Πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα;


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΟΥ RD, MSc, BSc*

Επίκαιρο το πιο πάνω συγκεκριμένο ερώτημα, μιας και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ενυδάτωσης!

Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο από πού εμφανίστηκε αυτή η οδηγία, αλλά φαίνεται να είναι πολύ διαδεδομένη. Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εξισώσεις, για να βρουν ακριβώς πόσο νερό χρειάζεται το κάθε άτομο.

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου επηρεάζονται ανάλογα με το βάρος, την κίνηση, την έκθεση σε ζέστη, προβλήματα υγείας, φαρμακευτική αγωγή, εγκυμοσύνη, θηλασμό κ.α. Άρα, η απάντηση στο ερώτημα είναι ΟΧΙ, καθώς διαφέρει η ποσότητα νερού που χρειάζεται το κάθε άτομο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να περιοριστεί η ποσότητα νερού, όταν υπάρχει μεγάλη κατακράτηση υγρών στο σώμα, λόγω καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Είναι σημαντικό να πούμε ότι εκτός από το νερό μετρούν κι άλλα υγρά στην καθημερινή πρόσληψη υγρών, όπως το γάλα, τα αλκοολούχα ποτά, το τσάι και ο καφές.

Υπολογίζεται, όμως, ότι περίπου το 20 – 30% των υγρών το προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών, όπως είναι τα φρούτα, λαχανικά, σούπες, φαγητά με σάλτσες, παγωτό κ.α. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν είμαστε ικανοποιητικά ενυδατωμένοι από το χρώμα των ούρων μας: όσο πιο λευκό και διάφανο, τόσο πιο ενυδατωμένοι είμαστε.

Άρα, φαίνεται ότι τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι μύθος, καθώς οι ανάγκες είναι εξατομικευμένες. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας!

*Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2402