Κολοκάσι: Νόστιμο και υγιεινό


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ*

Το κολοκάσι ανήκει στην οικογένεια Araceae και στο γένος Colocasia. Είναι ποώδες φυτό.  Το υπέργειο ύψος του δυνατό να φτάσει τα 1,5 – 2 μέτρα και το υπόγειο μέγεθος του δυνατό να ανέλθει στο ένα μέτρο.  Ευδοκιμεί για 14 μήνες σε τροπικά κλίματα, αλλά κάποιες ποικιλίες του έχουν προσαρμοστεί στα ξηρά κλίματα με ψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι η Κύπρος, η Συρία και η Αίγυπτος.  Σε καμία περίπτωση ούτε ο βολβός ούτε τα φύλλα του μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αφού περιέχουν την τοξική ουσία οξαλικό ασβέστιο, η οποία όμως χάνεται με το μαγείρεμα.

Υγιή δόντια, οστά και μάτια

Το κολοκάσι περιέχει ασβέστιο, του οποίου η κύρια λειτουργία του είναι η δημιουργία δυνατών δοντιών και οστών και βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για τα μάτια και την όραση.

Ιδανικό για διαβητικούς

Το κολοκάσι, παρόλο που περιέχει άμυλο και αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη του αίματος.  Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στο να διατηρηθεί ένας χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.  Αν συνοδευτεί από πρωτεΐνη, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο και λαχανικά, τότε είναι ένα ιδανικό γεύμα για τους διαβητικούς.

Αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Μια μερίδα κολοκάσι μπορεί να καλύψει μέχρι το 20% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Γ και το 30% σε βιταμίνη Ε.  Η βιταμίνη Γ εκτός από τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, βοηθά επίσης στο αναπνευστικό σύστημα, καθώς και στη μείωση των μολύνσεων στον οργανισμό.  Η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτικό, και προστατεύει ενάντια στο οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό.

Δυσκοιλιότητα και χώνευση

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο κολοκάσι βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αλλά και στην πιο εύκολη χώνευση των τροφών.  Επίσης, περιέχει σχεδόν 65% νερό, το οποίο επίσης βοηθά πολύ το γαστρεντερικό σύστημα.

Προστασία της καρδιάς και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το κολοκάσι περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.  Μία μερίδα μπορεί να καλύψει το 30% των αναγκών σε κάλιο.

Μείωση των χρόνιων φλεγμονών και βελτίωση μνήμης

Το κολοκάσι περιέχει αρκετή ποσότητα της βιταμίνης χολίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, αλλά ενισχύει ταυτόχρονα και τη μνήμη.

Καλή λειτουργία των κυττάρων και καλός μεταβολισμός ενέργειας

Το μαγνήσιο που περιέχει το κολοκάσι, είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία όλων των κυττάρων στο σώμα και το φώσφορο το οποίο επίσης περιέχει το κολοκάσι είναι υπεύθυνο για τον μεταβολισμό ενέργειας, λίπους, αμινοξέων και υδατανθράκων.  Επίσης, ρυθμίζει το ασβέστιο, χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.  Μία μερίδα κολοκάσι, μπορεί να καλύψει περίπου το 35% των καθημερινών αναγκών μας σε μαγνήσιο και φωσφόρο. 

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4237