Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών: Δεν νοείται Υγεία χωρίς ανθρώπινο δυναμικό


Judith Shamian: Για να έχουμε υγιείς πληθυσμούς πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα των Αειφόρων Αναπτυξιακών Στόχων και το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας.

Στα πλαίσια των εργασιών της συνεδρίασης του, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (International Council of Nurses) συναντήθηκε με εκπρόσωπους από τις μόνιμες αντιπροσωπείες κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την Κορέα, το Μεξικό, τη Νορβηγία, την Ταϊλάνδη, το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η εκδήλωση είχε ως σκοπό να αναδείξει τη σημασία που δίνει το ICN στην Παγκόσμια Στρατηγική για τους Ανθρώπινους Πόρους στην Υγεία (GlobalStrategyonHumanResourcesinHealth) καθώς και συνδρομή των Νοσηλευτικών Συνδέσμων ανά την υφήλιο στην επιτυχή εφαρμογή της.

Η πολιτική του ICN, την οποία τα μέλη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους προσκεκλημένους, συνοψίζεται κυρίως στα πιο κάτω βασικά μηνύματα:

• Υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον με εστίαση στην ποιότητα της φροντίδας υγείας.

• Αποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια για διασφάλιση της εισδοχής στο επάγγελμα και την επάρκεια των νοσηλευτών.

• Υποστήριξη της εκπαίδευσης.

• Αποτελεσματικό προγραμματισμό του νοσηλευτικού δυναμικού.

• Απαραίτητες επάρκειες/ ικανότητες και πεδίο πρακτικής άσκησης.

• Παροχή αποδοτικής, προσιτής και ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας με υψηλή κλινική έκβαση και ικανοποίηση των ασθενών Νοσηλευτές παρέχουν.

• Υπεύθυνη πολιτική στη μετανάστευση.

Καλωσορίζοντας τον κ. James Campell, εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για το Ανθρώπινο Δυναμικό στην Υγεία του Π.Ο.Υ, η πρόεδρος του ICN κ. Judith Shamian, δήλωσε ότι για να έχουμε υγιείς πληθυσμούς πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά το θέμα των Αειφόρων Αναπτυξιακών Στόχων του 2016-2030 (Sustainable Development Goals - SDGs) και το ανθρώπινο δυναμικό της Υγείας. Οι Νοσηλευτές και οι Μαίες αποτελούν τον κύριο εταίρο στις προσπάθειες του Π.Ο.Υ για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των συστημάτων υγείας Παγκοσμίως.

Ο κ.James Campell με τη σειρά του παραδέχθηκε ότι το ICN αποτελεί τον πλέον ισχυρό οργανισμό στις συζητήσεις τόσο για τη Στρατηγική του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Υγεία όσο και για τους Αειφόρους Αναπτυξιακούς Στόχους 2016-2030. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διακυβερνητική συζήτηση της προαναφερθείσας στρατηγικής με στόχο την υιοθέτηση της τον ερχόμενο Μάιο κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ο.Υ. Την συγκεκριμένη περίοδο θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του ICN το καθιερωμένο Triad Meeting στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός από τον Π.Ο.Υ και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών οι Εθνικοί Νοσηλευτικοί Σύνδεσμοι, τα Συμβούλια Νοσηλευτικής και οι επικεφαλής των νοσηλευτικών υπηρεσιών των κρατών της υφηλίου.

Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ, Ιωάννης Λεοντίου, και μέλος στου ΔΣ του ICN, μιλώντας στο 22ο Παγκύπριο συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής επεσήμανε ότι: «Ο στόχος, σε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να είναι η τοποθέτηση των σωστών εργαζομένων με τις σωστές δεξιότητες και συμπεριφορές, στο σωστό χώρο, κάνοντας τα σωστά πράγματα στη σωστή στιγμή. Ο σχεδιασμός της στελέχωσης επιτρέπει την εφαρμογή τεκμηριωμένων στρατηγικών ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και παρέχει μια βιώσιμη λύση για τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη και την αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων».

Ειδικά για την Κύπρο, στο πιο πάνω συνέδριο, ο κ. Λεοντίου έθεσε ερωτήματα ως προς την ύπαρξη: α) στρατηγικού σχεδιασμού για το ανθρώπινο δυναμικό και β) σχετικής μελέτης για διερεύνηση των δυνητικών αναγκών υγείας του κυπριακού πληθυσμού με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών.

Μιλώντας στο Υgeia-Νewso κ. Λεοντίου, από την Γενεύη, υπενθύμισε ότι η στενή συνεργασία των νοσηλευτών και μαιών με τους καταναλωτές υπηρεσιών υγείας επιτρέπει την κατανόηση των αναγκών υγείας, τον τρόπο που οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία καθώς επίσης και τον τρόπο που οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε διαφορετικές υπηρεσίες και παρεμβάσεις. Γι’ αυτό, κατέληξε θα πρέπει οι πολιτειακοί αρμόδιοι φορείς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις απόψεις που εκφράζουν.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











330