηθεί όλες οι συμφωνίες που έχουν γίνει. 
  • Έχουν αναπτυχθεί θάλαμοι COVID - 19 σε όλα τα νοσοκομεία στους οποίους επιβάλλεται να διαφοροποιηθεί η αναλογία στελέχωσης νοσηλευτή - ασθενούς λόγω της φύσης της νοσηλείας που παρέχουν. Οι θάλαμοι αυτοί δεν έχουν στελεχωθεί με πρόσθετο προσωπικό.
  • Δημιουργήθηκε θάλαμος COVID - 19 στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο οποίος έχει στελεχωθεί από το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό των ήδη υποστελεχωμένων θαλάμων, και έγιναν αποσπάσεις κοινοτικών νοσηλευτικών λειτουργών στο ίδιο νοσοκομείο για να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή φροντίδας στους ασθενείς στην κοινότητα.
  • Mετακινείται εξειδικευμένο προσωπικό από εξειδικευμένα τμήματα που ήδη παρουσιάζουν υποστελέχωση, παρόλο που λόγω COVID – 19  έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε προσωπικό, για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού (π.χ. μονάδες αιμοκάθαρσης).

Καταλήγοντας η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. καταγγέλλει επίσης ότι γίνονται αποσπάσεις νοσηλευτών σε θέσεις εκτός των κλινικών χώρων π.χ. στο Υπουργείο Υγείας, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και σε γραφεία εντός των νοσοκομείων.  

Τέλος, η συντεχνία ζητά από τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα αποφορτίσουν τα νοσηλευτήρια μας, όπως παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, αναστολή χειρουργείων ψυχρών περιστατικών και ενέργειες για να επανέλθουν στον κλινικό χώρο  νοσηλευτές/τριες οι οποίοι/ες εργάζονται σε γραφεία, ώστε να εξοικονομηθούν νοσηλευτές και να ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάλαμοι COVID – 19. 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
509