Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ανακοινώνει 12ωρη απεργία με πυρά κατά του Υπουργού Υγείας


Τον καλεί να αποσύρει όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκδίκαση παραπτωμάτων κατά νοσηλευτών

Το Δ.Σ. της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του σε 12ωρη απεργία, την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, εκτοξεύοντας καταγγελίες εναντίον του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για παρέμβαση στο δικαίωμα τού συνδικαλίζεσθαι, για εχθρική στάση εναντίον του κλάδου των νοσηλευτών και τιμωρητικά μέτρα εναντίον νοσηλευτών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που συμμορφώθηκαν με αποφάσεις της συντεχνίας τους.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. καλεί τον Υπουργό να αποσύρει όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκδίκαση παραπτωμάτων κατά νοσηλευτών και θεωρεί την ενέργειά του να διατάξει έρευνα εναντίον τους εκτός θεσμικού και νομικού πλαισίου.  

«Η όλη συμπεριφορά επιβεβαιώνει ότι ο Υπουργός διάκειται εχθρικά προς το νοσηλευτικό προσωπικό που, αγόγγυστα και υπομονετικά, εργάζεται πέραν του ενός χρόνου για διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και μάλιστα εναντίον μελών του προσωπικού Ψυχικής Υγείας που εργάζεται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, τις οποίες, ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, είχε υποχρέωση να βελτιώσει», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Όπως επισημαίνει η συντεχνία, «με έκπληξη και εξαιρετικά μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από μέλη μας του Κλάδου Ψυχικής Υγείας ότι ο Υπουργού Υγείας  έχει λάβει απόφαση να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον μελών μας, να δώσει οδηγίες για την ετοιμασία έκθεσης από ερευνώντα λειτουργό, και στη συνέχεια να καλέσει Προϊστάμενη Νοσηλευτική Λειτουργό να εκδικάσει σχετικό παράπτωμα με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι πρωτάκουστο να κατηγορείται και να καταδικάζεται προσωπικό, γιατί συμμετείχε σε συνδικαλιστική κινητοποίηση της συντεχνίας του για προώθηση της εργατικής διαφοράς που έχει προκύψει από την επιμονή των εργοδοτών να παραβιάζουν συστηματικά τους όρους εργασίας τους και το δικαίωμά τους για υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

«Ο Υπουργός όφειλε να διατάξει έρευνα, γιατί ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν υπήρχε πλάνο δράσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για να δεχθεί περιστατικά θετικά σε Covid – 19, με αποτέλεσμα ασθενής να τοποθετηθεί σε δωμάτιο στο οποίο δεν τηρούνταν ούτε πρωτόκολλα ούτε τα βασικά για την ασφάλειά και υγιεινή της», προσθέτει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. καλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος συνεχάρη τους νοσηλευτές για την πολύτιμη προσφορά τους και όλα τα πολιτικά κόμματα, που στήριξαν τον κλάδο με δηλώσεις τους, να τοποθετηθούν για την ετσιθελική και παράνομη απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Η συντεχνία επαναλαμβάνει ότι «τα μέλη μας συμμορφώθηκαν με απόφαση της συντεχνίας, απείχαν από την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων ως συνδικαλιστικό μέτρο για την προώθηση των θέσεων της, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προνοούνται από τον Περί Συντεχνιών Νόμο, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διεξαγωγή της έρευνας, πόσον μάλλον για την επιβολή ποινών».

«Η τιμωρία των μελών μας γίνεται για τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα και δεν μπορεί να εκληφθεί ως οτιδήποτε άλλο, παρά ως εκβιασμός και απειλή για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση και ως ξεκάθαρη προσπάθεια για αποδυνάμωση και εξουδετέρωση της συντεχνίας μας», καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter
1487