ΠΑΣΥΔΥ: Υπάρχει ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική με την παροχή γνώσεων στους επαγγελματίες υγείας


Με ανακοίνωσή τους ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών αναφέρουν:

«Η 12η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών από το 1965 και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως ημέρα ελάχιστης ένδειξης τιμής και ευγνωμοσύνης στους νοσηλευτές/τριες. Επιπρόσθετα, η μέρα αυτή τιμά την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (12 Μαΐου 1820 - 13 Αυγούστου 1910), της μητέρας των νοσηλευτών/τριών, που χάρη στο πολύτιμό της έργο αναδείχθηκε η νοσηλευτική επιστήμη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών - ICN, ιδρύθηκε το 1899 και είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός για τους επαγγελματίες της υγείας, αφού αντιπροσωπεύει περισσότερο από 27 εκατομμύρια νοσηλευτές-τριες ανά το παγκόσμιο. Παράλληλα το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών αποτελεί την παγκόσμια φωνή της Νοσηλευτικής και στόχο έχει τη διασφάλιση της ποιότητας της νοσηλευτικής φροντίδας και την προώθηση της γνώσης στους νοσηλευτές-τριες. Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών, επιλέγει ένα θέμα προς συζήτηση, το οποίο είναι αφιερωμένο στους νοσηλευτές/τριες. Το θέμα για το έτος 2022 φέρει τον τίτλο «Νοσηλευτές/τριες: Ηγετική φωνή - Επένδυση στη Νοσηλευτική και σεβασμός των δικαιωμάτων για διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας».‘Nurses:Avoice to lead- Investin Nursing and respect rights to secure global health.

Μέσω του κεντρικού θέματος της φετινής χρόνιας καθίσταται σαφές ότι υπάρχει ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική με την παροχή γνώσεων στους επαγγελματίες υγείας για την ενίσχυση των νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και συνάμα ποιοτικού συστήματος υγείας ανά το παγκόσμιο. Επιπρόσθετα θίγεται η αναγκαιότητα για σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων των νοσηλευτών/τριών. H διαφύλαξη των δικαιωμάτων των νοσηλευτών-τριών αποτελεί θεμέλιο για τη διασφάλιση της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού έτσι επιτυγχάνεται η ταυτόχρονη προώθηση της υγείας στο σπίτι, στην κοινότητα και στα νοσηλευτήρια που ως επακόλουθο έχει την πρόληψη των ασθενειών και την αποκατάσταση και τη θεραπεία των ατόμων που το έχουν ανάγκη, μέσα από την παροχή ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής φροντίδας. 

Το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών για φέτος παραπέμπει και στην πανδημία Covid-19. Οι νοσηλευτές-τριες ανά το παγκύπριο, αν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα «άγνωστο» ιό σε συνδυασμό με ένα νεοσύστατο ΓεΣΥ και όλα του τα προβλήματα, εντούτοις αγωνίστηκαν με το σύνολο των δυνάμεών τους για την αναχαίτιση της πανδημίας. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί απόδειξη ότι η επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη μέσω συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας θα τους προετοιμάσει κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση στο μέλλον.

Επί ευκαιρίας της 12ης Μαΐου οι Κλάδοι Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ εύχονται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους νοσηλευτές/τριες και εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους/όλες για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν με γνώμονα την παροχή υψηλής, ποιοτικής φροντίδας υγείας και για τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19. Ενωμένοι θα επιτύχουμε την επένδυση στη νοσηλευτική επιστήμη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των νοσηλευτών/τριών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1850