Σχετίζεται η διατροφή με την υπνική άπνοια;


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ RD, MSc, BSc *

Στην ερώτηση κατά πόσο η διατροφή σχετίζεται με την υπνική άπνοια, η απάντηση είναι θετική αφού υπάρχει σχέση με πολλαπλούς τρόπους. Η εμφάνιση της υπνικής άπνοιας μπορεί να οφείλεται σε ‘κακή διατροφή’ η οποία οδηγεί σε περιττό βάρος και παχυσαρκία. Παρόλο που η παχυσαρκία δυνατό να μην είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της άπνοιας εντούτοις η αντιμετώπιση της μέσα από την ορθή διατροφή, θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης ή θα υποβαθμίσει τα συμπτώματά της.

Αίτια εμφάνισης υπνικής άπνοιας

Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν κάποια ενδοκρινολογική διαταραχή ή λαμβάνουν κάποια ορμονική θεραπεία. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι κάποιες κυτοκίνες είναι αυξημένες όταν υπάρχει υπνική άπνοια, καθώς και η ινσουλίνη, ανεξάρτητα της ύπαρξης παχυσαρκίας. Το σπλαχνικό λίπος είναι ο πρώτος παράγοντας που συνδέεται με την υπνική άπνοια.

Παράγοντες κινδύνου

Η υπνική άπνοια μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από σωματικό βάρος και εθνικότητα.  Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για εμφάνιση της πάθησης αυτής. Οι πιθανότητες εμφάνισης της υπνικής άπνοιας αυξάνονται σε άνδρες, σε άτομα με περιττό βάρος ή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος >25), καθώς και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας.

Πρόσθετοι παράγοντες κινδύνου είναι τα σωματικά χαρακτηριστικά των ατόμων, όπως o μεγάλος λαιμός, το πιγούνι που βρίσκεται πιο εσωτερικά, καθώς και οι ανωμαλίες στη μύτη, στο λαιμό, ή στη δομή των ανώτερων αεραγωγών.

Η μεγαλύτερη ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η χρήση χαπιών ύπνου και το ροχαλιτό είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

Συμπτώματα υπνικής άπνοιας

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ασθένειας αυτής είναι η ευερεθιστικότητα, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μερας, η ανικανότητα για συγκέντρωση, η κατάθλιψη, οι πρωινοί πονοκέφαλοι και η μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά.

Επιπτώσεις όταν δεν αντιμετωπιστεί

Όταν δεν αντιμετωπιστεί η υπνική άπνοια αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και ατυχήματα με το αυτοκίνητο, εξαιτίας της υπνηλίας και της ανικανότητας για συγκέντρωση. Αντίθετα, όταν γίνει σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειωθεί παράλληλα η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπέρταση.

Διατροφική αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας

Η αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μέσα από τη διατροφή αφορά στα ακόλουθα:

  • Απώλεια βάρους, όταν χρειάζεται.
  • Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, όταν παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα.
  • Αντιμετώπιση άλλων ασθενειών οι οποίες συνήθως συνυπάρχουν με την υπνική άπνοια, όπως είναι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, η υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο.
  • Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και σωματική άσκηση.

 

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4377