Δικαίωμα διευκόλυνσης στη στάθμευση και στα άτομα με νοητική αναπηρία


Η Ολομέλεια της Βουλής, με Νόμο που ψήφισε την Πέμπτη ομόφωνα, εκσυγχρονίζει τα κριτήρια έκδοσης δελτίου στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία και διεύρυνε τον ορισμό των δικαιούχων. Μετά από τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, που υπερψηφίστηκε πλειοψηφικά περιελήφθησαν στους δικαιούχους και άτομα με νοητική αναπηρία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της τροπολογίας Περδίκη, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΚΥΣΟΑ να περιληφθούν στους δικαιούχους διευκόλυνσης στη στάθμευση και τα άτομα με νοητική αναπηρία ανεξαρτήτως κινητικών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι η περίληψη και των ατόμων με νοητική αναπηρία στους δικαιούχους πιθανόν να δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες χώρων στάθμευσης και κάλεσε τις κρατικές υπηρεσίες και τις δημοτικές Αρχές να μεριμνήσουν προς ικανοποίηση των αναγκών που θα προκύψουν.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ τοποθετείται θετικά στην τροπολογία Περδίκη. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι είναι λάθος να προστεθούν δικαιούχοι όταν οι αρμόδιες Αρχές απάντησαν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αυτή η εισήγηση θα αποστερήσει το δικαίωμα από άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη.

Απαντώντας, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως είναι καλοπροαίρετες οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις και παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης επειδή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν Αρχές που παρανομούν και πρέπει να ασκηθεί πίεση σε αυτούς που παρανομούν ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Συνεχίζοντας, είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αναπήρων στο θέμα της στάθμευσης και δεν πρέπει να έχουμε επιφυλάξεις να δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς που δικαιούνται διευκολύνσεων.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ υπερψηφίζει την τροπολογία Περδίκη και πρόσθεσε ότι είναι θέμα των τοπικών Αρχών και των κρατικών υπηρεσιών να εφαρμόσουν τους νόμους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, αφού παρατήρησε ότι δεν δίνονται άδειες οικοδομής ή πολεοδομικές άδειες χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης για αναπήρους, διατύπωσε τη θέση ότι η παρανομία αφορά την έλλειψη σεβασμού από τους αρτιμελείς οδηγούς που καταλαμβάνουν τους χώρους στάθμευσης για τους ανάπηρους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσσου παρατήρησε ότι και ο ίδιος έχει κινητικό πρόβλημα, αυτό ωστόσο του επιτρέπει επαρκή κίνηση και ως εκ τούτου δεν κάνει χρήση των χώρων για ανάπηρους. Στόχος, σημείωσε, είναι να διευκολύνονται αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρό κινητικό πρόβλημα και όχι όλα τα μέλη του ΚΥΣΟΑ αδιάκριτα.

Ο Προεδρεύων της Βουλής Σοφοκλής Φυττής παρατήρησε ότι κατά το πλείστον υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι για στάθμευση των αναπήρων. Ο βουλευτής των Οικολόγων, σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως ανέφερε, απέσυρε δεύτερη τροπολογία που αφορούσε τη στάθμευση των οχημάτων των αναπήρων, υπό όρους στην κίτρινη γραμμή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











368