Διατροφικές εισηγήσεις μετά τις γιορτές


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΤΤΙΠΑ*

Καθώς η γιορτή αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής έχει τελειώσει καλούμαστε όλοι να επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες. Αν κάποιοι από εμάς κερδίσαμε ορισμένα παραπανίσια κιλά λόγω των πολλών διατροφικών πειρασμών ας μην ανησυχούμε γιατί με λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό μπορούμε να τα απαλλαγούμε.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά της παχυσαρκίας παγκοσμίως αφήνοντας πίσω τους όλες τις οδυνηρές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Αναπολώντας πίσω στην δεκαετία του΄80 τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ήταν μόνο το 20% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, τώρα έχει φτάσει το 60%, δηλαδή μέσα σε 3 δεκαετίες έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των ατόμων με υπερβάλλον βάρος.

Αυτές οι στατιστικές ισχύουν και για τον κυπριακό πληθυσμό όπως έχει δείξει η πρόσφατη πανκύπρια έρευνα του συνδέσμου μας (Κυπριακός Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγωνν). Η έξτρα εναπόθεση λιπώδης ιστού υποδόριου και ευσπλαχνικού καθιστά τις όλες λειτουργίες του σώματος ποιο δύσκολες. Η παχυσαρκία δεν αφήνει κανένα άτομο ανεπηρέαστο. Ξεκινώντας από καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη, εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων, δυσκολίες στην πνευμονική λειτουργία (υπνοαπνιακό σύνδρομο), λιπώδες ήπαρ, μέχρι και κάποιες μορφές καρκίνου.

Πέραν των σωματικών παθήσεων που προκαλεί το υπερβάλλον σωματικό βάρος ας λάβουμε υπόψη μας και την διατάραξη της ψυχικής υγείας. Το περιττό λίπος και ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα από έρευνες που έγιναν φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ορμονών (π.χ.νορεπινεφρίνη) που σχετίζεται με το στρες. Γενικά πολλά άτομα όταν κοιτάξουν τον εαυτό τους στο καθρέφτη μετά την αύξηση του βάρους τους και όταν φορέσουν ρούχα που δεν τους μπαίνουν τότε είναι που βαραίνουν οι τύψεις.

Κάποιες εύκολες και απλές συμβολές για μείωση των περιττών κιλών των γιορτινών διακοπών:

  • Καθημερινά μπόλικο νερό 8-12 ποτ. ημερησίως. Επίσης μπορούμε τώρα το χειμώνα να εντάξουμε και τα τσάγια που μας παρέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά στοιχεία σαν υγρά.
  • 5 μερίδες στο σύνολο φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
  • Ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Ψωμί/δημητριακά/άμυλα που είναι η βάση της διατροφικής πυραμίδας καταναλώνουμε καθημερινά αλλά με μέτρο στις ποσότητες. Προτιμούμε τουλάχιστον οι 3 μερίδες να είναι ολικής αλέσεως (σύσταση του Αμερικάνικου Συνδέσμου Διαιτολόγων). Προσφέρουν φυτικές ίνες σημαντικές για την καλή λειτουργία των εντέρων και πρόληψη δυσκοιλιότητας, καθώς επίσης περιέχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία.
  • Προτιμάμε τα φαγητά μας βραστά, στον φούρνο, στην σχάρα και όχι τηγανιτά. Μια πατάτα βραστή έχει 150 θερμίδες και όταν την τηγανίσεις φτάνει περίπου μέχρι τις 450 θερμίδες λόγω του λαδιού που απορροφά. Επίσης το τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία παράγει μια ουσία καρκινογόνο το ακριλαμίδιο
  • Προτιμάται περισσότερο ψάρι και κοτόπουλο παρά πολύ κόκκινο κρέας.

    *Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, R.D. N. (U.S.A.)
    Ενεργός μέλος του Αμερικάνικου και Κυπριακού Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων.
    Τηλ: 26941058.



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275