Δεν ικανοποίησε τις συντεχνίες η πρόταση ΟΚΥπΥ επανέρχεται με νέα την Τρίτη


Προειδοποιούν ότι αν την Τρίτη κηρυχθεί αδιέξοδο, τότε τα μέτρα θα κλιμακωθούν.

Τη νέα πρότασή του, που αφορά στη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους, που προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, παρουσίασε την Τρίτη -όπως ήταν προγραμματισμένο-  ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ.

Ωστόσο, και αυτή η πρόταση του ΟΚΥπΥ έχει απογοητεύσει τις συντεχνίες των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με εκπροσώπους τους «δεν είχε να παρουσιάσει τίποτα νεότερο».

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν στα γραφεία του ΟΚΥπΥ, ώστε να παραλάβουν τη νέα πρόταση, κάνουν λόγο για μια πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών» τους, η οποία δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Ξανά συνάντηση την Τρίτη 

Αν και σύμφωνα με τις συντεχνίες οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα στο «σημείο μηδέν» σε βασικά ζητήματα, εντούτοις, οι εμπλεκόμενοι θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, με σκοπό ο ΟΚΥπΥ να παραδώσει άλλη πιο βελτιωμένη πρόταση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία, αναμένουν ότι θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές τις οποίες ζητούν, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων.

Με την απαίτηση να συνομολογηθεί μια συλλογική σύμβαση, στο ίδιο πλαίσιο και αρχές, που βασίζονται οι συλλογικές συμβάσεις άλλων ημιδημόσιων οργανισμών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα ο ΟΚΥπΥ να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων του.

Προειδοποιούν ότι αν την Τρίτη κηρυχθεί αδιέξοδο, τότε τα μέτρα θα κλιμακωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης ζητούν πέραν των χιλίων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Παρουσιάστηκε «ξαναζεσταμένο φαγητό», λέει ο Ν. Γρηγορίου

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η στάση του ΟΚΥπΥ «δυστυχώς δεν βοηθά καθόλου», για να προσθέσει πως οι συντεχνίες αναμένουν την 31η Ιανουαρίου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

«Είτε θα μας πουν ότι έχουν διάθεση να πάμε σε μια συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, στο πλαίσιο που κινούνται και οι άλλες συμβάσεις του ημιδημόσιου τομέα, αλλιώς θα πρέπει να κηρυχθεί αδιέξοδο», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η πρόταση που τους παρουσιάστηκε σήμερα ήταν βελτιωμένη, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως οι βελτιώσεις αφορούν ζητήματα «που δεν είναι εξέχουσας σημασίας», για να σημειώσει πως βελτιώσεις δεν υπήρχαν στα ζητήματα αρχών, για τα οποία οι συντεχνίες έχουν ξεκαθαρίσει ότι αναμένουν πραγματική βούληση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι βελτιώσεις αφορούσαν ζητήματα «που δεν διαφοροποιούν καθόλου την ουσία», εκφράζοντας την απογοήτευσή του, λέγοντας πως «είμαστε στο σημείο μηδέν στα βασικά ζητήματα».

Τόνισε εκ νέου την απαίτηση των συντεχνιών για συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης στο ίδιο πλαίσιο και αρχές, που υπάρχουν στους υπόλοιπους ημιδημόσιους οργανισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γρηγορίου είπε πως «παρουσιάζεται ένα ξαναζεσταμένο φαγητό μπροστά μας μετά και από τη μεσολάβηση της δίωρης παγκύπριας στάσης εργασίας και μετά που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας προσφέρθηκε να βρει λύση», για να προσθέσει ότι σκοπός των συντεχνιών δεν είναι να κατέλθουν με πιο δυναμικά μέτρα, αλλά να καλυφθούν οι εργαζόμενοι με προσωπικά συμβόλαια στον ΟΚΥπΥ με συλλογική σύμβαση.

Προειδοποίησε ότι «αν και αυτή την φορά δεν ξεκαθαρίσει ο ΟΚΥπΥ τη θέση του και περί άλλων τυρβάζει» τότε οι συντεχνίες θα είναι αναγκασμένες να πάνε σε μέτρα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις των συντεχνιών.

Δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, λέει ο Γ. Κωνσταντίνου

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε πως η πρόταση, η οποία τους έχει παρουσιαστεί σήμερα, «δεν μπορεί να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση συζήτησης, για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ»

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου οι συντεχνίες ανέμεναν ότι η σημερινή πρόταση θα περιλάμβανε τις βασικές αρχές, που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις.

«Δυστυχώς», σημείωσε, «δεν είχαμε πρόταση, για την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και γι’ αυτό ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας αμέσως. Εξηγήσαμε τους λόγους και συμφωνήθηκε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούμε ξανά, ώστε να μας δοθεί μια νέα πρόταση, η οποία να είναι μέσα στα πλαίσια τα οποία έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου «είχαμε ξεκαθαρίσει ότι βασικές αρχές, που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και στη σύμβαση του ΟΚΥπΥ», για να προσθέσει πως «κατά ανάλογο τρόπο, που έχουμε συμβάσεις στον δημόσιο τομέα ή ακόμα και στον ιδιωτικό, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και να περιληφθούν στην πρόταση, την οποία θα μας έδιναν σήμερα».

Ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ είπε πως «δυστυχώς αυτό δεν έγινε», για να συμπληρώσει ότι οι συντεχνίες ήταν υποχρεωμένες να μην συζητήσουν κάτι τέτοιο, το οποίο δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι αναμένουν τη βελτιωμένη πρόταση την ερχόμενη Τρίτη, για να συμπληρώσει ότι «διαφορετικά θα κηρυχθεί αδιέξοδο και θα κλιμακωθούν τα μέτρα, τα οποία είχαν εξαγγελθεί από προηγουμένως».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1092