ΠΑΣΕΣΙ για β΄ φάση ΓεΣΥ: Φτάσαμε στο δια ταύτα χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από τον ΟΚΥπΥ


«Γινόμαστε δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων από συναδέλφους, οι οποίοι είτε έδωσαν είτε σκέφτονται να δώσουν παραίτηση»

Με ανακοίνωσή της Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων Συμβασιούχων Ιατρών αναφέρει:    

«Λίγες μέρες πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας ως επιστήμονες να συμμετέχουμε και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, εφόσον συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο Δημόσιο τομέα της υγείας. Και με λύπη διαπιστώνουμε ότι παρά τις πολύωρες συναντήσεις μας από μηνών με τον ΟΚΥπΥ, ως διοικητικό όργανο αρμόδιο για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, φτάσαμε στο δια ταύτα χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς του Οργανισμού. Ή τουλάχιστον χωρίς να υπάρχει σχέδιο που να έχει κοινοποιηθεί στους άμεσα εμπλεκόμενους.

Σε συνάντηση προ δεκαημέρου με το νέο CEO ΟΚΥπΥ, κ. Λοϊζίδη , θέσαμε για πολλοστή φορά τα θέματα που συζητήθηκαν με τους προκατόχους του. Δομή, οργανογράμματα, στελέχωση, εξοπλισμός, κίνητρα, τρόπος λειτουργίας σε καθεστώς ΓεΣΥ, κριτήρια αξιολόγησης των συμβασιούχων ιατρών, απογευματινά ιατρεία καθώς και συγκεκριμένα προβλήματα βασικών ειδικοτήτων, όπως είναι η Παθολογία και η Παιδιατρική, που προέκυψαν ή επιδεινώθηκαν με την πανδημία και την έλευση του ΓεΣΥ. Θέματα τα οποία έχουμε θέσει από πέρσι, πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης ΓεΣΥ και ακόμα δεν πήραμε απαντήσεις. Επιπλέον, η μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών μας λόγω των διαταγμάτων έχει προκαλέσει τη δημιουργία νέων λιστών αναμονής, τις οποίες θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε, ειδικά εφόσον τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενταχθούν από τώρα στο ΓεΣΥ. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, πριν λάβει τεράστιες και μη ελεγχόμενες διαστάσεις, τόσο όσον αφορά τα χειρουργικά περιστατικά αλλά και όσον αφορά τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων.

Στα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκεται το 50% των κλινών. Καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των κλινών εντατικής. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Χρειάζεται η ανάλογη στελέχωση με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ο εξοπλισμός με τα απαραίτητα μηχανήματα και η σωστή διοικητική υποστήριξη. Και κυρίως χρειάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ανθρώπινων και άλλων, ώστε τα νοσηλευτήρια να υποστηρίξουν τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ με ποιότητα, ασφάλεια και τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας τους, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ικανότατοι επιστήμονες που εξακολουθούν να εργάζονται από επιλογή στα Δημόσια νοσηλευτήρια.

Τις τελευταίες βδομάδες γινόμαστε δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων από συναδέλφους, οι οποίοι είτε έδωσαν είτε σκέφτονται να δώσουν παραίτηση. Σημαντικός  λόγος, η μεγάλη ψαλίδα αμοιβών μεταξύ ΓεΣΥ και Δημοσίου και η αδράνεια των αρμοδίων στο θέμα αυτό. Η συζήτηση για τα κίνητρα ξεκίνησε προ έτους χωρίς ακόμα να έχουμε την τελική πρόταση του Οργανισμού, ώστε να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να κάνει τις επιλογές του. Ακόμα και νεότεροι συνάδελφοι συμβασιούχοι, των οποίων το εργασιακό μέλλον είναι άμεσα συνυφασμένο με την επιβίωση του Οργανισμού, σκέφτονται να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους καθώς δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει μέλλον για αυτούς στον ΟΚΥπΥ.

Εάν η Πολιτεία επιθυμεί πραγματικά να πετύχει το πολυπόθητο από την κοινωνία ΟΚΥπΥ, οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τα Δημόσια νοσηλευτήρια και τους εργαζόμενους σε αυτά. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιοτική, επιστημονική αλλά και οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς πλέον υπάρχει μια δομημένη αγορά στην οποία ο κάθε γιατρός μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και με πολύ λιγότερη δουλειά από ότι στο Δημόσιο να εξασφαλίσει πολύ ψηλότερα εισοδήματα. Οι γιατροί του Δημοσίου είναι πολύτιμοι ανθρώπινοι πόροι και όποιος επιτρέψει με πράξεις ή με παραλείψεις του τη φυγή τους από αυτά, θα είναι υπόλογος για το τι μέλλει γενέσθα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











971