ΠΑΣΥΔΥ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν ώστε να προστατεύσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα


 Mε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, 12 Μαΐου 2021 ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. αναφέρει:

«Ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. χαιρετίζει τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών 2021, που εορτάζεται την 12η Μαΐου σ’ όλο τον κόσμο, επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, η οποία επηρέασε και σημάδεψε το σύγχρονο Σύστημα Υγείας, αφού το έργο της θεωρείται η απαρχή μιας νέας εποχής στην ιστορία της Νοσηλευτικής Επιστήμης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών επέλεξε για τη φετινή χρονιά το μήνυμα:

«Nurses: A Voice to Lead – A Vision for Future Healthcare»

«Νοσηλευτές/Νοσηλεύτριες: Ηγετική Φωνή – Όραμα για τη Φροντίδα Υγείας του μέλλοντος».

Οι Νοσηλευτές/τριες, οι Μαίες/Μαιευτές, οι Επισκέπτες/τριες Υγείας αναλαμβάνουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες Φροντίδας Υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρώντας με γνώμονα τις αξίες για προαγωγή της συνεχούς εξέλιξης. Το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών καταδεικνύει την ανάγκη προβληματισμού, αλλά και προσπάθειας από όλους εμάς, τους Νοσηλευτές, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που αναφύονται σήμερα στο χώρο της υγείας και να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Νοσηλευτικής στον τόπο μας.

Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει αμείλικτα όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν κλονιστεί συθέμελα όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Οι Νοσηλευτές στην Κύπρο μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας, καταθέτουν νυχθημερόν την ψυχή τους, υπηρετώντας με σύμπνοια, άοκνα και ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο. Συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι ο αγώνας είναι σκληρός, η κούραση ανείπωτη, οι απαιτήσεις πολύπλοκες και πολυπληθείς και οι απώλειες δυστυχώς αναπόφευκτες.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών – ICN αναφέρει ότι η πανδημία COVID-19 προκαλεί μαζικό ψυχικό τραύμα στους νοσηλευτές ανά τον κόσμο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων νοσηλευτών υπερβαίνει τους 2.200, ενώ υψηλά παραμένουν τα επίπεδα λοιμώξεων του νοσηλευτικού προσωπικού από τον ιό. Παγκοσμίως παρατηρείται έλλειψη έξι εκατομμυρίων νοσηλευτών, με άλλα τέσσερα εκατομμύρια να φτάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια. Οι κυβερνήσεις των χωρών πρέπει να ενεργήσουν άμεσα και έγκαιρα, ώστε να προστατεύσουν το νοσηλευτικό επάγγελμα και τα ήδη εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών αποτελεί υπενθύμιση του καθημερινού και αγώνα και της προσφοράς των Νοσηλευτών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Στέλνει επίσης και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ευθύνη που έχουν να προσφέρουν όλα τα εχέγγυα, ώστε να είναι σε θέση οι επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν να προασπίζονται στο έπακρο το υπέρτατο αγαθό της Υγείας. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί, αναγνωρίζουν τον σημαντικότατο ρόλο των Νοσηλευτών και Μαιών σε σχέση με το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία και το έχουν κατοχυρώσει μέσω Διακηρύξεων και Στρατηγικών.

Από τον Μάρτιο του 2020 οι Νοσηλευτές/τριες, οι Μαίες/Μαιευτές, οι Επισκέπτες/τριες Υγείας της χώρας μας, με απαράμιλλο επαγγελματισμό, εργατικότητα, προθυμία και ζήλο συμβάλλουν τα μέγιστα στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον τόπο μας. Κλήθηκαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στους Θαλάμους COVID-19, στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, στις Ξενοδοχειακές Μονάδες της Καραντίνας, στα Εμβολιαστικά Κέντρα για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών κατά της νόσου COVID-19 και το πράττουν ακατάπαυστα, ακούραστα και αγόγγυστα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Νοσηλευτές/τριες, Μαίες/Μαιευτές, Επισκέπτες/τριες Υγείας, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες για το αξιέπαινο έργο σας, είναι στο πλάι σας και σας στηρίζει. Με την πεποίθηση ότι ανταποκρινόμαστε στις δικές σας προσδοκίες και ανάγκες και με τη βεβαιότητα της συνέχειας της αγαστής μας συνεργασίας, χαιρετίζουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε το όραμα για τη Φροντίδα Υγείας του μέλλοντος. Μαζί θα τα καταφέρουμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2020