Ας δούμε το πρωινό τρέξιμο με άλλο μάτι


ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ*

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για τρέξιμο;

Η απάντηση είναι μια! Οποιαδήποτε ώρα! Το πιο σημαντικό είναι άπλα να τρέξεις! Η συνεχόμενη καρδιοαγγειακή άσκηση που προσφέρει το τρέξιμο, όταν γίνεται τουλάχιστον για 30 λεπτά, οδηγεί στην καύση λίπος, ανεξάρτητα από την ώρα που τρέχουμε.

Παρ ’όλα αυτά όμως, αν θέλουμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος από το κάθε λεπτό αερόβιας άσκησης, τότε είναι προτιμότερο να τρέξουμε το πρωί, πριν από το πρώτο γεύμα της ημέρας. Η αερόβια άσκηση το πρωί με άδειο στομάχι έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση αργά το απόγευμα και μετά από μερικά γεύματα.

Το πρωί πριν το πρωινό γεύμα, τα επίπεδα του γλυκογόνου (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) στους μυς και στο συκώτι βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εάν παραδείγματος χάρη έχουμε φάει το τελευταίο γεύμα την προηγούμενη νύχτα στις 8 και το πρωινό γεύμα πάλι στις 8 το πρωί, έχουν περάσει 12 ώρες χωρίς κατανάλωση φαγητού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς φαγητό τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό ελαττώνονται αρκετά, καθώς δίνουν ενέργεια για σωματικές ανάγκες ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Σαν αποτέλεσμα, όταν ξυπνάμε το πρωί, το γλυκογόνο είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα όπως και το σάκχαρο στο αίμα.

Αυτό αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για να κάψει ο οργανισμός λίπος αντί για υδατάνθρακες, για την παραγωγή ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει ότι καίμε έως και 300% περισσότερο λίπος όταν πραγματοποιούμε αερόβιες ασκήσεις σε περιβάλλον χαμηλού γλυκογόνου.

Πως ακριβώς δουλεύει όμως αυτό;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια και προτιμότερη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Όταν αυτή η πηγή ενέργειας βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα, ο οργανισμός αναγκάζεται να βρει ενέργεια από μια δευτερεύουσα πηγή. Αυτή η πηγή είναι το σωματικό λίπος που βρίσκεται αποθηκευμένο στο σώμα. Όταν πραγματοποιούμε αερόβια άσκηση αμέσως μετά από ένα γεύμα, ο οργανισμός θα κάψει πρώτα τους υδατάνθρακες από το γεύμα και στην συνέχεια ένα μικρό ποσοστό λίπους.

Επίσης, όταν πραγματοποιούμε αερόβια άσκηση το πρωί, ο οργανισμός όχι μόνο καίει λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά συνεχίζει να καίει λίπος με αυξημένους ρυθμούς και μετά το τέλος της άσκησης. Αυτό συμβαίνει γιατί μια αερόβια προπόνηση υψηλής έντασης αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού για μερικές ώρες ακόμα και μετά την προπόνηση.

Επιπρόσθετα, το τρέξιμο και το τζόκινγκ, όπως και άλλα είδη αερόβιας άσκησης, αποτελούν είναι μεγάλο αγχολυτικό εργαλείο. Πολλοί δρομείς νιώθουν ευφορία και ηρεμία μετά από μία μεγάλη διαδρομή. Έρευνες δείχνουν ότι αυτοί που τρέχουν συχνά είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν και αισθάνονται πιο ενεργητικοί και δημιουργικοί.

Εκτός από την απλή ανακούφιση από το στρες, το πρωινό τρέξιμο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση. Το τρέξιμο, ειδικά στη φύση, απελευθερώνει τις ενδορφίνες, κάτι που προκαλεί ευφορία και μια γενική αίσθηση ευτυχίας. Το τρέξιμο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία της κατάθλιψης και τους εθισμούς όλων των ειδών. Λιγότερη ένταση, λιγότερη κατάθλιψη, λιγότερη κόπωση και λιγότερη σύγχυση είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που βλέπει κάποιος ασθενής μετά την έναρξη ενός προγράμματος με τρέξιμο.

Το πρωινό ξύπνημα με μια πετυχημένη προπόνηση είναι ότι καλύτερο για να αρχίσουμε τη μέρα μας. Η υπόλοιπη μέρα περνά πολύ πιο όμορφα γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει την προπόνηση μας.

Στους περισσότερους ανθρώπους όμως δεν αρέσει να ξυπνάνε πρωί. Σίγουρα είναι δύσκολο για τις πρώτες μέρες άλλα μετά από λίγο καιρό αρχίζει και γίνεται μια διασκεδαστική συνήθεια. Μπορούμε να θέσουμε αρχικά ως στόχο τις 21 μέρες πρωινού τρεξίματος. Όταν περάσουν αυτές οι 21 μέρες έχουμε ήδη χάσει αρκετό σωματικό λίπος και οι πρωινές αερόβιες προπονήσεις θα έχουν γίνει πια συνήθεια. Ο μεταβολισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και θα έχουμε αρκετή ενέργεια για  όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Επίσης το πρωινό τρέξιμο βοηθά:

  • στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου (τη νοητική λειτουργία και την πνευματική οξύτητα) για 4 έως 10 ώρες,
  • στον καλύτερο και βαθύτερο ύπνο,
  • στην καρδιοαναπνευστική αντοχή,
  • στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου,
  • στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, με μεγαλύτερη βελτίωση στην προσοχή, στη συγκέντρωση, στον προγραμματισμό και στην οργάνωση,
  • στην αύξηση της οστικής μάζας, με ενδυνάμωση των αρθρώσεων και των οστών, μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την υγεία του γόνατος,
  • στην αύξηση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.

Όπως και να το δούμε, τα οφέλη του πρωινού τρεξίματος και του τζόκινγκ, επηρεάζουν θετικά την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία!

Τί λέτε λοιπόν; Δεν είναι καιρός λοιπόν να το δούμε με άλλο μάτι;!

*Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











4524