ΠΑΣΥΔΥ: Η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί, το Κράτος αγνοεί


Με ανακοίνωση του κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αναφέρει:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλα τα κράτη να επενδύσουν στον τομέα της ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουν ώστε όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως, να έχουν αδιάλειπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η πανδημία του κορωνοϊού, κατέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών δομών στον τομέα της ψυχικής υγείας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για επικείμενη παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας εξαιτίας της πανδημίας. Με την εξάπλωση της  Covid –19 και την επιβολή μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του ιού, πολίτες όλου του κόσμου κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε πρωτοφανείς συνθήκες και να εφαρμόσουν μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Η κατάσταση αυτή, προκάλεσε αλυσιδωτά μια σειρά έντονων και δυσάρεστων συναισθημάτων και αντιδράσεων, όπως φόβο, αϋπνίες, άγχος, κατάθλιψη.

Δεδομένων των τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά ασθενών που επικρατούν στο μοναδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της  Κύπρου, το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, η πραγματική εικόνα είναι δυσμενέστερη. Ορισμένα από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας παραμένουν χωρίς σημάδια επίλυσης και μεταξύ άλλων αφορούν πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, νοσηλεία πέραν των 25 ασθενών σε θαλάμους των 20 κλινών, απουσία σημαντικών ψυχοτρόπων φαρμάκων και απουσία ειδικού παθολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

     Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας στην παρούσα φάση, έχει φτάσει στο απροχώρητο, ξεπερνώντας την πληρότητα του 120%. Όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή ψυχιατρικής φροντίδας ανά 100,000 κατοίκους, η Κύπρος φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ (Eurostat, 2019).

     Ενώ οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αυξάνονται ραγδαία εδώ και καιρό, το κράτος δικαίου όπως επιθυμούμε να καλούμαστε, δηλώνει ΑΠΩΝ, με την παράλληλη απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού. Το Δ.Σ. του κλάδου, απαιτεί την εμπλοκή της πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για άμεση παρέμβαση και λήψη πολιτικών αποφάσεων.

     Η πολιτεία παρατηρείται για ακόμη μια φορά να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας. Δυστυχώς, απουσιάζει και πάλι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊούστον τομέα της ψυχικής υγείας.  

Απαιτούμε προστασία και σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς, με το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη ποιοτική φροντίδα υγείας. Απαιτούμε προστασία για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Επιστημονική Κοινότητα συνεχίζει να προειδοποιεί για ενδεχομένη Παγκόσμια Κρίση Ψυχικής Υγείας. Ωστόσο, η Πολιτεία αρνείται και πάλι να ακούσει και να λάβει μέτρα. Το κράτος αρνείται να παρέχει ισότιμη ποιοτική φροντίδα στους ψυχικά ασθενείς.

Η Επιστημονική Κοινότητα προειδοποιεί, το κράτος αγνοεί».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1232