ΔΗΚΟ: Η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας, αφορά κυρίως το Κρατικό Μισθολόγιο


«Αφού ενημερωθήκαμε από τον αρμόδιο Υπουργό και για τις επιμέρους πτυχές που αφορούν τα υποκεφάλαια των δαπανών της Υγείας και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιδίου Υπουργού να κατανείμει σωστά με βάση την επιτακτικότατα των αναγκών τις δαπάνες, εντούτοις ένα τέτοιο εγχείρημα φαντάζει πλέον αδύνατο, ένεκα του γεγονότος ότι η διάγνωση μας δίνει το αποτέλεσμα ότι το υφιστάμενο σύστημα Υγείας, νοσεί και βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Αυτά αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Βουλευτής Λευκωσίας, κ. Μαρίνου Μουσιούττα για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2017 και προσθέτει:

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούσαμε ότι η έξοδος από το μνημόνιο, θα έδιδε την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να αιμοδοτήσει τον Τομέα της Υγείας που είναι το υπέρτατο αγαθό για όλους τους πολίτες. Με λύπη μας παρατηρούμε, η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας, αφορά κατά το πλείστον, δαπάνες του Κρατικού Μισθολογίου.

Κατά την διαδικασία των ερωτήσεων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σοβαρές παθογένειες που αφορούν την λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και σημαντικές καθυστερήσεις στις λίστες αναμονής και ενδεικτικά αναφέρω τα προβλήματα τους Μαγνητικούς Τομογράφους, τις Εγχειρίσεις για τον Καταρράκτη και άλλα.

Παράλληλα διαπιστώνουμε να παραμένουν τα διαχρονικά προβλήματα με τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα, το Νοσοκομείο της Αθαλάσσας, το Κρατικό Χημείο, Νοσοκομεία Κυπερούντας.

Μία από τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η αυξημένη ζήτηση για φροντίδα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είναι που εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αυτονόμηση και η αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και φυσικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί τάχιστα το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι επιτέλους έχει κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή και ήδη άρχισε η συζήτησή του. Παράλληλα, υποστηρίζουμε την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων με βάση τις πρόνοιες για την αυτονόμηση τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμα και ανταγωνιστικά κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











331