Διαπιστώνουν προβλήματα και δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στην επίλυσή τους, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ


ΚΥΠΕ - Υπάρχουν προβλήματα από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, διαπιστώνουν η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), δηλώνοντας, παράλληλα, έτοιμες να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι στο χέρι μας, μέσω του διαλόγου, συγκεκριμένων στοχευμένων ενεργειών, να τα διορθώνουμε ώστε να στηρίξουμε και τα κρατικά (νοσηλευτήρια) και το Γενικό Σύστημα Υγείας».
Θα πρέπει, είπε, μέσω του διαλόγου να εξευρεθούν με ταχύτητα λύσεις.
Την ίδια ώρα σημείωσε πως θα πρέπει να αποτραπεί περαιτέρω φυγή ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια και να προσελκυστούν νέοι, ώστε να ενδυναμωθούν όλες οι παροχές προς τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, στη σύσκεψη έγινε αναφορά στο γεγονός ότι μόνο 80 χιλιάδες πολίτες από όσους εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ, επέλεξαν προσωπικό γιατρό από νοσηλευτήρια. «Πρέπει οι συμπολίτες μας να επιλέξουν γιατρούς, εμείς ως κρατικός τομέας είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε όπως τους εξυπηρετούσαμε πάντα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ εξαρτάται από όλους, προσθέτοντας πως οι γιατροί αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και συνδράμουν με εισηγήσεις, γνώσεις και εμπειρίες για να το στηρίξουν.
«Έχουμε μείνει λίγο πίσω σε χρόνο, θα πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης», ανέφερε από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου.
Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν τον Ιούλη του 2020 που θα εφαρμοστεί η δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως ανέφερε, τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια σχετίζονταν με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης τόσο στους παρόχους όσο και στους πολίτες.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Αλέκος Σταμάτης, έλαβε εντολές να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σωστά και στη δευτεροβάθμια, που είναι και το μεγάλο στοίχημα για τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου καταδεικνύει τη βαρύτητα που έχει δώσει στη μεταρρύθμιση.
«Εμείς από τη μεριά μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να επιτύχει», είπε.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
152