Διευθυντές Κλινικών αποπειράθηκαν να εμποδίσουν γιατρούς να προσέλθουν σε τοπική συνέλευση


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία να ταλαιπωρήσουν ασθενείς, πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας των Κυβερνητικών Ιατρών, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Μάρω Κοντού.

Σε δήλωσή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), η κ. Κοντού ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν κάποια μικροπροβλήματα σε κλινικές στην Πάφο, όπου κάποιοι Διευθυντές κλινικών αποπειράθηκαν να εμποδίσουν τους γιατρούς να προσέλθουν στην τοπική συνέλευση, αλλά όπως διευκρίνισε η στάση εργασίας ήταν επιτυχής.

Η κ. Κοντού υπέδειξε ότι η στάση εργασίας έγινε ως διαμαρτυρία για την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ χωρίς την πρότερη ενημέρωση και διαβούλευση με τους γιατρούς. «Όλα προχωρούν κανονικά παρόλο που μερικοί γιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΚΙ δεν συμμετείχαν στη στάση εργασίας», είπε η κ. Κοντού προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί να προκλήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κληθείσα να διευκρινίσει τι εννοεί όταν δηλώνει πως δεν προκλήθηκε πρόβλημα, είπε ότι «δεν διαπιστώθηκε προσπάθεια πρόκλησης προβλημάτων, είτε από τους συναδέλφους είτε από τον κόσμο που προσήλθε στα νοσοκομεία για να εξυπηρετηθεί». Η κ. Κοντού συνέχισε λέγοντας ότι ενημερώθηκε μόνο ότι στην Πάφο, κάποιοι Διευθυντές κλινικών προέβαλαν αντιρρήσεις στην πρόθεση των γιατρών να συμμετάσχουν στις τοπικές συνελεύσεις.

Η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας πήρε την απόφαση για τη στάση εργασίας , είναι για να εκφραστεί η ανησυχία και η αγωνία των Κυβερνητικών Ιατρών για το γεγονός ότι προωθείται η αυτονόμηση των νοσοκομείων και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή προετοιμασία στα κρατικά νοσηλευτήρια, δεν έγινε καμία αναδιοργάνωση στα κρατικά νοσηλευτήρια, με οργανογράμματα, δομές, με πρόσληψη γιατρών, ώστε να είναι έτοιμα να αντεπεξέλθουν αφενός στο φόρτο εργασίας που έχουν τώρα και αφετέρου για να μπορέσουν στο περιβάλλον ΓΕΣΥ να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. «Για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό κάτι, πρέπει να είναι περίπου το ίδιο, συνέχισε προσθέτοντας ότι συζητήσαμε να δούμε τα νομοσχέδια που αφορούν το ΓΕΣΥ, για να εκφράσουμε τις θέσεις μας, τις απορίες μας».

Η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ανέφερε ότι χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να γίνουν νοσηλευτήρια. «Αν δεν έχουμε δει τα νομοσχέδια που αφορούν τα εργασιακά μας δρώμενα, θα ήταν άδικο να τοποθετηθούμε όπως θα μας ζητηθεί», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να μας δοθούν και να μας παρασχεθεί ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να τα μελετήσουμε με νομικούς, αφού δεν μπορούμε από μόνοι μας να εκφέρουμε γνώμη, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον στο τομέα της υγείας».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «θέλουμε να μπορούμε να παρέχουμε σωστή ιατρική περίθαλψη στον Κύπριο πολίτη όπως του αρμόζει, διότι με όλες αυτές τις αλλαγές πολλά πράγματα είναι αόριστα».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων, η Μάρω Κοντού επισήμανε ότι «συνήλθε Γενική Συνέλευση, που κατόπιν ψηφοφορίας πήρε την απόφαση για τη στάση εργασίας και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











279