Διάκριση Καραϊσκάκειου με το Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ για το DNA των Κυπρίων


Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει διακριθεί με το  Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στον τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας, με το έργο του Cyprus Genome Project, που αφορά στο DNA του κυπριακού πληθυσμού.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αναφέρει πως το Cyprus Genome Project είναι μια πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, για τη γενετική χαρτογράφηση του κυπριακού πληθυσμού, ενός πολύπλοκου και γενετικά ανομοιόμορφου πληθυσμού, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της πλούσιας ιστορία του νησιού μας. 

"Οι συνεχείς αλληλεπιδράσεις μέσα από τα χρόνια με πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, έχουν αποτυπωθεί στο γενετικό κώδικα των σύγχρονων Κυπρίων. Η κυπριακή αυτή βάση γενετικών δεδομένων είναι ένα πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο, όπου διατίθεται ηλεκτρονικά σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα ανά το παγκόσμιο", σημειώνει το Ίδρυμα. 

Συγκεκριμένα, εξηγεί πως τo Cyprus Genome Project αποτελεί μια βάση δεδομένων με τον γενετικό κώδικα από το DNA 10.000 υγιών Κυπρίων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως εθελοντές δότες στο Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών το μεγαλύτερο αρχείο στο κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού.

Περαιτέρω, αναφέρει πως η επιλογή των δειγμάτων έγινε με τυχαία δειγματοληψία από το αρχείο δοτών μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ σημειώνει πως η καινοτόμος μέθοδος αλληλούχισης που ακολουθήθηκε διασφαλίζει μια εξαιρετικά οικονομική και αποδοτική προσέγγιση, ενώ παράλληλα διατηρεί την πλήρη ανωνυμία των δεδομένων.

Η βάση δεδομένων διατίθεται σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα μέσω του συνδέσμου www.cyprusgenome.org και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς για όλες τις εξετάσεις κληρονομικών διαταραχών επιτρέποντας στους επιστήμονες να εστιάσουν στις κλινικά σημαντικές πληροφορίες για την ορθή διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1004