ΠΑΣΕΣΙ: Τα δημ. νοσηλευτήρια οδηγούνται σε διάλυση, μέλημά μας, η διάσωσή τους


Με ανακοίνωσή της Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων Συμβασιούχων Ιατρών  (ΠΑΣΕΣΙ) αναφέρει:

«Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε με τα ΤΕΠ, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Τόσο ο ΟΚΥΠΥ όσο και το ΥΥ είχαν ενημερωθεί έγκαιρα ότι θα υπάρξει φυγή γιατρών από τα ΤΕΠ και τις Παθολογικές κλινικές, πριν καν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
  2. Επίσης έγκαιρα είχε προταθεί η εκπόνηση προγράμματος εκπαίδευσης των άνευ ειδικότητας ιατρών προς απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
  3. Οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν δύνανται να αποφασίζουν μόνοι τους εάν ένα περιστατικό χρήζει εισαγωγής στο νοσοκομείο ή απόλυσης από τα ΤΕΠ. Ως εκ τούτου, η παρουσία τους στα ΤΕΠ έχει ως κύριο στόχο την εκπαίδευση τους, υπό την επιτήρηση ειδικού γιατρού της αρμόδιας ειδικότητας.
  4. Οι Παθολογικές Κλινικές είναι οι μεγαλύτερες σε όλα τα νοσηλευτήρια και διαχειρίζονται το μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών καθημερινά. Αυτή τη στιγμή είναι σοβαρά υποστελεχωμένες, λόγω του ΓΕΣΥ. Το αυτό όμως συμβαίνει και με τις πλείστες άλλες ειδικότητες. Ως εκ τούτου, κάθε σκέψη για να κατεβαίνουν ο ειδικότητες στα ΤΕΠ στην παρούσα φάση κρίνεται ως ανεδαφική και μπορεί να εξεταστεί μόνο σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
  5. Ανεδαφικό επίσης κρίνεται να προωθούνται στο θάλαμο ασθενείς χωρίς να εξεταστούν και κριθούν ως εισαγωγή από την αρμόδια ειδικότητα. Αυτό περικλείει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Αναμέναμε να ενημερωθούμε επίσημα για το πόρισμα της ad hoc επιτροπής για τα ΤΕΠ, ως συμφωνήθηκε προ της άρσης των απεργιακών μέτρων στα ΤΕΠ. Αντ΄ αυτού, είδαμε να προηγούνται αποσπασματικές διαρροές αυτής στα ΜΜΕ, που λογικό ήταν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις. Εκ των υστέρων, λάβαμε και την επίσημη έκθεση της ad hoc επιτροπής. Τα σχόλια μας επί τούτης θα σταλούν στους αρμόδιους. Δεν θα εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο, αλλά ούτε θα ανεκτούμε παρόμοιες τακτικές στο μέλλον.

 Τη στιγμή που τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε διάλυση, μέλημα μας είναι να βρεθούν φόρμουλες διάσωσης αυτών. Καθήκον των αρμοδίων να το πράξουν, βρισκόμαστε όμως στο και πέντε και απτά αποτελέσματα δεν έχουμε δει. Αντιθέτως, προστίθενται καθημερινά πρακτικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος για τους ειδικούς γιατρούς. Η μεγάλη καθυστέρηση για έναρξη αυτού, κόστισε ως τώρα την απώλεια σημαντικού αριθμού γιατρών. Ευελπιστούμε σε άμεση και αίσια κατάληξη, καθώς πολλοί συνάδελφοι αναμένουν το αποτέλεσμα του διαλόγου ούτως ώστε να κάνουν τις επιλογές τους για το μέλλον».Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
536