Εκκολπωματική νόσος


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗ RD, MSc, BSc *

Η εκκολπωματική νόσος προκύπτει από τη δημιουργία εκκολπωμάτων, που είναι μικρά σακουλάκια στον εντερικό τοίχο και επένδυση, με την πιο συχνή αιτία να είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα. Συνήθως μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται εγχείρηση.

Εκκολπωματίτιδα

Το 25 – 35% των ασθενών που έχουν εκκολπωματική νόσο, θα αντιμετωπίσουν οξεία εκκολπωματίτιδα. Η Εκκολπωματίτιδα, δηλαδή η δημιουργία φλεγμονής, προκύπτει όταν βακτήρια ή άλλες ουσίες παγιδεύονται μέσα στα σακουλάκια. Προκαλούν συμπτώματα όπως σπασμούς και πόνο χαμηλά αριστερά της κοιλιάς, ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ρίγος και πυρετό.

Διατροφική αντιμετώπιση

Χρόνια μορφή

-  Μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. (25- 35γ την ημέρα)

-  Δεν χρειάζεται να αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές, όπως συνήθως ακούγεται, μάλιστα φαίνεται να βοηθούν λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

-  Μεγάλη ποσότητα υγρών (30 – 35ml/ανά κιλό σωματικού βάρους).

-  Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, καθώς μπορεί να μειώσει την ενδοκολονική πίεση.

-  Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας, όταν υπάρχει.

-  Σε κάποιες περιπτώσεις τα προβιοτικά και το ψύλλιο βοηθούν στη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας και της καλύτερης λειτουργίας του εντέρου.

Οξεία φάση

-  Διατροφή μειωμένη σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως).

-  Να αποφεύγονται μέρη φαγητών τα οποία μπορούν να παγιδευτούν στα εκκολπώματα (φλούδες και τα σπόρια των φρούτων, το pop corn, οι ξηροί καρποί και σπόροι).

-  Χρειάζεται διατροφικό ημερολόγιο, επειδή το κάθε άτομο μπορεί να ανεχτεί διαφορετικές τροφές.

-  Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αυξημένη σε πρωτεΐνη και σίδηρο (κάποιες φορές εμφανίζεται αναιμία, λόγω αιμορραγίας)

Συμβουλές:

  • Πολύ καλό μάσημα της τροφής.
  • Όταν αυξηθούν σταδιακά οι φυτικές ίνες (αφού ξεπεραστεί η οξεία φάση) η εντερική χλωρίδα χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες να προσαρμοστεί, για αυτό κάποτε υπάρχει αυξημένο φούσκωμα.
  • Η σωματική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Έχει μεγάλη σημασία να βοηθιέται η εντερική χλωρίδα τις περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει φλεγμονή και να γίνεται σωστή αντιμετώπιση όταν εμφανίζεται. Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο, να φοβούνται οι ασθενείς να προσθέσουν φυτικές ίνες και συγκεκριμένες τροφές, όταν δεν υπάρχει φλεγμονή, αλλά αυτό πολλές φορές μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Η εκκολπωματική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής, και ένας ασθενής να έχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής!

*Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2479