Τρόποι για καλύτερη διατροφή το 2021


TΗΣ ΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗΣ Π. ΑΝΔΡΕΟΥ*

Ο καινούργιος χρόνος-2021- είναι εδώ και είναι η εποχή για να θέσουμε  τους στόχους μας για το νέο έτος. Ας είναι ένας από τους στόχους μας  να ακολουθήσουμε μία υγιεινή διατροφή.

Απολογισμός των διατροφικών μας συνηθειών του προηγούμενου έτους

Οι ποιο κάτω ερωτήσεις για τον προηγούμενο χρόνο  θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε τις συνήθειες που πρέπει να κρατήσουμε  και αυτές που πρέπει να αναβαθμίσουμε. Απαντήστε λοιπόν στις ακόλουθες ερωτήσεις.

  • Τρώτε σπιτικό φαγητό και με ευσυνειδησία;
  • Πόσο συχνά παραγγέλνατε έτοιμο φαγητό;
  • Πίνετε αρκετό νερό;
  • Πόσο συχνά καταναλώνατε γλυκά και αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα;
  • Προσέχατε το μέγεθος της μερίδας σας;
  • Τσιμπάτε συχνά εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων σας;
  • Είσαστε σωματικά δραστήριοι;
  • Υπήρχαν αυξομειώσεις στο βάρος σας;
  • Νοιώθετε πως η διατροφή σας βοηθά στην φυσική σας κατάσταση και υγεία;

Βάλτε τους στόχους για το νέο έτος

Καταγράψετε τις συνήθειές σας στο αγαπημένο σας ημερολόγιο ή και ηλεκτρονικά και «αρχειοθετήστε»  τους στόχους για την επόμενη χρονιά. Θέλετε να χάσετε βάρος; Θέλετε να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση; Θέλετε να βελτιώσετε δείκτες υγείας και να βελτιώσετε την αυξημένη χοληστερόλη και η γλυκόζη; Θέλετε να τρώτε περισσότερο σπιτικό φαγητό; Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και κρατούμε κάθε covid-19 μακριά; Θέλετε να τρώτε  ενσυνείδητα (mindful);

Oι στόχοι μπορεί να είναι πολλοί, έτσι θα βοηθήσουν να τους θέσετε κατά σειρά προτεραιότητα για κάθε μήνα, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν και να διατηρηθούν οι αλλαγές που επιθυμείτε. Να θυμάστε, αν μια συνήθεια επαναληφθεί για 21 μέρες τότε γίνεται δική σας! Οι στόχοι σας να είναι συγκεκριμένοι. Θέστε, για παράδειγμα, ως στόχο τα 20-30 λεπτά περπατήματος ημερησίως και όχι ένα γενικό στόχο για άσκηση ή θέστε ως στόχο να διαρκεί το γεύμα σας για 20 λεπτά, μασώντας αργά και όχι απλά να το καταβροχθίζετε γρήγορα - γρήγορα.  Όσο πιο συγκεκριμένος και μετρήσιμος είναι ο στόχος, τόσο πιο πιθανό είναι να τον επιτύχετε!

Αξιολογήστε τις διατροφικές σας ανάγκες

Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου εγγεγραμμένου κλινικού διαιτολόγου- διατροφολόγου που θα βοηθήσει να εντοπίσετε, αν το βάρος και η σύσταση του σώματός είναι στα φυσιολογικά όρια, αν οι διατροφικές σας συνήθειες προωθούν την υγεία σας, αν η διατροφή σας είναι συμπληρωμένη και είναι εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς και τη σωστή ενέργεια (θερμίδες). Αν υπάρχει κάποια κατάσταση υγείας  που χρειάζεται ξεχωριστή διατροφική αντιμετώπιση και παρέμβαση όπως συναισθηματική υπερφαγία, υπέρταση,  ευερέθιστο έντερο και άλλα γαστρεντερολογικά προβλήματα, υπερχοληστερολαιμία, κλπ, τότε ο διαιτολόγος θα βοηθήσει στη διόρθωση των ανάλογων διατροφικών συνηθειών.

Διατηρήστε το δικό σας ημερολόγιο διατροφής και άσκησης

Η καταγραφή των διατροφικών σας συνηθειών και της άσκησης θα βοηθήσει στον έλεγχο της πρόοδου, αλλά και να ξεχαστεί το κίνητρό σας, ακόμα και αν η βελτίωση  σας δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσατε- κάθε  αλλαγή έστω κι μικρή είναι σημαντική. Φτιάξετε το ημερολόγιό σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες. Αν για παράδειγμα θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να καταγράφετε και το βάρος σας. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τότε είναι σημαντικό να καταγράφετε και την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε. Αν πάσχετε από φουσκώματα καταγράφετε  τα φαγητά που καταναλώνετε πριν από το φούσκωμα και κάνετε τις αντίστοιχες τροποποιήσεις στη διατροφή σας.

Κρατήστε το κίνητρό σας ζωντανό

Ο καθορισμός των στόχων σας και η σχεδίαση του προγράμματος για να επιτευχθούν είναι το πρώτο μέρος για να ξεκινήσετε τις αλλαγές που θέλετε. Συχνά, στην πορεία μπορεί να εμφανιστούν κάποια εμπόδια που μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικές καταστάσεις (πολλές ώρες στη δουλειά), αλλά και συναισθηματικές επιβαρύνσεις.  Έτσι, μην τα βάλετε κάτω και να μη χάσετε το κίνητρό σας! Αναλογιστείτε ότι έχετε επιτύχει αρκετά και χωρίς ενοχές, αν έχετε βγει από το πρόγραμμά σας, και συνεχίστε μετά από κάθε διάλλειμα. Κάθε συνήθεια χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση.

Ενσυνείδητη διατροφή για τις γιορτές και για πάντα

Δώστε έμφαση στην απόλαυση.

Το να απολαύσεις κάτι έχει μεγάλη αξία, όταν όμως υπερκαταναλώσεις ένα φαγητό ή τρόφιμο χωρίς καν να καταλάβεις τις γεύσεις του, τότε αρχίζει να σε επιβαρύνει.

Η απάντηση είναι να μεγαλοποιήσεις την απόλαυση για τη λιχουδιά ή τις λιχουδιές που εσύ έχεις διαλέξει να γευτείς. Να δημιουργήσεις μια πλήρη εμπειρία που μόνο ευχάριστες σκέψεις θα σου αφήσουν, με γεμάτο στομάχι και χωρίς τις ενοχές!

Πολλές φορές όταν δεν είμαστε σίγουροι αν κάνει να φάμε κάτι που έχουμε ενοχοποιήσει στο μυαλό μας, τότε το καταναλώνουμε πολύ γρήγορα. Έτσι,  νιώθουμε ενοχικά για αυτή μας την κίνηση και αποφεύγουμε να το πολυσκεφτούμε, ώστε να μην αλλάξουμε γνώμη ή να μην τραβήξουμε αρκετή προσοχή σε αυτό.   Είναι εντάξει να επιλέξεις να φας αυτό που θέλεις  κάνε το όμως με ευσυνειδησία.

Άφησε τις αισθήσεις σου ελεύθερες με ενσυνείδητη διατροφή- Πως; Δείτε ποιο κάτω.

Επίτρεψε στον εαυτό σου να το απολαύσει, δώσε όλη σου την προσοχή σε αυτό. Δυο λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να το μασήσεις και να το καταπιείς, αλλά όχι για να το απολαύσεις. Άφησε όλες σου τις αισθήσεις ελεύθερες, δες αυτό που θες να φας, μύρισε τα αρώματα, πιάσε το φαγητό με το χέρι σου ή με το πιρούνι σου, άκουσε τον ήχο που μπορεί να κάνει η πρώτη σου μπουκιά. Όλα αυτά θα συνδυαστούν με τη γεύση του, όταν τελικά φτάσει στο στόμα σου, προσφέροντάς σου τη μέγιστη απόλαυση.

Δημιουργείς μία ξεχωριστή εμπειρία, μία ανάμνηση. Και πώς αυτή η ανάμνηση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απόλαυσή σου; Χτίζοντάς την χρόνο με τον χρόνο. Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις το ίδιο τρόφιμο θα έχεις όμορφες αναμνήσεις από αυτό, συμβάλλοντας ολοένα περισσότερο στη μεγιστοποίηση της απόλαυσής σου.  Κι όταν το πετύχεις αυτό, τότε θα μπορέσεις να καταλάβεις ποια είναι η ποσότητα εκείνη που θα σε ικανοποιήσει για να σταματήσεις.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

*Κλινική Διαιτολόγος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

Προέδρος ΣυΔιΚυ, ΜΑΖΙ, ΣΕΕΤΤΔ

eandreou@eleniandreou.diet




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3412