Παγκόσμια ημέρα σπανακιού


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ*

Αφού το σπανάκι το Σαββατο 26 Μαρτίου είχε την τιμητική του, είναι ευκαιρία να το γνωρίσουμε καλύτερα. Παρόλο που δεν συμφωνώ ιδιαίτερα με τον όρο «super food», αφού κανένα φαγητό, όσο υγιεινό και να είναι, μπορεί να έχει από μόνο του τόσο μεγάλη θετική επίδραση στην υγεία, χωρίς την παρουσία ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, εντούτοις το σπανάκι θα μπορούσε επάξια να έχει αυτό τον χαρακτηρισμό.  Περιέχει πολύ σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία μας.

Φυτικές ίνες

Το 1/3 των υδατανθράκων που περιέχει το σπανάκι είναι φυτικές ίνες, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.  Σε συνδυασμό με το ότι περίπου στο 80% αποτελείται από νερό, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας πολύ καλός σύμμαχος ενάντια στη δυσκοιλιότητα.

Πολύ χαμηλές θερμίδες & γλυκαιμικός δείκτης

Ένα φλυτζάνι ωμού σπανακιού (30 γραμμάρια) περιέχει μόλις 7 θερμίδες και γλυκαιμικό δείκτη μόνο 15.  Μπορεί να βοηθήσει πολύ στην απώλεια βάρους, αλλά και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Βιταμίνη Α

Το σπανάκι περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες από B – καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτένια και ο οργανισμός μας μπορεί να τα μετατρέψει σε βιταμίνη Α.  Βοηθούν πάρα πολύ στην ενδυνάμωση των ματιών και την ενίσχυση της όρασης.  Ένα φλυτζάνι από σπανάκι μπορεί να καλύψει μέχρι το 16% των ημερήσιων αναγκών μας.

Βιταμίνη Γ

Ένα φλυτζάνι από σπανάκι μπορεί να καλύψει μέχρι το 9% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Γ.  Η βιταμίνη Γ είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην άμυνα του οργανισμού, αλλά και στη δημιουργία κολλαγόνο, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι η πιο αντιπροσωπευτική βιταμίνη που περιέχει το σπανάκι.  Περιέχει τεράστια ποσότητα, με ένα μόνο φλυτζάνι να μπορεί να καλύψει το 121% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας.  Η δράση της βιταμίνης Κ είναι γνωστή για την πήξη του αίματος, όταν υπάρχουν ανοικτές πληγές, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την υγεία των οστών, την απορρόφηση του ασβεστίου και να αποτρέπει την αποβολή του ασβεστίου μέσω των ούρων.

Χολίνη

Η χολίνη που περιέχει το σπανάκι, βοηθά το σώμα να κοιμηθεί, τους μυς να κινούνται, ενισχύει τη μνήμη και μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές.

Μπεταΐνη

Η μπεταΐνη που περιέχει το σπανάκι βοηθά στο μεταβολισμό της ωμοκυστείνης, η οποία είναι εμπλεκόμενη στη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος, όπως το αίμα, τα οστά, τα μάτια, την καρδία, τους μύες, τα νεύρα και τον εγκέφαλο.

Κάλιο

Η μεγάλη δόση καλίου που περιέχει σε σχέση με το νάτριο, ρυθμίζει την πίεση του αίματος.  Μπορεί να έχει θετική επίδραση σε άτομα που έχουν υπέρταση.

Φώσφορο

Είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό ενέργειας, λίπους, αμινοξέων και υδατανθράκων, τη ρύθμιση του ασβεστίου, τη χρησιμοποίηση των βιταμινών, την αποκωδικοποίηση του DNA, τη μεταφορά του οξυγόνου και είναι απαραίτητο για τα δόντια και τα οστά.

Σίδηρο

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, το οποίο μπορεί να καλύψει μέχρι το 4% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας.  Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, στη διατήρηση υγειών εγκυμοσυνών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη βοήθεια των γαστρεντερικών διαδικασιών.  Ο σίδηρος στο σπανάκι, λόγω του ότι είναι σε ανόργανη μορφή, μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα με τη βοήθεια της βιταμίνης Γ.

Ασβέστιο

Το σπανάκι περιέχει μια σεβαστή ποσότητα ασβεστίου, αν και δεν έχει την ίδια απορροφητικότητα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω του οξαλικού οξέος που περιέχει, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Φυτοστερόλες

Έχουν το ίδιο σχήμα με τη χοληστερόλη και την ανταγωνίζονται στην απορρόφηση από το γαστρεντερικό σύστημα.  Έτσι η παρουσία φυτοστερόλων μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Τα άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο να δημιουργήσουν πέτρες στα νεφρά, καλό είναι να προσέχουν την ποσότητα του σπανακιού που καταναλώνουν, αφού περιέχει ασβέστιο και οξαλικό οξύ, τα οποία είναι ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός πετρών στα νεφρά.
  • Τα άτομα που έχουν νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει επίσης να προσέχουν την πρόσληψη σπανακιού, λόγω της μεγάλης ποσότητας φωσφόρου και καλίου.
  • Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία, όπως τα warfarin, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την κατανάλωση σπανακιού, λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Κ που περιέχει, η οποία αλληλοεπιδρά αρνητικά με τα φάρμακα.

*RD, MSc, BSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη, 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

www.loukiamourouzidi.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1679