ΠΑΣΥΔΥ: Η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι εξαιρετικά δύσκολη, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο


«Απαιτούμε να τερματιστεί η τάση για εκπτώσεις στην ασφαλή στελέχωση των τμημάτων covid».

«Εξ ανάγκης οι ΜΕΘ στελεχώνονται με προσωπικό χωρίς σχετική εμπειρογνωμοσύνη και εκπαίδευση και αυτό εμπεριέχει κινδύνους»

Το Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ με ανακοίνωσή του ανανφέρει ότι «σε σημερινή του συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη), ανασκόπησε την όλη κατάσταση που επικρατεί στα Κρατικά Νοσοκομεία πάνω σε Παγκύπρια βάση  καθώς και  αλληλοενημέρωση των μελών για την σημερινή εικόνα των Νοσοκομείων.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, νοιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του στην Πολιτεία, στο Υ.Υ. και στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Η θέση του Δ.Σ. του Κλάδου είναι ότι το Νοσηλευτικό προσωπικό έχει την υποχρέωση/ευθύνη να προσφέρει ασφαλή νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς, παράλληλα όμως έχει και την ευθύνη να προστατεύσει  τον εαυτό του και την οικογένεια του, και για αυτό απαιτούμε να τερματιστεί η τάση για εκπτώσεις στην ασφαλή στελέχωση των τμημάτων covid. Σε περίπτωση που θα τεκμηριωθεί έκθεση σε κίνδυνο λόγω της υποστελέχωσης, τότε δεν θα διστάσουμε να ζητήσουμε απόδοση ευθυνών μη εξαιρουμένης και της προσφυγής στην δικαιοσύνη. Θεωρούμε αδιανόητο να επιτρέπουμε στο βωμό της εξοικονόμησης χρημάτων να θυσιάζεται η ασφάλεια των ασθενών αλλά και του προσωπικού.

Πέραν τούτου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και συνάμα την απογοήτευση μας για την μη ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην συνολική προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της Πανδημίας. Θεωρούμε ότι το Υ.Υ. θα πρέπει να ζητήσει την άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας θέσεις/κλίνες εντατικής νοσηλείας στην διάθεση των Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και κλίνες για νοσηλεία ασθενών με covid και non covid, αυτά τα μέτρα θα εξισορροπήσουν την δύσκολη κατάσταση των Κρατικών Νοσοκομείων.

Υπενθυμίζουμε ότι η όλη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ είναι η παροχή υπηρεσιών από όλους τους ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ σε όλες τις περιπτώσεις και ανάγκες.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις της διοίκησης του ΟΚΥπΥ, θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε για εξοικονόμηση προσωπικού, όπως  τη σύμπτυξη τμημάτων και την αδρανοποίηση κλινών καθώς και  τον τερματισμό εκτέλεσης ψυχρών περιστατικών στα χειρουργεία.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να επισημάνουμε ότι εξ ανάγκης οι ΜΕΘ στελεχώνονται με προσωπικό χωρίς σχετική εμπειρογνωμοσύνη και εκπαίδευση και αυτό είναι δεδομένο ότι εμπεριέχει κινδύνους.  Για τον πιο πάνω λόγο κρίνουμε αναγκαίο μέσα στα πλαίσια στήριξης των μελών μας να τους ζητήσουμε να περιοριστούν και να ενδυναμώσουν τα υφιστάμενη τμήματα και να μην αποδεχτούν να στελεχώσουν νέα τμήματα χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των υπό λειτουργία τμημάτων.

Τέλος θεωρούμε υποχρέωση μας να απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους Νοσηλευτές/Μαίες/Επισκέπτριες Υγείας από όποιο πόστο και εάν υπηρετούν, και τους καλούμε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση να προσφέρουν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, πιστεύοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1441