ΠΑΣΥΝΟ: Η Κύπρος στις χώρες με τους ψηλότερους αριθμούς καισαρικών τομών


Ζητά την κατάλληλη στελέχωση των Μαιευτικών Υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα

H Kύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς καισαρικών τομών. Γι’ αυτό και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ζητά την άμεση και  κατάλληλη στελέχωση των Μαιευτικών Υπηρεσιών σε όλα τα τμήματα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στις γυναίκες.

Όπως αναφέρει η συντεχνία «η γνώση και η επιστημονικότητα της/του επαγγελματία Μαίας/Μαιευτή, οι οποίοι σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης ακόμη και νωρίτερα, καθοδηγούν και υποστηρίζουν τον φυσικό τοκετό, είναι πολύ σημαντική. Με τη στήριξη της Βουλής ζητούμε λύσεις ώστε να μειώσουμε τα ποσοστά των καισαρικών τομών».

Όπως τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ «θεωρούμε δεδομένο πως για όλους μας είναι αποδεχτό ότι ο φυσικός τοκετός μόνο θετικά έχει για την έγκυο και το νεογνό. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε στην κοινωνία τον φυσιολογικό τοκετό και τα οφέλη του».

Το θέμα απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής μετά από εισήγηση των βουλευτών Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου, Μιχάλη Γιακουμή και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Στη συνεδρία εκπροσώπησε την ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ο εκπρόσωπος Τύπου Θεόδωρος Πετέλης ο οποίος και παρουσίασε τις θέσεις της συντεχνίας όπως είναι:

  • H δημιουργία εθνικής επιτροπής για προώθηση του φυσικού τοκετού παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα έναντι της καισαρικής τομής.
  • Η συμμετοχή των μαιών/μαιευτών στην επιτροπή για να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για προώθηση και εκπαίδευση του φυσιολογικού τοκετού.
  • Η δημιουργία κατευθυντηρίων οδηγιών και τον έλεγχο για την τήρησή τους.
  • Η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων μέσω της αποζημίωσης του ΟΑΥ με τα οποία να επιβραβεύονται οι ιατροί και οι κλινικές  για κάθε περιστατικό και σε ποσοστά κατ’ έτους.
  • Η παροχή κινήτρων σε μέλλουσες μητέρες αν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τοκετό.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1554