Το Καραϊσκάκειο τίμησε 76 εθελοντές δότες μυελού των οστών


Εβδομήντα έξι εθελοντές δότες μυελού των οστών -11 εκ των οποίων είναι Τουρκοκύπριοι- τιμήθηκαν κατά την τελετή «Βράβευση Δοτών Μυελού των Οστών της Χρονιάς 2021-2022», την οποία διοργάνωσε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. 

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν συνολικά 76 δότες εθελοντές (58 παρόντες και 18 απόντες από την τελετή) που έδωσαν μυελό των οστών τη χρονιά που πέρασε. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και 11 Τουρκοκύπριοι (πέντε παρόντες και 6 απόντες από την τελετή). Τιμήθηκαν επίσης για τη συνεργασία/προσφορά τους η Δρ Φρειδερίκη Μελανθίου, τέως Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, και το Κλινικό Εργαστήριο Βιο-Analysis Paphos.

Επιπρόσθετα, τιμήθηκαν 10 δειγματολήπτες για το εθελοντικό τους έργο, καθώς και 5 σχολεία για την εγγραφή με τον μεγαλύτερο αριθμό δοτών ανά επαρχία. Πρόκειται για την Ιδιωτική Σχολή Forum στη Λευκωσία, το Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό, το Λύκειο Λευκάρων, το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' στην Πάφο και το Λύκειο Κοκκινοχωριών Φώτη Πίττα.

Σημειώνεται ότι ξεχωριστά τιμήθηκαν η εθελόντρια Άντρη Προδρόμου και οι Παντελής και Χριστίνα Καλλένου, γονείς του μικρού Λάμπρου Καλλένου, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο δότης μυελού Άντης Παναγιώτου και η Ελένη Καλλιγάκη, μητέρα του μικρού Ανδρέα Παναγή που έλαβε μόσχευμα.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος (ΚΙ), Δρ Πόπη Κανάρη, εξέφρασε «τη βαθύτατη εκτίμηση όλης της οικογένειας του ΚΙ» για τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και την παρουσία του στην εκδήλωση, «η οποία θωρακίζει την υλοποίηση του οράματος του Ιδρύματος». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισφράγισε αυτή τη στήριξη, ανακοινώνοντας πριν από λίγες ημέρες ότι θα θεσμοθετηθεί από την Κυβέρνηση η στήριξη του ΚΙ μέσα από τους προϋπολογισμούς του Κράτους.

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι 50.000 ασθενείς ανά το παγκόσμιο ψάχνουν για συμβατό δότη ετησίως και το 50% από αυτούς βρίσκουν δότη από άλλες χώρες. «Αυτό από μόνο του μάς δίνει περισσότερη ευθύνη, αλλά μας κάνει και περήφανους αφού συνεχίζουμε να έχουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αρχείο δοτών μυελού των οστών παγκοσμίως με πέραν των 200.000 εθελοντών δοτών και έχοντας δώσει μοσχεύματα σε 690 ασθενείς από 35 χώρες», επεσήμανε.

Ακόμη, η Πρόεδρος του ΚΙ ευχαρίστησε τους εθελοντές δότες, που ανέρχονται στις 200.000, «γιατί αυτοί συμπληρώνουν με κυπριακή περηφάνια το ψηφιδωτό της παγκόσμιας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού». Ανέφερε, επίσης, ότι η λειτουργία του Αρχείου του Ιδρύματος ξεκίνησε το 1999, αρχικά με 18.000 εθελοντές δότες και το 2000 έγινε η σύνδεση με την Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών. «Μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας του το ΚΙ κατάφερε να έχει την παγκόσμια πρωτιά και συνεχίζουμε να την έχουμε», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η κ. Κανάρη υπέδειξε ότι «η πλούσια ιστορία του νησιού μας και οι συχνές μετακινήσεις πληθυσμού στις μεσογειακές χώρες άφησαν μεγάλη γενετική ανομοιογένεια στον κυπριακό λαό δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό μη συγγενούς δότη». Επιπλέον, ανέφερε ότι η συνεχής υπογεννητικότητα στο νησί μας ελαττώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των νεαρών ασθενών να βρουν συμβατό δότη. Η Πρόεδρος του Καραϊσκάκειου ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, τους προσκόπους και όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμβάλλουν στη στρατολόγηση νέων δοτών και στη διατήρηση της παγκόσμιας πρωτιάς του Ιδρύματος ως Αρχείου Δοτών.

Αναφερόμενη στην πορεία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, η κ. Κανάρη σημείωσε ότι αυτό «μετεξελίχθηκε σε ένα διεθνούς αναγνώρισης αξιόλογο Διαγνωστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αιματοογκολογίας-Ογκολογίας, Παιδικού Καρκίνου και τα τελευταία χρόνια επενδύει επιστημονικά στη γενετική για σπάνια κληρονομικά νοσήματα που σχετίζονται και με καρκίνο στα παιδιά».

«Καλούμαστε σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις για πρόοδο στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου και των σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων», επεσήμανε. «Η πρόοδος δεν είναι απόλυτα εγγυημένη. Είναι όμως τόσο ισχυρή, όσο η θέλησή μας να εργαστούμε με βάση την πολύχρονη εμπειρία μας και τη γνώση μας με αφοσίωση και πάθος», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Καραϊσκάκειου, Γιώργος Πενηνταέξ, ο οποίος παρουσίασε την εκδήλωση, ανέφερε ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα «είναι το πρώτο έμπρακτο και επιτυχημένο μέτρο επαναπροσέγγισης, ή αν θέλετε, το πρώτο χρονικά Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι μια κοινή τράπεζα αγάπης, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς προσφοράς, ένα ταμιευτήριο ελπίδας ζωής, για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

«Μέσα από το ΚΙ γράφονται καθημερινά λαμπρές σελίδες αλτρουισμού, που υμνούν τη ζωή και τις πανανθρώπινες αξίες και υμνούν τον κυπριακό λαό», συμπλήρωσε.

Οι ημέρες που μετρούσαμε την αδυναμία μας να προσφέρουμε ελπίδα στους συνανθρώπους μας που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών πέρασαν γρήγορα ανεπιστρεπτί, χάρις στη μεγαλοψυχία του κυπριακού λαού, τόνισε ο κ. Πενηνταέξ, ο οποίος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μικρό Ανδρέα Καραϊσκάκη, ο οποίος απεβίωσε. Οι γονείς του, ωστόσο, μέσα από τον αβάστακτο πόνο τους, βρήκαν το κουράγιο να σκεφτούν τα άλλα παιδιά που υποφέρουν και πρόσφεραν όλα τα χρήματα που μάζεψαν για τη θεραπεία του παιδιού τους, για τη δημιουργία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς ανέλαβε η σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού, η οποία ερμήνευσε τραγούδια μόνη της και μαζί με παιδιά από το Future Academy of Arts.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1353