ΠΑΣΥΔΥ: Αδιαμφισβήτητη η υποστελέχωση των ΤΑΕΠ, λύση μόνο με καλή διάθεση και διάλογο


Ο κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ ανακοινώνει ότι "σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 02/10/2019, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Αναπλ. Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στην παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, συζήτησε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η αδιαμφισβήτητη υποστελέχωση που παρατηρείται εδώ και καιρό στα ΤΑΕΠ, ως αποτελέσματα διαφόρων προβλημάτων που αναφύονται, αναμφίβολα επιβαρύνει τον όγκο εργασίας των εναπομεινάντων ιατρών και ταλαιπωρεί συνάμα τους ασθενείς.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών για ενίσχυση των ΤΑΕΠ, ενώ συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι δυνατές άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ενέργειες που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα κυρίως λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για προσέλκυση νέων ιατρών.

Κατά τη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, οι εκπρόσωποι του Κλάδου μας εξέφρασαν την άποψη ότι ο σημερινός τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΑΕΠ έχει «ολοκληρώσει τον κύκλο του» και θα πρέπει να γίνει η αναδόμηση του όλου συστήματος ώστε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα ΤΑΕΠ να εργάζονται με ένα πιο σύγχρονο και καλύτερα δομημένο τρόπο. Όσον αφορά τις άμεσες λύσεις, αφού συζητήθηκαν διάφορες εισηγήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τις δύο πλευρές, ο Κλάδος κατέληξε ότι τη δεδομένη στιγμή προσωρινή λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η
εμπλοκή Ειδικών Ιατρών για κάλυψη των ελλείψεων στα ΤΑΕΠ με υπερωριακή απασχόληση. Η λύση αυτή θα μπορεί μεταβατικά να εφαρμοστεί χωρίς τον επηρεασμό των συγκεκριμένων κλινικών που θα εμπλακούν, για συγκεκριμένες βάρδιες, σε εθελοντική βάση έναντι συγκεκριμένης αμοιβής.
Ταυτόχρονα, καλούμε τους ασθενείς για τη δική τους ευκολία και εξυπηρέτηση, να κάνουν καλύτερη χρήση του Προσωπικού τους Ιατρού και να προσέρχονται στα ΤΑΕΠ μόνο για επείγοντα περιστατικά.
Καταλήγοντας, ο Κλάδος μας έχει την πεποίθηση ότι με προκλήσεις και αντεγκλήσεις όχι μόνο δεν επιλύονται προβλήματα, αλλά δυσχεραίνεται η επίλυση τους. Σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο για τα δημόσια νοσηλευτήρια που, μεταξύ άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες προκλήσεις με την αυτονόμησή τους και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, μόνο με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές και διάλογο θα εξευρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











634