Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε) και διατροφή FODMAP


ΤΗΣ ΕΜΙΛΥΣ ΑΓΑθΟΚΛΕΟΥΣ*

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε) αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως  φουσκώματα ή μετεωρισμό της κοιλιάς, κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και αυξημένη παραγωγή αερίων.  Είναι ένα λειτουργικό σύνδρομο του εντέρου και παρόλο που δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

THE LOW FODMAP DIET: Μια πρωτοποριακή διατροφική προσέγγιση

Μια νεότερη διατροφική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού εστιάζει στον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες γνωστοί ως FODMAPs (Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols ή ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες).

Κοινή τους ιδιότητα αποτελεί η δυσαπορρόφησή τους στο λεπτό έντερο και αφετέρου η οσμωτική ενδοεντερική τους δράση (συσσώρευση νερού στο έντερο) –με αποτέλεσμα; υδαρή κόπρανα και αύξηση των αερίων, τα οποία προκαλούν διάταση του εντέρου κι επίταση του πόνου, του μετεωρισμού, των βορβορυγμών, της ανάγκης και της συχνότητας των κενώσεων.

Οι πρώτες έρευνες πάνω στην προσέγγιση FODMAP (the FODMAP approach) δημοσιεύτηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αρχικά από μία ερευνητική ομάδα  του πανεπιστήμιου  Monash της Αυστραλίας και ύστερα στη Βρετανία.

Που βρίσκονται οι υδατάνθρακες FODMAP ;

  • Oλιγοσακχαρίτες – είναι υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν τις φρουκτάνες, φρούκτο και γαλακτο –ολιγοσακχαρίτες, την ινουλίνη και μερικές από τις διατροφικές πηγές αποτελούν το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα όσπρια.
  • Mονοσακχαρίτες: περιλαμβάνουν τη φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται στα φρούτα π.χ. στα μήλα, στα αχλάδια, στους χυμούς φρούτων, στο μέλι, αλλά και στο σιρόπι καλαμποκιού.
  • Δισακχαρίτες: περιλαμβάνουν την λακτόζη, η οποία βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Πολυόλες: βρίσκονται σε γλυκαντικές ύλες όπως η σορβιτόλη η ισομαλτόζη, η μαννιτόλη και ξυλιτόλη  , ενώ μερικές πολυόλες βρίσκονται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, αχλάδια και κουνουπίδι ενώ μερικές πολυόλες βρίσκονται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, αχλάδια και κουνουπίδι ενώ μερικές πολυόλες βρίσκονται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά π.χ. μήλα, ροδάκινα , κεράσια, αβοκάντο, κουνουπίδι.

Μείωση συμπτωμάτων

Αποτελέσματα από πληθώρα κλινικών μελάτων έχουν δείξει πως μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPs  μπορεί να μειώσει  τα συμπτώματα του συνδρόμου  κατά 70-75%!

Εφαρμογή τις διατροφής

H συγκεκριμένη διατροφή εφαρμόζεται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (2-6 εβδομάδες), λόγω πιθανών διατροφικών ελλείψεων και αλλαγών στο μικροβίωμα. Κυρίως στόχος είναι η σταδιακή επανένταξη των περιορισμένων τροφίμων στη διατροφή του ασθενή ανάλογα με τα συμπτώματά του. Η διαμόρφωση ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου από ένα κλινικό διαιτολόγο εκπαιδευμένο στη διατροφή FODMAP θεωρείται απαραίτητη.

Νέα μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στο πιο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό γαστρεντερολογίας, το Gastroenterology, δείχνει ότι η διατροφή FODMAP μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα εντερικά συμπτώματα και σε άτομα με  Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) σε ύφεση.

*Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος (με εξειδίκευση στη διατροφή FODMAP), BSc, MSc, RDN

Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

25338020

info@dietwisecy.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3285