Διατροφή κατά τον θηλασμό


ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Η διατροφή του μωρού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και υγεία του. Ο τρόπος που ταΐζετε το μωρό παίζει ρόλο στην διαμόρφωση της μελλοντικής αντιμετώπισης του στα τρόφιμα και στην διατροφή. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική πρώτη τροφή για το μωρό εάν βέβαια η μητέρα μπορεί να θηλάσει και δεν παρουσιάζει κάποιο θέμα υγείας που της απαγορεύει τον θηλασμό. Επίσης εκτος του ότι αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη, βλέπουμε ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πάντα με επίβλεψη παιδιάτρου, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθύνσεις για την θηλάζουσα όσο αφορά τη διατροφή της .

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, χρειάζεται να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, ώστε να εξασφαλίζετε την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, π.χ., βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, για εσάς και το μωρό σας. Κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να δώσετε έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως:
Ασβέστιο: Συνεχίστε να καταναλώνετε 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στη περίοδο της γαλουχίας μπορείτε πλέον να καταναλώνετε όλα τα είδη τυριών
Βιταμίνη D: Συνεχίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας
Σίδηρος: Οι ανάγκες του μωρού σας σε σίδηρο καλύπτονται από τις «αποθήκες» του, καθώς και από το μητρικό γάλα. Δεν είναι απαραίτητο να λάβετε συμπλήρωμα σιδήρου κατά την περίοδο της γαλουχίας, εκτός και αν ο γιατρός σάς συμβουλεύσει διαφορετικά.
Ιώδιο: Το ιώδιο μεταφέρεται στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Συνεχίστε να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο και ιωδιούχο αλάτι, χωρίς να ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης αλατιού.
ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σαφρίδι, ο κολιός, η γόπα, η ζαργάνα. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Φυλλικό οξύ: Συνεχίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν είναι απαραίτητο να λάβετε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος κατά την περίοδο της γαλουχίας εκτός εάν ο παιδίατρος το θεωρεί ωφέλιμο..

Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας. Το γάλα που παρασκευάζεται από τις εταιρείες γαλάτων παρά το γεγονός ότι είναι κατάλληλο για τη διατροφή του παιδιού σας, δεν μπορεί ποτέ να είναι το ίδιο με το μητρικό.

*Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος B.Sc M.Sc. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

*Μεταπτυχιακό στη Κλινική Διατολογία

*Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

*Μέλος E.S.P.E.N

*Μέλος της ομάδας mednutrition.eu

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Λεωφόρος Ελλάδος 9 , κτίριο ΣΤΕΛΜΕΚ Πάφος Κύπρος 0035799779033




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











361