Τιμήθηκαν οι δότες μυελού των οστών, εθελοντές και υποστηρικτές του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος


Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αναντίλεκτα, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει επιτύχει να δημιουργήσει μία μεγάλη αλυσίδα προσφοράς, απόλυτα συνυφασμένη με το όραμα της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς λευχαιμία, γεμάτου παιδικά χαμόγελα.

ΚΥΠΕ-Μια λιτή και άκρως συγκινητική εκδήλωση προς τιμήν των δοτών μυελού των οστών, των εθελοντών και των υποστηρικτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, συνολικά έδωσαν μόσχευμα για την περίοδο Αύγουστο 2018 -μέχρι Ιούλιο 2019, 48 εθελοντές δότες από το αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, εκ των οποίων 39 Ελληνοκύπριοι και 9 Τουρκοκύπριοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με φιλμάκι για την ευαισθητοποίηση του κοινού για παρακίνηση εγγραφής νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, το οποίο δημιούργησαν ομάδα ηθοποιών αφιλοκερδώς. Ακολούθως, ακούστηκε το τραγούδι Χάρτινο το φεγγαράκι από χορωδία, συνδυασμένο με χορό, υπό τη διεύθυνση του Ελληνικού Ωδείου Αρχαγγέλου και Future Dance Center.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι αναντίλεκτα, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει επιτύχει να δημιουργήσει μία μεγάλη αλυσίδα προσφοράς, απόλυτα συνυφασμένη με το όραμα της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς λευχαιμία, γεμάτου παιδικά χαμόγελα.

«Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι το όραμα αυτό αγκαλιάστηκε από το σύνολο των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και μακάρι να υπήρχε το ίδιο πνεύμα και στις ηγεσίες που καθοδηγούν, για να μπορούσαμε κατά τον ίδιο πετυχημένο τρόπο να καταλήξουμε σε μια λύση του Κυπριακού που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στις δυνατότητες που σαν αποτέλεσμα της θέλησης και της βούλησης αυτού του λαού να επιβιώσει αποδεικνύει μέσα από κοινές δράσεις, όπως αυτή του Καραϊσκάκειου», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, μια άλλη συνεισφορά του Καραϊσκάκειου «στη μεγάλη υπόθεση της επανένωσης της πατρίδας μας, διότι φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν κοινές αξίες, κοινές αρχές, κοινά οράματα, το να δουν ευτυχισμένα παιδιά, να δουν παιδικά χαμόγελα, να δουν να καταπολεμάται ο παιδικός καρκίνος».
 
«Και είναι χάρις σε αυτή την ομόψυχη άκρως συγκινητική ανταπόκριση και κινητοποίηση του συνόλου των υποστηρικτών του αλλά και όλων εσάς των 48 εθελοντών δοτών και των ομάδων εθελοντών που τιμούμε απόψε, αλλά και, που τόσο το Καραϊσκάκειο ίδρυμα όσο και η πατρίδα μας ξεχωρίζουν παγκοσμίως για το υψηλό αίσθημα αλτρουισμού, ευθύνης και ευαισθησίας που διακρίνει την κοινωνία μας. Προ πάντων όλων, όμως, χάρις σε αυτή την ανταπόκριση, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας εντός  και εκτός των στενών συνόρων της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος ότι, στη βάση της κατάλληλης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη δωρεά μυελού των οστών και επενδύοντας στα υψηλά αισθήματα ανθρωπισμού των συμπολιτών, το θετικό πρόσημο που καταγράφει η τεράστια συνεισφορά των χιλιάδων εθελοντών δοτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα προσεχή χρόνια θα πολλαπλασιαστεί.

«Αξίζει να υπογραμμίσω το γεγονός ότι μέσα από την αφοσιωμένη και υπεύθυνη δραστηριοποίηση του διευθυντικού και του επιστημονικού προσωπικού που πλαισιώνει το Καραϊσκάκειο Ιδρύμα, τη συνεχή εξέλιξη της λειτουργίας του, τις συνεργασίες και τη δικτύωση που αναπτύσσει, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης που πρωταγωνιστεί στη μάχη κατά της λευχαιμίας. Είναι αρκετό προς επίρρωση των όσων αναφέρω, να πω ότι το Ίδρυμα διαθέτει κατά αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος», επεσήμανε.
 
Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής καθόλα καταξιωμένη αυτή πορεία, υψίστης σημασίας εκλαμβάνεται επίσης η προσφορά και η συμβολή του Ιδρύματος στον τομέα της ογκολογίας και ιδιαίτερα της παιδογκολογίας μέσω του Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου που διατηρεί από τον περασμένο χρόνο.

«Αναγνωρίζοντας ως Πολιτεία την πολυσχιδή προσφορά του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έλαβε για το 2018 ετήσια κρατική χορηγία που ανήλθε στο ύψος των €350.000 και επιπλέον ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ για πραγματοποίηση εξειδικευμένων εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών γίνονται σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων και η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Σημειώνω την ίδια ώρα τη βαρύνουσας σημασίας συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Καραϊσκάκειου με στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων όσον αφορά τους στόχους και το έργο του Ιδρύματος, ως επίσης και τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Άμυνας και Υγείας με κοινό στόχο την οργάνωση ενός μεγάλου αρχείου εθελοντών δοτών μυελού των οστών στο Ίδρυμα», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι επιστέγασμα της επιτυχημένης δραστηριοποίησης του Ιδρύματος και συντονισμένων από κυβερνητικής πλευράς ενεργειών, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) και η ανέγερση του νέου κτηρίου με κονδύλια από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σημειώσω ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προοπτική της έρευνας και της καινοτομίας, ειδικότερα στα θέματα του καρκίνου, και εκτιμώντας τις δραστηριότητες του Κέντρου που αφορούν αποκλειστικά τους εν λόγω τομείς, ως επίσης τις συνεργασίες παγκοσμίου κύρους που έχει αναπτύξει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αιματολογικών και ανοσολογικών ασθενειών επιστημονικού ενδιαφέροντος, έχει λάβει την απόφαση έκτακτης οικονομικής στήριξης, ύψους €500.000,  των ερευνητικών του δράσεων», σημείωσε. Η εν λόγω χορηγία, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα περιληφθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα ετοιμαστεί στις επόμενες εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία θα πραγματοποιηθεί από το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης του Κέντρου. Και δεν έχω αμφιβολία πως αν πετύχουμε τη συναίνεση και της Βουλής, που πιστεύω ότι θα την έχουμε, δημιουργείται Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και με τη συνεργασία με το Κέντρο που αναπτύσσεται θα είναι χωρίς αμφιβολία όχι μόνο από επιστημονικής αλλά και από οικονομικής πλευράς μια σημαντική στήριξη για το έργο που επιτελεί το Κέντρο», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την Πρόεδρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ. Πόπη Κανάρη και το Διοικητικό Συμβούλιο «για την ξεχωριστή του προσφορά σε ανθρωπιστικό και επιστημονικό επίπεδο η οποία καταξιώνει παράλληλα την πατρίδα μας στον τομέα της επιστήμης, της έρευνας και της μάχης κατά της λευχαιμίας», όπως είπε.

Συνεχάρη, επίσης, τον Διευθυντή του Ιδρύματος, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το σύνολο των ευαισθητοποιημένων χορηγών, των ευεργετών και των εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.
«Ευχόμενος κάθε επιτυχία στους στόχους που θέτει το Ίδρυμα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα παραμένει σταθερά στο πλευρό σας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερα από τους στόχους που θέτετε», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Η Πρόεδρος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ. Πόπη Κανάρη, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι το 2019 σηματοδοτεί 23 χρόνια πορείας από τη δημιουργία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, μια αρχικά δύσκολη αλλά και συναρπαστική πορεία κατά την οποία έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως κέντρα στο τομέα της αιματογκολογίας με εξειδικευμένα διαγνωστικά και διαπιστευμένα εργαστήρια.
«Έχει δε το μεγαλύτερο κατά αναλογία πληθυσμού αρχείο μυελού των οστών στον κόσμο, με πέραν των 190.000 εθελοντών δοτών , από τους οποίους οι 40.000 είναι Τουρκοκύπριοι και το δεύτερο αρχείο ομφάλιου λώρου, το Ροταριανό Αρχείο Οµφαλοπλακουντιακών Μοσχευµάτων, με πέραν των τριάμισι χιλιάδων δειγμάτων. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος παραμένει διαχρονικά η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών σε κάθε ασθενή ασχέτως θρησκείας, ασχέτως χρώματος, κοινωνικής τάξης, δίνοντας μέχρι σήμερα δώρο ζωής σε 511 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες σε σύνολο 33 χώρες», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι από την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών που έγινε το 1956, πέραν του ενός εκατομμυρίου ασθενών έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, μια σωτήρια θεραπεία για πέρα των 70 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας, του λεμφώματος και της θαλασαιμίας.
 
«50.000 ασθενείς ψάχνουν για συμβατό δότη ετησίως και το 50% από αυτούς βρίσκουν δότη από άλλες χώρες. Οι φετινοί μας δότες είναι στο σύνολο 48. 39 Ελληνοκύπριοι και 9 Τουρκοκύπριοι που έδωσαν δώρο ζωής σε ασθενείς από 14 χώρες. Αυτό από μόνο του μας δίνει περισσότερη ευθύνη, αλλά και δύναμη, όχι μόνο για να συνεχίσουμε το έργο μας, αλλά και να το διευρύνουμε προς όφελος κάθε ασθενή», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη και η αλληλεγγύη. «Η δωρεά μοσχεύματος είναι όλα τα συναισθήματα σε ένα και μια υπέρτατη πράξη προσφοράς που δεν αποτιμάτε με αριθμούς αλλά μόνο με αισθήματα», σημείωσε.

Ο δότης μυελού των οστών Αντώνης Αδάμου, ο οποίος κατάγεται από τη Σωτήρα και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ομιλία του αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως δότης μυελού των οστών, συνεχάρη όλους τους εθελοντές δότες «για την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά που τους χαρακτηρίζει», όπως είπε.

«Εύχομαι στα άτομα που αντιμετωπίζουν αιματολογικά νοσήματα να βρουν σύντομα την υγεία τους και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους. Ευχαριστώ το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για την ευκαιρία που μου έδωσε να προσφέρω ένα δώρο ζωής σε ένα συνάνθρωπο που το είχε ανάγκη», σημείωσε.

Ο λήπτης μυελού των οστών, ο 16χρονος Δαμιανός Ανδρέου, ο οποίος το 2011 διαγνώστηκε με οξεία μυελοπλαστική λευχαιμία και το 2013 έκανε μεταμόσχευση στη Γερμανία με μόσχευμα από εθελοντή δότη, σε ομιλία του, βαθιά συγκινημένος, είπε ότι πριν από 5 χρόνια νίκησε την λευχαιμία και σημείωσε ότι για πολλούς αυτό έμοιαζε αδύνατο, «μα με τη βοήθεια της οικογένειας μου, των φίλων μου, αλλά και με τη θετική μου σκέψη έχω καταφέρει να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, υγιής, γεμάτος όνειρα και πείσμα για να τα καταφέρω».

Ακολούθως, εξιστόρησε τον τρόπο με τον οποίο διαγνώστηκε με λευχαιμία και τα όσα πέρασε, όλα τα συναισθήματα που βίωσε από την ημέρα της διάγνωσης μέχρι την ημέρα που νίκησε την λευχαιμία, καταφέρνοντας να συγκινήσει όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση και εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα. «Τίποτα στην ζωή δεν είναι αδύνατο, εξαρτάται πάντοτε από τους ίδιους μας τους εαυτούς, αλλά και στην περίπτωση μου και από ένα πολύτιμο δότη», σημείωσε.

Μετά το τελετουργικό μέρος, ακούστηκαν άλλα δύο τραγούδια από την χορωδία, το «Αν θυμηθείς το όνειρο μου» και το «Έλα πάρε μου τη λύπη», σε συνδυασμό με χορό, και τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, οι εθελοντές δότες που αφιέρωσαν περίσσευμα καρδιάς με ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό.  

Απόψε τιμήθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, τέσσερις εθελοντικές ομάδες: Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου-Επαρχίας Λευκωσίας, Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου- Επαρχίας Πάφου, Το Cyprus International Women of today, Ο Κυπριακός Οργανισμός Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), καθώς και 13 εθελοντές δειγματοληπτών, η ΠΑΣΥΝΟ, η Σταυρούλα Κανταρή, σύζυγος του Πανίκου Χαραλάμπους που έχασε τη μάχη με τη λευχαιμία και η ομάδα των ηθοποιών που δημιούργησαν το φιλμάκι ευαισθητοποίησης.

Ακούστηκε ακόμα ένα τραγούδι, το «Μην το ρωτάς τον ουρανό», συνδυασμό με χορό, και η εκδήλωση έκλεισε με ομαδική φωτογραφία και κοκτέιλ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3784