Είναι υγιεινά τα αυγά;


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΟΥ RD, MSc, BSc *

Για πολλά χρόνια τα αυγά θεωρούνταν υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Το 2000, όμως, το AHA (American Heart Association) απενεχοποίησε τα αυγά, αφού φάνηκε ότι τελικά το κορεσμένο λίπος στις τροφές αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος και όχι η διατροφική χοληστερόλη, στην οποία είναι πλούσιο το αυγό. Μάλιστα, θεωρούνται υγιεινά τα αυγά, αφού έχουν πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο.

Πρωτεΐνη και θερμίδες

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και έχει γύρω στα 6γ πρωτεΐνης, καθιστώντας το ένα χρήσιμο τρόφιμο στα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή τους, χωρίς πολλές θερμίδες. Είναι επίσης χρήσιμο στα άτομα που χρειάζεται να χάσουν βάρος, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Λίπος

Το μεγάλο αυγό περιέχει 5 γραμμάρια λίπους, από τα οποία μόνο το 1.5γ είναι κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση χοληστερόλης στο αίμα. Το υπόλοιπο λίπος αποτελείται από μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα 3 και 6, τα οποία έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες.

Βιταμίνες

Το αυγό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, στη μορφή ρετινόλης, αλλά και στα αντιοξειδωτικά λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα 2 αντιοξειδωτικά ανήκουν στην ομάδα των καροτενοειδών και συνδέθηκαν με τη μείωση ρίσκου για εμφάνιση ωχρής κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους, αλλά και στη γενική υγεία των ματιών. Επίσης, τα αυγά συνδέονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενίσχυση μνήμης, λόγω της άλλης βιταμίνης που περιέχουν, της χολίνης. Συγκεκριμένα, ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη Δ, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή υγεία των οστών, και όχι μόνο. Τέλος, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη, για την αιμοσφαιρίνη και τον μεταβολισμό των αμινοξέων.  Προστατεύει ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

Ανόργανα στοιχεία

Σε ανόργανα στοιχεία το αυγό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο. Όλα αυτά τα ανόργανα στοιχεία είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του σώματος: για την ισορροπία των υγρών στο σώμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών και σχηματισμό του γλυκογόνου στους μυς× τον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών και την αποκωδικοποίηση του DNA× την υγεία των οστών και δοντιών× βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες.

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε αυγά;

Τα αυγά, όπως είπαμε, έχουν απενοχοποιηθεί για την αύξηση χοληστερόλης, λόγω του ότι είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με άλλες τροφές, όπως τα κόκκινα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει, όμως, η σύσταση να λαμβάνουμε διατροφική χοληστερόλη λιγότερη από 300mg την ημέρα. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 200mg χοληστερόλης, άρα σίγουρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του. Δεν συστήνεται περισσότερο από 1 αυγό την ημέρα για τα υγιή άτομα, όταν αυτά είναι μαζί με τον κρόκο.

Συμπερασματικά

Το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή μας, λόγω της πληθώρας θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Μπορούμε να το απολαύσουμε στη διατροφή μας, πάντα με καλό ψήσιμο για αποφυγή τυχόν πρόσληψης βακτηρίων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόγευμα, βραστό ή στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ή και σε μορφή ομελέτας σαν ελαφρύ γεύμα, αλλά προστίθεται και στην παρασκευή διαφόρων άλλων φαγητών, όπως μπιφτέκια και κέικ.

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Θεοδόση Πιερίδη 14 - 16, 2480, Τσέρι

loukia.mourouzidi@gmail.com

99910032




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1588